Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2019
'Zorgelijk beeld voor de bronnen voor drinkwaterproductie'
27 december 2019

Op 1 november 2019 kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met de tussentijdse resultaten van de Nationale analyse waterkwaliteit, een onderdeel van de Delta-aanpak Waterkwaliteit. Vlak daarvoor, in september, presenteerde wateronderzoeksinstituut KWR zijn rapport over de kwaliteit van de Nederlandse drinkwaterbronnen. Dr. ir. Arnaut van Loon en dr. Stefan Kools, onderzoekers waterkwaliteit...

Lees verder
ILT oordeelt: kwaliteit drinkwater Nederland goed maar zorg over bronnen
20 december 2019

De ILT beoordeelt als toezichthouder of het drinkwater in Nederland voldoet aan de wettelijke normen van het Drinkwaterbesluit. De inspectie concludeert in haar rapport 'Drinkwaterkwaliteit 2018' dat de drinkwaterbedrijven in Nederland in 2018 water van goede kwaliteit leverden.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt betere bescherming drinkwatervoorziening in Aanvullingsbesluit Bodem
19 december 2019

Onlangs behandelde de Tweede Kamer het Aanvullingsbesluit Bodem, dat een aanvulling wordt op de Omgevingswet. Het Aanvullingsbesluit zal samen met de Aanvullingswet op termijn de huidige Wet Bodembescherming gaan vervangen, waarmee de aanpak van bodemverontreinigingsgevallen is geregeld.

Lees verder
Vewin positief over aanbevelingen Beleidstafel Droogte
18 december 2019

Vandaag heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW de eindrapportage van de Beleidstafel Droogte naar de Tweede Kamer gestuurd. In de begeleidende brief geeft ze aan de conclusies en aanbevelingen van de Beleidstafel te onderschrijven.

Lees verder
Waterspiegel: Speciale editie over de Kaderrichtlijn Water
13 december 2019

​De laatste editie van de Waterspiegel voor 2019 is een Waterspiegel Special over de Kaderrichtlijn Water (KRW). Aanleiding voor deze special is het feit dat aankomend jaar cruciaal gaat zijn voor de KRW. In 2020 worden de plannen gemaakt om in de laatste planperiode van de KRW (2022-2027) de doelen van de KRW te halen. Het halen van deze doelen is belangrijk voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater...

Lees verder
Geen extra PFAS in alle gebieden voor drinkwatervoorziening
13 december 2019

In de Tweede Kamer vond op 11 december een rondetafelgesprek plaats over het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en bagger. Vewin was hierbij aanwezig en heeft gepleit voor uitbreiding van de norm van 0,1 microgram PFAS per kilo voor de toepassing van niet-gebiedseigen grond naar alle gebieden voor de drinkwatervoorziening.

Lees verder
Green Deal Europese Commissie biedt kansen voor waterkwaliteit
12 december 2019

Op 11 december hebben Ursula Von der Leyen (voorzitter) en Frans Timmermans (vice-voorzitter) namens de Europese Commissie in Brussel in grote lijnen hun plannen voor de Europese Green Deal gepresenteerd.

Lees verder
Vewin steunt pleidooi Europese drinkwaterbedrijven voor ambitieuze implementatie KRW
6 december 2019

De Europese Coalitie van drinkwaterleveranciers (ERM), waaronder RIWA Maas en RIWA Rijn, roept de Europese Commissie (EC) op de bescherming van drinkwaterbronnen meer prioriteit te geven.

Lees verder
Bescherm grondwaterbronnen tegen bodemverontreiniging
5 december 2019

​Op 5 december is het World Soil Day (Bodemdag) van de Verenigde naties. Op deze dag stellen de VN het duurzame beheer van de bodem centraal.

Lees verder
Europarlementariër Hazekamp vraagt EU om vervuilers Maas aan te pakken
19 november 2019

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) vindt de grote hoeveelheid noodzakelijke innamestops van rivierwater voor de drinkwaterproductie onacceptabel.

