In heel Nederland de blauwe loper uit voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’
Terug 11 mei 2022

In heel Nederland de blauwe loper uit voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’

​De vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – staat op het spel. Vandaag rolden daarom alle drinkwaterbedrijven de blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’. Ook Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was op een van de locaties aanwezig, hij rolde naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit. De minister sprak daarna onder leiding van Hila Noorzai met enkele basisschoolleerlingen over de toekomst van ons drinkwater.

Bronnen onder toenemende druk

De drinkwaterbedrijven geven met deze actie aan dat de vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – op het spel staat. De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen staan onder toenemende druk. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag. Vervuiling vanuit landbouw, industrie en huishoudens verslechtert de kwaliteit van de bronnen. Het kost steeds meer moeite en geld om voldoende en schoon drinkwater beschikbaar te hebben.

Drinkwater van morgen

Peter van der Velden, voorzitter van Vewin: “De aanwezigheid van de toekomstige generatie bij de lancering van de ‘Toekomst van ons drinkwater’ onderstreept eens te meer dat de toekomst nú begint. De drinkwatervoorziening staat meer en meer onder druk. Goed en voldoende drinkwater lijkt zo normaal maar ís niet meer vanzelfsprekend, het wordt tijd dat we daar meer bij stil staan. Natuurlijk moeten we bewust en zuinig omgaan met water. Maar we moeten ook zorgen dat drinkwaterbedrijven in staat worden gesteld om in te spelen op de toekomstige vraag. Het drinkwater van morgen vraagt vandaag actie.”

Regionale dialoogtafels in het land

Hoe ziet de toekomst van ons drinkwater er in heel Nederland de komende jaren uit? De tien drinkwaterbedrijven van Nederland gaan de komende maand de dialoog aan in de regio met diverse partijen over de regionale uitdagingen en bespreken wat nodig is om de toekomst van ons drinkwater zeker te stellen.


Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht