Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht
Eerste richtingen voor nieuwe Nota Ruimte in contourennotitie
19 oktober 2023

Op 6 oktober heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) de contourennotitie van de nieuwe Nota Ruimte naar de Tweede Kamer gestuurd. De Nota Ruimte moet als nieuwe nationale omgevingsvisie de NOVI uit 2020 gaan vervangen.

Lees verder
Staalkaart voor gemeenten: Drinkwater in het Omgevingsplan
27 september 2023

Vewin heeft de staalkaart Drinkwater in het Omgevingsplan gepubliceerd. Deze staalkaart is een hulpmiddel voor gemeenten om drinkwaterbelangen goed te kunnen borgen in het omgevingsplan.

Lees verder
Nieuwe uitgave Handboek Omgevingswet
29 maart 2023

Vewin heeft het 'Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening' opnieuw geactualiseerd. Dit handboek ondersteunt drinkwaterbedrijven (en overheden) bij het in de praktijk omgaan met de Omgevingswet die op 1-1-2024 in werking treedt.

Lees verder
Gemeente Voerendaal: ‘Zorgplicht geldt ook richting komende generaties’
15 maart 2022

Wethouder Pierre Verbraak van de gemeente Voerendaal woont letterlijk om de hoek bij pompstation Craubeek van drinkwaterbedrijf WML, in een grondwaterbeschermingsgebied. Hoe gaat hij om met de gemeentelijke zorgplicht voor het drinkwater?

Lees verder
Gemeente Zwijndrecht: ‘Oasen helpt ons bij de energietransitie’
14 maart 2022

Wethouder Jacqueline van Dongen heeft in haar gemeente Zwijndrecht een brede portefeuille, waar onder andere openbare ruimte, natuur & recreatie, energie en duurzaamheid & milieu deel van uitmaken. Welke rol ziet zij voor de gemeente bij de zorgplicht voor drinkwater?

Lees verder
Gemeente Horst aan de Maas: ‘Zorgplicht drinkwater concreet gemaakt in omgevingsvisie’
11 maart 2022

Eric Beurskens heeft als wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas onder andere openbare ruimte, water en vergunningen in zijn portefeuille. Hoe beoordeelt hij de zorgplicht voor drinkwater uit de Drinkwaterwet voor de gemeente?

Lees verder
Ambities nieuwe kabinet waterkwaliteit moeten duidelijker doorklinken bij implementatie Europese Drinkwaterrichtlijn
8 februari 2022

De ambities uit het recente coalitieakkoord op het gebied van waterkwaliteit stroken volgens Vewin niet met de keuze van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de implementatie van de herziene Europese Drinkwaterrichtlijn op een ‘platte’ manier in te vullen. Het ministerie wil voor de implementatie in de Nederlandse wet- en regelgeving alleen die punten aanpassen die expliciet voortvloeien...

Lees verder
Vewin: coalitieakkoord goed vertrekpunt voor Nationaal Waterakkoord
16 december 2021

Het nieuwe coalitieakkoord toont ambitie op het vlak van beschikbaarheid van zoetwater, van ruimtelijke planvorming gestuurd door water, en van waterkwaliteit. Vewin vindt dit een goede basis voor verdere uitwerking in een Nationaal Waterakkoord. Die uitwerking is urgent voor de drinkwatersector.

Lees verder
PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' onderstreept noodzaak watertransitie.
15 april 2021

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in het onlangs gepubliceerde rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' dat de randvoorwaarden die het water- en bodemsysteem aan ruimtelijke ingrepen stellen, veel meer dan voorheen centraal moeten staan in het omgevingsbeleid.

Lees verder
Vewin pleit voor prioriteit verbetering kwaliteit drinkwaterbronnen in het NWP 2022-2027
8 april 2021

De Rijksoverheid ontwikkelt momenteel het Nationaal Waterprogramma 2022-2027 (NWP), waarin het beleid en het beheer van het Nederlandse water beschreven wordt. Het is het eerste programma dat in de geest van de Omgevingswet werkt. In de stroomgebiedbeheerplannen (SGBP's), die als bijlage zijn opgenomen bij het NWP, zijn de maatregelen opgenomen die nodig zijn om de doelen te halen van de Europese Kaderrichtlijn...

Lees verder
RIVM:  flinke opgave om toestand bronnen voor drinkwater nu en in de toekomst veilig te stellen
27 januari 2021

​In Nederland wordt drinkwater gemaakt van grond- en oppervlaktewater. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht wat de kwaliteit van het water van deze bronnen is en hoeveel er beschikbaar is om drinkwater van te maken.