Lees verder
Tweede Kamer: minister pak regie bij KRW en geef prioriteit aan drinkwater
12 november 2019

Op 11 november vond in de Tweede Kamer het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats. Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW ging in debat met de waterwoordvoerders van D'66, PVV, VVD, CDA , Groen Links, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Lees verder
Vewin wil overleg met minister over wijziging WACC methodiek
11 november 2019

De minister van IenW heeft voor de periode 2020-2021 de gemiddelde vermogenskostenvoet (weighted average cost of capital, WACC) voor de drinkwaterbedrijven vastgesteld op 2,75%.

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: 'nu of nooit' voor halen doelen Kaderrichtlijn Water
8 november 2019

Op maandag 11 november vindt het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats in de Tweede Kamer, waar onder andere waterkwaliteit hoog op de agenda staat. Voor drinkwater is het jaar 2020 'nu of nooit' voor de waterkwaliteit. In dit cruciale jaar worden namelijk de plannen gemaakt om in de laatste planperiode van de KRW (2022-2027) de doelen van deze richtlijn te halen.

Lees verder
Gewasbeschermingsmiddelen: Kamer vraagt actie om waterkwaliteitsdoelen te behalen
7 november 2019

Op 31 oktober jl. vond er in de Tweede Kamer een debat plaats met minister Schouten en staatssecretaris van Veldhoven over gewasbeschermingsmiddelen.

Lees verder
Goed dat er aandacht is voor lokale effect lood binnenshuis op kwaliteit kraanwater
6 november 2019

​Het RIVM en de Gezondheidsraad publiceren vandaag beide een rapport over loodinname via kraanwater. Het RIVM heeft berekend dat kraanwater specifiek bij oude loden leidingen en bij nieuwe, niet goed doorgespoelde leidingen, meer bijdraagt aan de totale dagelijkse blootstelling aan lood, dan eerder bekend was.

Lees verder
Uitspraak RvS watervergunning Sitech nuttig voor verdere verbetering vergunningverlening
1 november 2019

Op 16 oktober heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de procedures over de watervergunning van Sitech Services. Deze uitspraak van de Raad van State is het sluitstuk van een proces dat in 2015 begon toen enkele drinkwaterbedrijven geconfronteerd werden met hoge concentraties pyrazool in het Maaswater waarvan zij drinkwater bereidden.

Lees verder
Publicatie: Hoe leveren we continu betrouwbaar drinkwater?
23 oktober 2019

Vewin brengt in samenwerking met de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven de publicatie 'Continu betrouwbaar drinkwater leveren, hoe doen we dat?'. Hierin staat uitgelegd hoe het leveren van drinkwater als primaire levensbehoefte in Nederland is georganiseerd, onder normale omstandigheden, maar ook in crisissituaties.

Lees verder
Congres Duurzame Zorg laat zien dat zorgsector medicijnresten in water serieus neemt
10 oktober 2019

Vandaag vindt het congres Duurzame Zorg plaats in Zwolle, tijdens dit congres staat de verduurzaming van de zorg centraal. Verduurzaming is een actueel thema in de zorg.

Lees verder
Omvang buffercapaciteit oppervlaktewaterbedrijven in kaart gebracht
9 oktober 2019

Alle drinkwaterbedrijven die gebruik maken van oppervlaktewater voor de bereiding van drinkwater beschikken over buffercapaciteit. Dat staat in een rapport van KWR dat samen met de betrokken drinkwaterbedrijven de buffercapaciteit in kaart bracht.

Lees verder
Minister Ollongren in Waterspiegel: 'Geen discussie over nationaal belang drinkwater'
1 oktober 2019

De nieuwe Waterspiegel opent met een interview met Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Lees verder
Reactie Vewin op rapport Adviescollege Stikstofproblematiek 'Niet alles kan'
26 september 2019

Op 25 september heeft het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes haar eerste advies uitgebracht met oplossingsrichtingen voor de aanpak van de stikstofproblematiek in Nederland.

