Nieuws

 

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2020
Waterspiegel 5: met onder andere Stientje van Veldhoven, waterwoordvoerders uit de Tweede Kamer en terugblik op het Bestuursakkoord Water
23 december 2020

In dit laatste nummer van Waterspiegel van 2020 veel aandacht voor het terugdringen van chemische stoffen in het milieu, onder meer in het coverinterview met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

Lees verder
Europees Parlement wil drinkwaterbronnen beter beschermen tegen klimaatverandering
18 december 2020

​Het Europees Parlement (EP) heeft deze week een voor de drinkwatersector belangrijke resolutie over klimaatadaptie aangenomen. In de resolutie wordt gepleit voor het beter beschermen van drinkwaterbronnen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Lees verder
Europese Commisie kondigt verscherping aanpak medicijnresten aan
8 december 2020

Onlangs heeft de Europese Commissie de Farmaceutische Strategie uitgebracht. Tegelijkertijd publiceerde zij een voortgangsrapportage over de vervolgstappen op de Strategische Aanpak van Geneesmiddelen in het Milieu van 2019.

Lees verder
Europarlementariërs eisen meer maatregelen voor verbetering waterkwaliteit
3 december 2020

​De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de implementatie van de EU-waterwetgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De Europarlementariërs doen een vurig beroep op de lidstaten voor meer ambitie en meer maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Lees verder
WGO Water: Tweede Kamer wil voldoende ruimte investeringen  drinkwaterbedrijven
2 december 2020

In het Wetgevingsoverleg Water en Wadden op 1 december jl. kwamen de actuele speerpunten van de drinkwatersector ruimschoots aan bod. Behalve voor thema’s als waterbeschikbaarheid en de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) was er ook veel aandacht voor de WACC-problematiek.

Lees verder
Brede proef plaszakken tegen contrastmiddelen in water van start
17 november 2020

​​Patiënten van zes Nederlandse ziekenhuizen die een CT-scan ondergaan, krijgen vanaf vandaag een plaszak mee naar huis. De plaszak voorkomt dat er röntgencontrastmiddelen in het milieu terechtkomen. In Nederland komt naar schatting jaarlijks 30 ton contrastvloeistof in het oppervlaktewater terecht

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: Meer regie Rijksoverheid nodig voor een robuust watersysteem
5 november 2020

Op woensdag 11 november zal het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaatsvinden in de Tweede Kamer. Er staat dan een breed palet aan onderwerpen op het gebied van waterbeleid geagendeerd om met de minister van IenW, Cora van Nieuwenhuizen, te bespreken.

Lees verder
Vewin: Europese Chemicals Strategy is belangrijke stap vooruit
16 oktober 2020

Op 14 oktober heeft de Europese Commissie de eerder aangekondigde Chemicals Strategy gepubliceerd. Deze is onderdeel van de EU Green Deal en vormt een belangrijke stap richting de 'zero pollution ambition'.

Lees verder
Nieuw onderzoek onderstreept bedreiging waterkwaliteit door medicijnresten
13 oktober 2020

Medicijnresten komen voor een deel in het oppervlaktewater terecht en kunnen daar een risico vormen voor de waterkwaliteit en het watermilieu. Dat blijkt uit het rapport 'Medicijnresten en Waterkwaliteit' van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees verder
Parlement eist betere aanpak medicijnresten in waterwetgeving
24 september 2020

Met grote meerderheid heeft het Europees Parlement op 17 september een resolutie aangenomen voor een strengere benadering van geneesmiddelen in het milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019.

Lees verder
Oproep rivierwaterbedrijven onderstreept belang meer internationale samenwerking
8 september 2020

De drinkwaterbedrijven die van de Maas en Rijn afhankelijk zijn maken zich zorgen over verontreinigingen door opkomende stoffen. Ze pleiten voor scherpe bewaking van de waterkwaliteit en intensieve internationale samenwerking om meer inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van rivierwater voor de drinkwatervoorziening in de toekomst en om informatie over lozingsvergunningen centraal toegankelijk...

Lees verder
Kaderrichtlijn Water niet herzien: focus op implementatie en halen doelen waterkwaliteit
21 juli 2020

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius heeft onlangs besloten om de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet te herzien. De Europese Commissie had eerder al, na een lang evaluatieproces, geconcludeerd dat de KRW in de huidige vorm een cruciaal instrument is om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren en dat het 'fit for purpose' is. Tegelijk is er nog wel een verbeterslag noodzakelijk bij het in daden omzetten...