Lees verder
NOVI: Vewin onderstreept noodzaak doorwerking NOVI in concrete ruimtelijke keuzes
18 september 2020

Op 11 september publiceerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de definitieve Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening is daarmee verankerd als nationaal belang, met daarbij het Rijk als systeemverantwoordelijke. Ook schrijft zij dat bij de inrichting van Nederland waterbeschikbaarheid als uitgangspunt geldt.
Lees verder

Van te veel water naar droogte. Klimaatrobuust waterbeheer, wat is dat eigenlijk?
30 juli 2020

Waar staat klimaatrobuust waterbeheer voor? Arjan Budding, programmaleider Duurzaam Waterbeheer bij Wageningen University & Research (WUR) en Suzanne Hulscher, hoogleraar Waterbeheer en Waterbouwkunde aan de Universiteit Twente geven in dit artikel hun visie hierop.

Lees verder
Waterbeschikbaarheid moet leidend zijn bij de nadere uitwerking NOVI
13 mei 2020

Op 23 april informeerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Tweede Kamer door middel van een brief over 'Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI)'. De ontwerp-Nationale Omgevingsvisie (NOVI) benoemt de duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening als nationaal belang.

Lees verder
Vewin: nieuwe Beleidsnota Drinkwater moet ambitieuze scope hebben en goed doorwerken
11 mei 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Water) heeft de Tweede Kamer onlangs door middel van een brief geïnformeerd over de hoofdlijnen van het drinkwaterbeleid voor 2020 en de jaren erna. Hiermee loopt zij vooruit op de Beleidsnota Drinkwater 2020 die zij naar verwachting eind 2020 naar de Kamer stuurt.

Lees verder
Vewin wil concrete veiligstelling drinkwatervoorziening in decentraal beleid
17 februari 2020

​Op 19 februari debatteert de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Vewin vraagt in dit licht aandacht voor het doorwerken van het nationale ruimtelijke beleid naar het beleid van provincies en gemeenten, om de openbare drinkwatervoorziening duurzaam te kunnen veiligstellen.

Lees verder
Minister Ollongren in Waterspiegel: 'Geen discussie over nationaal belang drinkwater'
1 oktober 2019

De nieuwe Waterspiegel opent met een interview met Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Lees verder
Ontwerp-NOVI: Vewin blij met onderstrepen nationale belang drinkwatervoorziening
26 juni 2019

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gepresenteerd. Deze ontwerp-NOVI is de langetermijnvisie van het kabinet over de inrichting van de leefomgeving. Vewin is verheugd dat in deze visie het nationale belang van het veiligstellen van de drinkwatervoorziening onderstreept wordt.

Lees verder
Vewin jaarverslag 2018: belangrijk jaar voor verbetering waterkwaliteit, maar er is méér nodig.
7 mei 2019

Vewin publiceert haar jaarverslag 2018, een jaar dat de geschiedenisboeken in gaat als een jaar van grote droogte. De drinkwatervoorziening is onder deze omstandigheden zeer robuust gebleken en de klant heeft er niet of nauwelijks gevolgen van ondervonden

Lees verder
Handboek Omgevingswet geactualiseerd
11 april 2019

Het 'Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening' is geactualiseerd. Vewin heeft dit handboek opgesteld om drinkwaterbedrijven en overheden te ondersteunen bij het in de praktijk omgaan met de Omgevingswet.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt betere bescherming grondwater voor drinkwater bij bodemverontreiniging
18 december 2018

De Tweede Kamer stemde 18 december vóór een D66-amendement op de Aanvullingswet Bodem dat regelt dat beschermende maatregelen getroffen kunnen worden tegen verontreinigd grondwater dat een risico vormt voor de gezondheid

Lees verder
Tweede Kamer vraagt naar concrete uitwerking drinkwaterbelang in NOVI
8 november 2018

De Tweede Kamer heeft aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken feitelijke vragen gesteld over het onlangs gepubliceerde Kabinetsperspectief Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De lijst telt meer dan honderd vragen, waaronder een heel aantal over onderwerpen die voor de drinkwatersector van belang zijn.

Lees verder
Actualisering maakt Bestuursakkoord Water toekomstbestendig
31 oktober 2018

Vandaag zijn de aanvullende afspraken op het Bestuursakkoord Water (BAW) gepresenteerd, hiermee krijgt het succesvolle samenwerkingsverband een vervolg.