Lees verder
Meeste tussendoelen nota 'Gezonde Groei, Duurzame Oogst' niet gehaald
25 september 2019

Op 26 september vindt in de Tweede Kamer een technische briefing plaats over de publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’.

Lees verder
Prinsjesdag 2019: In kabinetsplannen ontbreekt gevoel van urgentie voor kwaliteit en kwantiteit van drinkwaterbronnen
18 september 2019

Vewin is tevreden over het feit dat de kwaliteit en kwantiteit van de drinkwaterbronnen in de Rijksbegroting en plannen van het kabinet voor 2020 aandacht krijgen. Tegelijkertijd is Vewin teleurgesteld over het gebrek aan daadkracht om de problemen ook daadwerkelijk met urgentie aan te pakken.

Lees verder
Vewin publiceert Lobby-agenda 2019-2020
17 september 2019

​​Bij de aftrap van het nieuwe parlementaire jaar op Prinsjesdag vraagt Vewin aandacht voor de lobbypunten van de drinkwatersector in de nieuwe Lobby-agenda. De bescherming van drinkwaterbronnen, grond- en oppervlaktewater, staat daarbij centraal.

Lees verder
Kwaliteit van bronnen voor drinkwater steeds meer onder druk
12 september 2019

Het is twee voor twaalf voor de Nederlandse drinkwaterbronnen. Onderzoekers van KWR hebben een samenvattend overzicht opgesteld van beschikbare informatie over de toestand van de bronnen en deze studie levert een zorgelijk beeld op.

Lees verder
Watereducatie - Van makathon naar onderwijs
27 augustus 2019

Voor het eerst in Nederland werkten het vmbo, mbo en hbo samen in één onderwijsproject. Gedurende zeven weken gingen leerlingen en studenten van drie onderwijsinstellingen in Noord-Holland gezamenlijk aan de slag met een opdracht van PWN.

Lees verder
Column Water en gezondheid, welzijn en sport
23 augustus 2019


In de buurt van de Tweede Kamer staat er één. En om de hoek van het Apeldoorns stadhuis, voor de Hema in Emmeloord, op de markt in Groenlo, in Dronten bij het station. Als je een blik werpt op drinkwaterkaart.nl lijkt ons land vol te staan met watertappunten.

Lees verder
Het Waterpaspoort van Tjeerd de Groot
20 augustus 2019

Naam: Tjeerd de Groot
Leeftijd: 50
Functie: Tweede Kamerlid D66

Lees verder
Column. Op weg naar de ‘Digital Water Future’
16 augustus 2019

De inspanningen van de watersector om te zorgen dat er bij de consument schoon drinkwater uit de kraan komt, dat waterbronnen vrij van verontreiniging worden gehouden en verspilling wordt tegengegaan, zijn een prestatie van formaat.

Lees verder
Watereducatie ook in de klas: kraanwater, duurzaam en gezond
13 augustus 2019

Met een uitgebreid educatief aanbod leert Evides Waterbedrijf schoolkinderen alles over het belang van kraanwater. Kraanwater is een verstandige keuze: het wordt milieuvriendelijk gezuiverd en geleverd – zonder (plastic) verpakking – en is lekker en gezond.

Lees verder
Het Waterpaspoort van Chris Stoffer
9 augustus 2019

Naam: Chris Stoffer
Leeftijd: 44
Functie: Tweede Kamerlid SGP

Lees verder
Column Natuur en water: bondgenoten én lotgenoten…
6 augustus 2019

Natuur en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het merendeel van onze natuurgebieden is afhankelijk van grond- of oppervlaktewater. Van de beschikbaarheid daarvan én van de kwaliteit.

Lees verder
Staatstoezicht op de Mijnen: 'De geothermie-sector moet volwassen worden'
2 augustus 2019

Naar verwachting zal geothermie (energiewinning uit aardwarmte) de komende jaren in Nederland een grote vlucht nemen. Dat is ook van belang voor de drinkwatervoorziening, omdat bij het boren voor geothermie risico's optreden voor het grondwater voor de drinkwaterproductie. De toezichthouder voor de geothermie-sector, Staatstoezicht op de Mijnen, houdt de vinger aan de pols als het gaat om veiligheid...

