'Gewoon kraanwater' een film over de wereld achter de kraan Vewin Waterspiegel Update | Lees online | Afmelden
Nummer 4, 2014
'Gewoon kraanwater' een film over de wereld achter de kraan  
Achter de kraan zit een verhaal van 119.000 kilometer lang, van honderden jaren oud, van strijd tegen calamiteiten en ziekten, van zuivering met de modernste technieken en borging van de volksgezondheid. De drinkwatersector kent dat verhaal en wil dat graag delen. Vewin lanceert daarom een korte film van en over de wereld achter de kraan, geproduceerd door Tuvalu Media. Want kraanwater is niet gewoon, daar komt ongelofelijk veel bij kijken, meer dan voldoende voor een film. Deze film geeft een actueel beeld over de drinkwatersector en start met het zuiveringsproces per bron. Om vervolgens via de thema’s water bedreigingen, nieuw water, water voor vandaag en morgen en internationaal water af te sluiten met het thema veilig water.
» Link naar het artikel
Internationale activiteiten drinkwaterbedrijven op 1 website: www.idwp.nl  
Vewin heeft op 17 april de website www.idwp.nl gelanceerd, waar de internationale activiteiten van de Nederlandse drinkwaterbedrijven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking zijn samengebracht. IDWP staat voor International Drinking Water Projects en de website is onder coördinatie van Vewin, in samenwerking met de drinkwaterbedrijven, tot stand gekomen. Dagelijks delen Nederlandse drinkwaterbedrijven wereldwijd hun kennis om ook elders schoon drinkwater een vanzelfsprekendheid te laten zijn waar dat nog niet het geval is. De website biedt hiervan een real-time overzicht. Deze informatie wordt per land en per bedrijf weergegeven. 
» Link naar het artikel
Convenant met schuldhulpverlening getekend  
Consumenten die meewerken aan een oplossing voor hun schulden en hun periodieke termijnen weer betalen, worden niet afgesloten van drinkwater. Dat is de kern van het convenant dat de drinkwaterbedrijven (Vewin) en de schuldhulpverlening (NVVK) maandag 14 april hebben gesloten. Vewin en de NVVK werken samen om tot een aanvaardbare oplossing te komen voor schulden van consumenten bij drinkwaterbedrijven en het bieden van een toekomst zonder problematische schulden. Er zijn afspraken gemaakt die het oplopen van schulden tegengaan en afsluitingen kunnen voorkomen. 
» Link naar het artikel
OESO rapport: Vewin pleit voor meer focus op waterkwaliteit  
Vewin directeur Renée Bergkamp heeft deze maand tijdens het KNW voorjaarscongres het standpunt van de drinkwatersector op het OESO rapport waterbeheer toegelicht. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft hierover een uitgebreide analyse uitgevoerd. De OESO concludeert dat het Nederlandse waterbeheer goed functioneert, maar ziet op onderdelen nog wel verbeterpunten. Ook Vewin ziet in het rapport mogelijkheden voor verbetering. De waterkwaliteit is in Nederland nog ver van het gewenste niveau. Op dit onderdeel is Nederland beslist nog geen voorbeeld voor andere landen!
» Link naar het artikel
Geen geneesmiddelresten in drinkwaterbronnen = samenwerken  
Een internationale samenwerking tussen de drinkwatersector, farmaceutische industrie, rioolwaterzuiveringsindustrie, ziekenhuizen, artsen, apothekers én gebruikers van medicijnen om geneesmiddelresten in drinkwaterbronnen te voorkomen; daartoe riep plaatsvervangend Vewin directeur Arjen Frentz deze maand op in Genève tijdens een workshop van het VN-Milieuprogramma. Frentz: “Het belang hiervan is groot, want geneesmiddelresten bedreigen de drinkwaterbronnen van drinkwaterbedrijven, wereldwijd.” Vewin sprak hier namens EUREAU, de Europese koepelorganisatie van in totaal 70.000 drinkwaterbedrijven en rioolwaterzuiveringsbedrijven.
» Link naar het artikel
Nieuws
De Raad van Commissarissen van Waterbedrijf Groningen heeft ingestemd met de voorgenomen benoeming van Riksta Zwart als nieuwe directeur. » Link naar het artikel
Donderdag 17 april heeft Vewin afscheid genomen van oud directeur Theo Schmitz. Het was een bijzonder afscheid waar de Vewin film ‘Gewoon Kraanwater’ en de website www.idwp.nl  met daarop alle internationale projecten van de Nederlandse drinkwaterbedrijven werden gelanceerd. » Link naar het artikel
WMD levert vanaf eind 2015 jaarlijks 2,5 miljoen m3 drinkwater aan Groningen. 1 april 2014 ondertekenden Karst Hoogsteen, directeur WMD, en Henk de Kraa, directeur Waterbedrijf Groningen, hiervoor de overeenkomst.
» Link naar het artikel
Op 9 april bezocht een delegatie vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu de grootste drinkwaterzuiveringslocatie van Nederland 'de Berenplaat' (Spijkenisse), waaronder Minister Schultz van Haegen. Samen met Vewin directeur Renée Bergkamp heeft zij hier een rondleiding gekregen. » Link naar het artikel
Vewin, Vereniging van waterbedrijven in Nederland
Website  |  Reageren  |  Doorsturen  |  Mijn gegevens  |  Aanmelden  |  Afmelden