Lees verder
Verruiming PFAS-normen ondanks aangekondigd toetsingskader reden tot zorg Vewin
6 juli 2020

​Op 1 juli heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer een aantal aanpassingen in het tijdelijk handelingskader voor PFAS aangekondigd. De tijdelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de bodem is nu verruimd voor de functies landbouw en natuur. Ook hergebruik van PFAS-houdende grond in oppervlaktewater (diepe plassen) wordt nu mogelijk gemaakt

Lees verder
Veel aandacht voor (drink)waterkwaliteit en droogte in AO Water
24 juni 2020

Op 22 juni vond het Algemeen Overleg Water plaats in de Tweede Kamer. Op gepaste afstand debatteerden Kamerleden met minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW. Een heel scala aan wateronderwerpen stond op de agenda, met veel aandacht voor waterkwaliteit, droogte en samenwerking binnen de waterketen.

Lees verder
AO Water: Vewin wil regie Rijk op KRW-plannen om kwaliteit drinkwaterbronnen te verbeteren
18 juni 2020

Op maandag 22 juni zal de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer met de minister spreken over het waterbeleid. Voor de drinkwatersector komt dit overleg op een belangrijk moment. In de onlangs gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit en het daarbij horende addendum concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater...

Lees verder
Addendum NAW: kwaliteit drinkwaterbronnen staat onder toenemende druk
27 mei 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft recent een addendum uitgebracht op de in april gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Het ontbrekende hoofdstuk over de kwaliteit van drinkwaterbronnen is nu toegevoegd aan het eindrapport van de NAW.

Lees verder
Nieuwe Waterspiegel: ILT-toezicht, afscheid Marjan van Giezen en veel waterkwaliteit
19 mei 2020

Waterspiegel nummer twee van dit jaar kwam grotendeels tot stand 'vanuit huis' vanwege de corona-maatregelen. In dit nummer leest u daarom, uiteraard, over corona en hoe het drinkwater goed beschermd is tegen dit virus.

Lees verder
Nota-overleg Bodem: SP, 50-PLUS, PvdD en GL willen betere bescherming grondwater tegen PFAS
14 mei 2020

Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Water (IenW) de Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging (INEV's) voor de stoffen PFOS, PFOA en GenX in grond en grondwater afgeleid.

Lees verder
Vewin: nieuwe Beleidsnota Drinkwater moet ambitieuze scope hebben en goed doorwerken
11 mei 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Water) heeft de Tweede Kamer onlangs door middel van een brief geïnformeerd over de hoofdlijnen van het drinkwaterbeleid voor 2020 en de jaren erna. Hiermee loopt zij vooruit op de Beleidsnota Drinkwater 2020 die zij naar verwachting eind 2020 naar de Kamer stuurt.

Lees verder
Vewin: Nationale Analyse Waterkwaliteit  vraagt om aanvullende maatregelen en meer samenwerking
1 mei 2020

Op 30 april presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Belangrijke conclusies zijn dat de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren naar verwachting verder zal verbeteren maar dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water zonder aanvullende maatregelen niet (overal) zullen worden gehaald.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt om PFAS-strategie beschermen grondwaterbronnen drinkwatervoorziening
7 april 2020

Tweede Kamerleden William Moorlag (PvdA) en Corrie van Brenk (50PLUS) hebben onlangs een motie ingediend waarin minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) wordt verzocht een strategie te ontwikkelen voor de aanpak en sanering van PFAS-verontreinigingen die grondwaterbronnen voor de drinkwatervoorziening bedreigen.

Lees verder
​​Vewin: Rli-advies over gevaarlijke stoffen verdient serieuze opvolging
30 maart 2020

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft op 11 maart zijn advies 'Greep op gevaarlijke stoffen' aangeboden aan de minister voor Milieu en Wonen. De Raad constateert dat ondanks het huidige beleid de verspreiding van schadelijke stoffen onvoldoende afneemt en het risico op gelijktijdige blootstelling aan een breed scala aan stoffen toeneemt.