Lees verder
Werkbezoek Duurzame Zorg, LUMC: 'Zorg en water gaan over gezondheid'
30 juli 2019

De rol van de zorgsector is van oudsher primair: mensen beter maken. Maar steeds vaker denkt men in de zorg na over de fase daarvóór: mens en milieu gezond houden.

Lees verder
'Wat hebben we geleerd van de droge zomer van 2018?'
24 juli 2019

Door de klimaatverandering worden de droge perioden in Nederland naar verwachting langer en extremer. Veel onderzoeken voorspellen dat lange perioden van droogte in de toekomst vaker zullen voorkomen. Uiteenlopende partijen hebben daar op verschillende manieren mee te maken of zelfs last van.

Lees verder
Vewin wil mijnbouw in drinkwatergebieden uitsluiten in Mijnbouwwet
23 juli 2019

De regels voor het opsporen en winnen van aardwarmte in de Mijnbouwwet gaan veranderen. De wetswijziging regelt met name een betere stroomlijning van procedures voor mijnbouwwetvergunningen en de adviesrol voor decentrale overheden hierbij.

Lees verder
Bestuursovereenkomst aanpak nitraat in grondwater: goed op weg, maar doelbereik nog een uitdaging
19 juli 2019

De gezamenlijke aanpak om de agrarische nitraatuitspoeling in 34 kwetsbare grondwater-beschermingsgebieden terug te dringen, is nu anderhalf jaar van kracht en is goed op weg. Dat concluderen LTO Nederland, Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij...

Lees verder
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat: 'Bescherming van de bronnen van ons drinkwater staat voorop in het beleid'
19 juli 2019

Er liggen op watergebied de nodige uitdagingen op het bordje van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. De doelen van de Kaderrichtlijn Water, het beschermen van de bronnen voor de productie van drinkwater, het zorgen voor voldoende kwaliteit en kwantiteit van zoet water en 'en passant' het Nederlandse watersysteem klimaatbestendig maken, om er een paar te noemen. Hoe...

Lees verder
Ambities in Toekomstvisie gewasbescherming 2030 zijn meer dan noodzakelijk
16 juli 2019

In april stuurde Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, haar 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen' naar de Tweede Kamer, vergezeld van het 'Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten'. Vewin was, samen met andere stakeholders, betrokken bij het opstellen van deze visie, in het Platform Duurzame Gewasbescherming...

Lees verder
Pilot toont noodzaak actualisatie watervergunningen aan
15 juli 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft onlangs aan de Tweede Kamer gemeld dat een groot deel van de door Rijkswaterstaat afgegeven watervergunningen voor lozingen niet meer actueel is en waarschijnlijk aangepast moet worden. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van een pilot waarbij Rijkswaterstaat een representatieve selectie heeft bezien van 66 van de in...

Lees verder
Deltacommissaris Peter Glas: 'Leven in de delta is niet vanzelfsprekend'
9 juli 2019

Op 1 januari 2019 is Peter Glas begonnen als Deltacommissaris, als opvolger van Wim Kuijken die deze functie bijna 10 jaar vervulde. Glas is bepaald geen onbekende in waterland, met een 36-jarige historie bij het ministerie van (destijds) VROM, Deltares en de waterschappen. De eerste 100 dagen in de nieuwe functie zijn voorbij, dus hoog tijd voor een interview.

Lees verder
Drinkwatersector wil actief bijdragen aan implementatie Klimaatakkoord
5 juli 2019

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs het Klimaatakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook voor de drinkwatersector is het Klimaatakkoord belangrijk. Het duurzaam leveren van drinkwater van hoge en onbesproken kwaliteit hangt meer en meer samen met andere maatschappelijke opgaven. De drinkwatersector wil vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en kennis en kunde...

