Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2017
Vragen in Europees Parlement over Europese strategie aanpak medicijnresten uit water
4 december 2017

Wanneer komt de Europese Commissie met een strategische aanpak van waterverontreiniging door medicijnresten? Deze vraag stelde CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, woordvoerder water en milieu, deze week aan de Commissie. Zij geeft aan dat lidstaten, burgers, producenten en andere belanghebbenden al enkele jaren wachten op de Europese strategische aanpak van waterverontreiniging door farmaceutische...

Lees verder
Glyfosaatlicentie met vijf jaar verlengd;  Vewin  bepleit aanvullende beschermingsmaatregelen
28 november 2017

De EU-licentie van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag 27 november besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor en negen tegen het verlengingsvoorstel van de Europese Commissie. Afgelopen maanden konden lidstaten het niet eens worden over de verlenging van de glyfosaatlicentie. Duitsland stelde zich afgelopen maanden...

Lees verder
Europarlementariër Schreijer-Pierik vraagt om meer transparantie opkomende stoffen
14 november 2017

Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementslid, heeft in het Europees Parlement schriftelijke vragen gesteld aan Eurocommissaris Karmenu Vella voor Milieu over het waterbeleid en de problematiek van opkomende stoffen.

Lees verder
Europees Parlement wil verbod glyfosaat maar nog geen overeenstemming tussen lidstaten
25 oktober 2017

​​Het Europees Parlement heeft op 24 oktober met een aanzienlijke meerderheid gestemd voor een verbod op glyfosaat (355 tegen 204 stemmen). Het parlement wil dat de onkruidverdelger glyfosaat vanaf december 2022 verboden is in de Europese Unie. De Europese Commissie had eerder voorgesteld de licentie voor glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Vewin blij met inzet Rutte III op bescherming drinkwaterbronnen
10 oktober 2017

Vewin is blij dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het Regeerakkoord kiezen voor het beter beschermen van de drinkwaterbronnen. De voornemens op het gebied van bodem en ondergrond, opkomende stoffen, landbouw, kustbescherming en vitale infrastructuur zullen bijdragen aan de door de drinkwatersector gewenste impuls voor schoon water in de komende jaren.

Lees verder
Vewin: bescherm drinkwaterbronnen beter tegen glyfosaat
3 oktober 2017

Minister Kamp liet onlangs weten het voorstel van de Europese Commissie te steunen om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Glyfosaat: drinkwaterbronnen verdienen meer bescherming
12 september 2017

Minister Kamp van Economische Zaken steunt het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Water Matters brengt Europese watersector in beeld
8 juni 2017

In de publicatie Water Matters vat de Europese watersector zijn resultaten en uitdagingen samen. De publicatie is een initiatief van Eureau, de Europese koepel van de drinkwater- en afvalwatersector. De publicatie bevat onder andere een bijdrage van Karmenu Vella, de Eurocommissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij.

Lees verder
Europees Chemicaliën Agentschap: Glyfosaat blijft geclassificeerd als giftig
22 maart 2017

De komende maanden zal Vewin in Brussel en Den Haag bij beleidsmakers en politici aandringen op het tegengaan van normoverschrijdingen van glyfosaat in grond- en oppervlaktewater

Lees verder
Europese Commissie: Nederland leeft EU-regels drinkwaterkwaliteit zeer goed na, maar zorgen over bronnen
7 februari 2017

​De Europese Commissie publiceerde maandag een evaluatierapport over de uitvoering van het EU-milieubeleid. Dit rapport gaat over de beleidsbevindingen en goede praktijken op het gebied van EU-milieubeleid en EU-milieuwetgeving.

Lees verder