Lees verder
Kabinetsperspectief NOVI: drinkwater is nationaal belang, maar concrete uitwerking ontbreekt nog
15 oktober 2018

​​​Het kabinet geeft in het Kabinetsperspectief op de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zijn visie op de in de NOVI te verankeren nationale belangen en richt zich vervolgens drie urgente thema’s: klimaatverandering en energietransitie, verstedelijking en landbouw en landelijk gebied.

Lees verder
AMvB’s Omgevingswet stellen drinkwatervoorziening onvoldoende duurzaam veilig
11 september 2018

De bestuursmaatregelen (AMvB’s, waaronder het Besluit Kwaliteit Leefomgeving) van de Omgevingswet zijn onlangs in het Staatsblad gepubliceerd.

Lees verder
De zorgplicht drinkwater in de praktijk
21 augustus 2018

Schoon drinkwater uit de kraan! Drinkwaterbedrijven zijn verplicht het 24/7 te leveren.

Lees verder
NOVI: Nationale Omgevingsvisie
27 juli 2018

In de Omgevingswet is bepaald dat het Rijk, provincies en gemeenten ieder afzonderlijk een omgevingsvisie maken: een strategische langetermijnvisie voor de gehele fysieke leefomgeving. Zo'n visie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Een belangrijk onderwerp voor de drinkwatervoorziening dus. Vewin is daarom...

Lees verder
Drinkwater nationaal belang in Kustpact en Nationale Omgevingsvisie
17 juli 2018

Op 5 juli informeerde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer over de voortgang van het Kustpact. Dat deed zij mede namens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de kustpactpartners, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
Uitspraak Chemours toont aan dat regelgevend kader niet voldoet
28 juni 2018

De rechtbank Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak Chemours over de lozingen van GenX. De rechtbank heeft oog voor de maatschappelijke onrust die de lozing teweeg heeft gebracht, maar heeft in de huidige regelgeving onvoldoende gronden gevonden om de vergunning naar beneden bij te stellen.

Lees verder
Jaarverslag Vewin 2017: aandacht voor verbetering waterkwaliteit blijft urgent
21 juni 2018

Uit het Vewin-jaarverslag over 2017 blijkt de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer in de belangstelling staat. Ook in het afgelopen jaar hebben de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven grote inspanningen verricht om de openbare drinkwatervoorziening 24/7 te garanderen, want schoon en betrouwbaar drinkwater is gewoon, maar niet vanzelfsprekend.

Lees verder
Minister Ollongren: Veiligstelling openbare drinkwatervoorziening opnemen als nationaal belang in de NOVI
19 april 2018

De veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening zal als nationaal belang worden opgenomen in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).

Lees verder
Veranker de drinkwatervoorziening als nationaal belang in de NOVI
11 april 2018

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met Minister Ollongren (BZK) over de Nationale Omgevingsvisie. Het ministerie heeft een Startnota “De opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie” naar de Tweede Kamer gestuurd

Lees verder
​Veiligstelling drinkwater taak van overheden en drinkwaterbedrijven
19 maart 2018

​Krijgt een chemische fabriek wel of geen vergunning om afvalwater te lozen en welke voorwaarden gelden daarbij? Waar kunnen woningen gebouwd worden of mag een nieuw bedrijventerrein komen? Gemeenten, provincies en regionale uitvoeringsdiensten wegen verschillende belangen af wanneer ze hierover beslissen, en drinkwater moet daarbij hoog op de agenda staan.


Lees verder
Achteruitgang grondwaterkwaliteit met prioriteit aanpakken
31 januari 2018

Eind 2017 heeft de Adviescommissie Water (AcW) haar laatste advies uitgebracht. De AcW constateert dat de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater in Nederland onder druk staan en heeft hierover grote zorgen. Zij adviseert minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hoge prioriteit te geven aan een goede bescherming van het grondwater.

Lees verder
​​​Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt Handboek Omgevingswet drinkwatervoorziening
15 december 2017

Op 13 december ontving minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) van Riksta Zwart (bestuurder Vewin) het Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening. Vewin heeft dit handboek opgesteld om drinkwaterbedrijven en overheden te ondersteunen bij het omgaan met de Omgevingswet in de praktijk.

Lees verder
Tweede Kamer debatteert 21 juni over waterbeleid
20 juni 2017

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu debatteert op 21 juni in een Algemeen Overleg (AO) Water over het waterbeleid.