Lees verder
Zomereditie Waterspiegel: leven in de delta, gewasbeschermingsmiddelen en waterschappen
1 juli 2019

Het zomernummer van de Waterspiegel is uit. In dit nummer onder meer de visie van Deltacommissaris Peter Glas op onze delta, verschillende reacties op de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 en aandacht voor de waterschappen in het drieluik verkiezingen. Ook blikt scheidend directeur van WML Ria Doedel vooruit en terug op ruim twaalf jaar WML.

Lees verder
Reactie Vewin op Initiatiefnota De Groot en Bromet: Klimaatrobuuste zoetwaterbeschikbaarheid vraagt andere oplossingen
28 juni 2019

Zoetwaterbeschikbaarheid is na de langdurige droogte in 2018 een zeer actueel thema op de politieke agenda, zowel op nationaal regionaal niveau. Zoetwaterbeschikbaarheid komt ook uitgebreid aan bod in de initiatiefnota 'Droge Voeten: Voor een klimaatbestendig Nederland' van Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GL). De initiatiefnota bevat onder andere specifieke voorstellen met...

Lees verder
Ontwerp-NOVI: Vewin blij met onderstrepen nationale belang drinkwatervoorziening
26 juni 2019

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gepresenteerd. Deze ontwerp-NOVI is de langetermijnvisie van het kabinet over de inrichting van de leefomgeving. Vewin is verheugd dat in deze visie het nationale belang van het veiligstellen van de drinkwatervoorziening onderstreept wordt.

Lees verder
Droogte en waterkwaliteit in de hoofdrol bij Algemeen Overleg Water
26 juni 2019

Op 20 juni vond in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg (AO) Water plaats met minister Van Nieuwenhuizen en de woordvoerders van VVD, CDA, D66, Groen Links (GL), de Partij voor de Dieren (PvdD) en 50PLUS. Naast zeer uiteenlopende waterthema’s kwamen droogte en waterkwaliteit uitgebreid aan bod.

Lees verder
Vewin: Bescherm drinkwaterbronnen beter tegen gewasbeschermingsmiddelen
21 juni 2019

Vewin dringt er bij de regering en de Tweede Kamer op aan om nu actie te ondernemen om de waterkwaliteit en bescherming van drinkwaterbronnen te verbeteren en de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar drinkwaterbronnen zo spoedig mogelijk terug te dringen. In een vandaag gepubliceerde tussenevaluatie van de Tweede Nota gewasbescherming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) staat dat de...

Lees verder
Vewin steunt de Europese ambities van minister Van Nieuwenhuizen voor waterkwaliteit
18 juni 2019

Minister Van Nieuwenhuizen wil vasthouden aan de ambitie de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 behaald te hebben. Daarna wil zij ambitieus verder kunnen met het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat schrijft zij in een brief over de Europese evaluatie van de KRW aan de Tweede Kamer.

Lees verder
Vewin vraagt om prioriteit voor verbetering kwaliteit drinkwaterbronnen bij nieuwe KRW-plannen
13 juni 2019

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat debatteert op 20 juni in een Algemeen Overleg (AO) Water over het waterbeleid.

Lees verder
E​U-aanpak medicijnresten: stevige en meer concrete inzet nodig
11 juni 2019

Vewin wil dat Nederland zich op Europees niveau gaat inzetten voor een betere en meer transparante milieubeoordeling van geneesmiddelen en een voorzorgsnorm voor medicijnresten in drinkwaterbronnen.

Lees verder
Vewin roept op drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen
6 juni 2019

​Op 6 juni debatteert de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen in een Algemeen Overleg (AO). Gewasbeschermingsmiddelen bedreigen de kwaliteit van de bronnen van drinkwater; grond- en oppervlaktewater. Resten van gewasbeschermingsmiddelen komen in normoverschrijdende concentraties voor in bronnen voor drinkwater. Vewin vraagt om meer duidelijkheid over de stappen die genomen worden om de doelen...