Lees verder
​Waterspiegel: PFAS, Beleidstafel Droogte en Europarlementariërs over drinkwater
16 maart 2020

De eerste Waterspiegel van 2020 is verschenen! In dit nummer het laatste deel van het drieluik over de verkiezingen van 2019: het Europees Parlement. Acht Europarlementariërs geven hun visie op drinkwater en op EU-waterwetgeving. Peter Heij, voorzitter van de Beleidstafel Droogte, blikt terug op bereikte resultaten. Verder veel aandacht voor opkomende stoffen met onder andere interviews met Annemarie...

Lees verder
Europees Parlement wijst op noodzaak aanpak medicijnresten in water
11 maart 2020

Op 5 maart heeft de milieucommissie van het Europees Parlement (EP) een resolutie aangenomen over Geneesmiddelen in het Milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019. Nederland wordt als een van de voorbeeldlanden aangehaald die de impact van medicijnresten op water al aanpakt; Nederland heeft immers de Ketenaanpak Medicijnresten...

Lees verder
Vewin blij met pleidooi Van Veldhoven voor verdergaande zuivering afvalwater
9 maart 2020

Op 5 maart vond de Milieuraad plaats met de milieuministers van de Europese lidstaten. Commissaris Sinkevičius concludeert namens de Europese Commissie dat lidstaten pleiten voor ambitiebehoud van de Europese Waterwetgeving, waaronder de Kaderrichtlijn Water, de commissie rekent op hun steun bij toekomstige voorstellen. Minister Van Veldhoven pleitte in de Milieuraad voor verdergaande zuiveringstechnieken...

Lees verder
​Vewin: Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging voor PFAS bieden onvoldoende bescherming voor drinkwater
6 maart 2020

​Het RIVM heeft Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging (INEV’s) voor de stoffen PFOS, PFOA en GenX in grond en grondwater afgeleid. Omdat de nu voorgestelde INEVs voor grondwater voor de drinkwatervoorziening veel hoger zijn dan de eerder afgeleide indicatieve richtwaarden voor PFOA en GenX in drinkwater, ontstaat volgens Vewin het risico dat daarmee het grondwater niet afdoende is beschermd...

Lees verder
Vewin steunt ambitie minister Van Veldhoven richting Europees Waterbeleid
26 februari 2020

Minister Stientje Van Veldhoven (Milieu en Wonen) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat zij van mening is dat het Europees Waterbeleid moet worden gemoderniseerd. Dit blijkt uit de geannoteerde agenda voor de Europese Milieuraad van 5 maart 2020, die zij samen met haar collega minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vewin steunt het pleidooi...

Lees verder
Vewin wil betere bescherming van bronnen van drinkwater tegen PFAS
17 februari 2020

Op 19 februari debatteert de Tweede Kamer over de PFAS-problematiek. PFAS komen wijdverspreid en diffuus voor in het milieu en kunnen een risico vormen voor de drinkwatervoorziening. Bestaande bodemverontreiniging met PFAS, verplaatsing van PFAS-houdende grond en bagger, of PFAS lozingen door de industrie kunnen drinkwaterbonnen bedreigen. Vewin vindt het van belang dat drinkwaterbronnen beter beschermd...

Lees verder
Vewin blij met concrete afspraken om waterkwaliteit Rijn te verbeteren
17 februari 2020

Op 13 februari spraken landen in het stroomgebied van de Rijn tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam af dat de kwaliteit van de Rijn moet verbeteren en microverontreinigingen moeten worden teruggedrongen. Vewin is blij met deze afspraken omdat drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en gezond drinkwater hiervan te maken.

Lees verder
Vewin ondersteunt pleidooi RIWA voor een schonere Rijn
13 februari 2020

In aanloop naar de Rijnministersconferentie die vandaag plaatsvindt heeft RIWA-Rijn de ministers opgeroepen om concrete maatregelen te nemen voor het verbeteren van de waterkwaliteit van de Rijn.

Lees verder
Europese Commissie: doelen Kaderrichtlijn Water nog niet in zicht; betere implementatie nodig
8 januari 2020

De Europese Commissie heeft onlangs de uitkomsten van de evaluatie (de 'fitness check') van de Kaderrichtlijn Water (KRW) gepresenteerd. Hierbij zijn ook de bijbehorende dochterrichtlijnen zoals de Prioritaire Stoffenrichtlijn en de Grondwaterrichtlijn tegen het licht gehouden. De Commissie concludeert dat de KRW een cruciaal instrument is om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren en dat hij/zij...

Lees verder