Lees verder
Eerste Kamer stelt vragen over drinkwaterbelang Omgevingswet
3 maart 2017

​De Eerste Kamer heeft kritische vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu over het beter borgen van het drinkwaterbelang in besluiten bij de nieuwe Omgevingswet. De vragen gaan over de 4 ontwerpbesluiten die horen bij de Omgevingswet. Het betreft het Omgevingsbesluit, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), het Besluit Bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Besluit kwaliteit leefomgeving...

Lees verder
Omgevingswet: Minister van IenM belooft drinkwaterbelang te borgen
20 december 2016

Verschillende Kamerleden hebben aandacht gevraagd voor een betere bescherming van de drinkwatervoorziening tijdens het Notaoverleg op 19 december 2016 in de Tweede Kamer over de Uitvoeringsregelgeving Omgevingswet.

Lees verder
Bescherming drinkwaterbronnen onvoldoende geborgd in Omgevingswet
16 december 2016

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, plaatst kanttekeningen bij de invoering van de Omgevingswet omdat deze wet de toekomstige bescherming van drinkwaterbronnen en infrastructuur onvoldoende regelt. De regelgeving voor de bescherming van drinkwaterbronnen verandert door de Omgevingswet. Vanuit de Drinkwaterwet geldt een zorgplicht voor de bescherming van de drinkwaterbronnen....

Lees verder
Waterketen voorziet nieuwe afspraken vanwege Omgevingswet
1 september 2016

In de Omgevingswet vervallen algemene regels over het lozen in het oppervlaktewater, in het riool en in de bodem. IPO, UvW, Vewin en VNG willen de afspraken uit het Bestuursakkoord Water (2011-2020) ook in de geest van de Omgevingswet kunnen voortzetten en een impuls geven aan de regionale samenwerking. Daarom bereiden zij nieuwe afspraken voor, gericht op het stedelijk waterbeheer, de waterketen...

Lees verder
Congres Kansen voor water in de Omgevingswet
26 april 2016

Tijdens het voorjaarscongres van KNW Waternetwerk van 22 april hebben Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (Oasen) een sessie geleid over de bescherming van de bronnen van drinkwater. De regelgeving voor ‘de bescherming van bronnen’ verandert en de verantwoordelijkheid voor deze bescherming komt bij de regio te liggen. Dit roept de vraag op hoe we de kwaliteit voor de bescherming van de bronnen voor...

Lees verder
​​Omgevingswet vraagt intensieve samenwerking op bestuursniveau
22 april 2016

De komst van de nieuwe Omgevingswet vraagt om een bestuurscultuur die gericht is op samenwerking. Dat concludeerden de deelnemers aan de Interbestuurlijke bijeenkomst Grondwater in gebiedsprocessen, die gehouden werd op 13 april in Fort Vechten. Het doel van deze bijeenkomst was het verbeteren van de samenwerking in het grondwaterbeheer.

Lees verder
Eerste Kamer over Omgevingswet:  nationale belangen nationaal regelen
16 maart 2016

De Eerste Kamer behandelde op 15 maart in een plenair debat het wetsvoorstel Omgevingswet van minister Schultz (IenM). De Eerste Kamer heeft nog om meerdere verbeteringen van de Omgevingswet gevraagd aan de minister. Veel partijen hadden nog kritische vragen en opmerkingen.

Lees verder
Tweede Kamer staat op handhaven bescherming kustgebied
16 maart 2016

Begin maart heeft de Tweede Kamer moties aangenomen die de regering vragen de bescherming van de kust te handhaven. Minister Schultz (IenM) was van plan om het verbod op bebouwing in het kustgebied los te laten. Na veel kritiek heeft de minister dit voornemen ingetrokken. Ook is de minister in gesprek gegaan met de belangrijkste stakeholders, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
​Vewin benadrukt nationaal belang drinkwater in Omgevingswet bij Eerste Kamer
7 maart 2016

Op 15 maart staat de Omgevingswet op de agenda in de Eerste Kamer. Deze wet moet een groot aantal bestaande wetten en regels vervangen en zorgen voor meer eenvoud in de ruimtelijke ordening. Vewin vindt het belangrijk dat de drinkwaterbelangen in deze wet en in de bijbehorende bestuursmaatregelen (AMvB's) goed worden geborgd en heeft bij de Eerste Kamer de volgende onderwerpen onder de aandacht gebracht...

Lees verder