Lees verder
Manifest EurEau brengt water onder aandacht Europarlementariërs
21 mei 2019

De Europese watersector, verenigd in EurEau, heeft in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei het manifest 'Water matters!' gepubliceerd.

Lees verder
Regionale samenwerking in de waterketen is zeer succesvol
15 mei 2019

De regionale samenwerking in de waterketen tussen waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven is zeer succesvol.

Lees verder
Drinkwatersector ondertekent Green Deal Aquathermie
14 mei 2019

​​Vewin heeft op 14 mei namens de drinkwatersector de Green Deal Aquathermie ondertekend. Aquathermie is het benutten van warmte en koude uit water uit verschillende waterbronnen. Het gaat om thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) en drinkwater (TED).

Lees verder
Waterspiegel: Bescherming drinkwaterbronnen en lessen uit de droogte
7 mei 2019

Waterspiegel 2 2019 heeft als hoofdartikel een interview met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Lees verder
Vewin jaarverslag 2018: belangrijk jaar voor verbetering waterkwaliteit, maar er is méér nodig.
7 mei 2019

Vewin publiceert haar jaarverslag 2018, een jaar dat de geschiedenisboeken in gaat als een jaar van grote droogte. De drinkwatervoorziening is onder deze omstandigheden zeer robuust gebleken en de klant heeft er niet of nauwelijks gevolgen van ondervonden

Lees verder
RIVM: meer informatie nodig over risico’s mijnbouw voor grondwater
2 mei 2019

Het RIVM heeft in een verkenning geïnventariseerd welke effecten mijnbouwactiviteiten kunnen hebben op het milieu, de natuur en voor mensen in de omgeving. De focus ligt op reguliere werkzaamheden, incidenten komen minder aanbod.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven vragen aandacht voor bewust omgaan met water
17 april 2019

​De drinkwatervoorziening in ons land is tijdens de extreem droge periode in de zomer van 2018 zeer robuust gebleken en de klant heeft nauwelijks gevolgen ondervonden van de droogte

Lees verder
Vewin vindt ambities in Toekomstvisie gewasbescherming 2030 meer dan noodzakelijk
16 april 2019

Het Ministerie van LNV heeft de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 gepubliceerd. In deze visie is de ambitie opgenomen in 2030 te kunnen spreken van nagenoeg geen emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu en nagenoeg geen residuen op producten.

Lees verder
Handboek Omgevingswet geactualiseerd
11 april 2019

Het 'Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening' is geactualiseerd. Vewin heeft dit handboek opgesteld om drinkwaterbedrijven en overheden te ondersteunen bij het in de praktijk omgaan met de Omgevingswet.

Lees verder
Drinkwatersector onderschrijft resultaten Beleidstafel Droogte
5 april 2019

Op 4 april jl. heeft minister Van Nieuwenhuizen van IenW de rapportage met aanbevelingen van de Beleidstafel Droogte, waar Vewin deel van uitmaakt, aan de Tweede Kamer aangeboden. Vewin waardeert het zeer dat zij deel uitmaakt van de Beleidstafel Droogte en dat de drinkwatersector goed betrokken is bij het proces over droogte. De aanbevelingen in de rapportage dragen bij aan de veiligstelling van de...

Lees verder
Nederlandse drinkwaterbronnen lopen risico door gewasbeschermingsmiddelen
1 april 2019

Nederlandse grond- en oppervlaktewaterbronnen lopen risico door verontreiniging met oude én nieuwe gewasbescherming-smiddelen en afbraakproducten daarvan. Dit blijkt uit een overzichtsstudie van wateronderzoeksinstituut KWR op basis van monitoringdata van de drinkwaterbedrijven uit de periode 2010-2014

Lees verder
Betere coördinatie en meer transparantie nodig bij inrichten ondiepe ondergrond
28 maart 2019

Het is druk in de Nederlandse ondergrond. De energietransitie, maatregelen voor klimaatadaptatie, de uitrol van een nieuw telecomnetwerk voor 5G en diverse vervangingsopgaven doen daar nog een flinke schep bovenop.

