Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2016
Europese drinkwaterproducenten pleiten bij de Europese Commissie voor betere bescherming oppervlaktewater
14 juli 2016

De bescherming van oppervlaktewaterbronnen is van vitaal belang voor een aanvoer van schoon en veilig drinkwater voor nu, en voor de toekomstige generaties. Drinkwaterbedrijven streven ernaar om dit te bieden, maar hebben robuuste EU-wetgeving nodig om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te zorgen voor de daadwerkelijke uitvoering van de Kaderrichtlijn Water.

Lees verder
Rapport kwaliteit Maaswater onderstreept belang brede aanpak waterkwaliteit
6 juli 2016

Vlak voor de Tweede Kamer met zomerreces gaat wordt op donderdag 7 juli gedebatteerd over water. Dit debat is een vervolg van het overleg van twee weken geleden, waar veel aandacht was voor de waterkwaliteit en de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Kamerleden spraken toen hun zorg uit over de effecten van bemesting, bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en nieuwe stoffen op de waterkwaliteit...

Lees verder
Brussel: afvalwaterinjecties mogen geen risico’s opleveren voor water en bodem
30 mei 2016

De Europese Commissie (EC) heeft in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer- Pierik aangegeven dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat afvalwaterinjecties afkomstig van de winning van aardolie of gas geen gevaar mogen opleveren voor de gezondheid van de mens

Lees verder
Adviescommissie adviseert Minister verantwoordelijkheden scherper te beleggen
25 mei 2016

De Adviescommissie water adviseert aan de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) om in een Nationaal Programma Waterkwaliteit vergaande afspraken te maken over doelen, maatregelen en verantwoordelijkheden.

Lees verder
Europees parlement wil verkoop en gebruik van glyfosaat beperken
13 april 2016

Het Europees Parlement heeft op woensdag 13 april een resolutie aangenomen waarin het aan de Europese Commissie en lidstaten vraagt de verkoop en het gebruik van glyfosaat te beperken of te verbieden voor niet-professionele gebruikers.

Lees verder
​Tweede Kamer vraagt staatssecretaris Van Dam om Europees verbod glyfosaat
4 maart 2016

Nederland moet in Brussel niet instemmen met de toelating van glyfosaat voor een nieuwe periode van vijftien jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong hier bij staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) op aan. Maandag 7 maart wordt in Brussel besproken of het middel opnieuw wordt toegelaten in Europa.

Lees verder
Goede afstemming mestbeleid en Kaderrichtlijn Water noodzakelijk voor verbeteren waterkwaliteit
29 februari 2016

Op 10 maart staat in de Tweede Kamer het mestbeleid op de agenda. De invloed van stoffen uit bemesting als stikstof en fosfaat op de waterkwaliteit is groot. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor een betrouwbare drinkwatervoorziening.

Lees verder
Water hoofdthema op bijeenkomst Nederlandse Europarlementariërs
12 januari 2016

Tijdens de zogenaamde 'landbouwborrel', een bijeenkomst die in Brussel wordt georganiseerd door Nederlandse Europarlementariërs die betrokken zijn bij de landbouw heeft de directeur van Vewin, Renée Bergkamp, aangegeven dat klimaatverandering negatief uitwerkt voor de drinkwaterproductie.

Lees verder