Lees verder
Wereldwaterdag: Waterspiegel laat zien dat ook in Nederland nog veel te doen is
22 maart 2019

Vandaag op Wereldwaterdag verschijnt onze eerste Waterspiegel van 2019. Op deze dag wordt er wereldwijd stilgestaan bij het belang van voldoende en schoon (drink)water. Het drinkwater in Nederland is van zeer hoge kwaliteit, maar voor de bronnen geldt dat hier nog veel te doen is. Daarom in deze editie veel aandacht voor de waterkwaliteit van de bronnen.

Lees verder
Vewin verwelkomt langverwachte aanpak medicijnresten Europese Commissie
12 maart 2019

Op 11 maart heeft de Europese Commissie de langverwachte mededeling voor een strategische aanpak van medicijnresten in het milieu gepresenteerd. De Europese Commissie geeft aan dat er voldoende bewijs is dat verontreiniging door medicijnresten een groeiend probleem is en dat er actie moet worden ondernomen om de risico's van geneesmiddelen in het milieu te verminderen. Dit vereist betrokkenheid van...

Lees verder
Vewin steunt pleidooi Natuur en Milieu: extra inzet om doelen Kaderrichtlijn Water te halen nodig
7 maart 2019

Milieuorganisatie Natuur en Milieu waarschuwt in het onderzoeksrapport Waterkwaliteit en Biodiversiteit dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Nederland onvoldoende is.

Lees verder
Drinkwaterrichtlijn: Raad van de EU zet stap in de goede richting
6 maart 2019

De Europese Drinkwaterrichtlijn is een belangrijke basis voor veilig drinkwater in de EU. Op 1 februari 2018 publiceerde de Europese Commissie een voorstel om de huidige Richtlijn, die stamt uit 1998, te herzien. Op 23 oktober 2018 nam het Europees Parlement als eerste een standpunt in over het Commissievoorstel. Op 5 maart nam ook de Raad van de Europese Unie (de Milieuraad, met hierin de Europese...

Lees verder
Kaderrichtlijn Water: Europese Commissie vraagt Nederland om extra landbouwmaatregelen
27 februari 2019

De Europese Commissie heeft gisteren haar beoordeling van de nationale stroomgebiedsbeheerplannen voor de periode van 2016-2021 gepubliceerd.

Lees verder
Debat droogte Tweede Kamer: veel aandacht voor toekomstige drinkwatervoorziening
20 februari 2019

Op 13 februari debatteerde de Tweede Kamer in een plenair debat met de ministers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over omgaan met droogte.

Lees verder
Tweede Kamer debatteert over omgaan met gevolgen langdurige droogte
13 februari 2019

Op 13 februari debatteert de Tweede Kamer over hoe Nederland zich moet voorbereiden op de gevolgen van een volgende langdurige droogteperiode. De zomer van 2018 heeft laten zien dat de drinkwatervoorziening als vitale functie goed op orde is

Lees verder
Samen werken aan schonere drinkwaterbronnen
7 februari 2019

“Met de drinkwaterkwaliteit is het uitstekend gesteld in Nederland, maar oude en nieuwe verontreinigingen vormen wel een bedreiging voor de bronnen van drinkwater” aldus Vewin-directeur Hans de Groene in een interview in een bijlage bij het Financieel Dagblad van vandaag.

Lees verder
Betere bescherming nodig van drinkwatergebieden tegen aardwarmteboringen
22 januari 2019

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meldde op 21 januari in dagblad Trouw dat bij alle 23 Nederlandse aardwarmteprojecten ondergrondse lekkages dreigen. SodM kondigde aan dat er aanvullende regels komen rondom aardwarmteboringen.

Lees verder
Week van de circulaire economie 2019: Ook drinkwater ‘onvermijdelijk circulair’
16 januari 2019

'Onvermijdelijk circulair', dat is van 14 tot en met 18 januari 2019 het thema van de Nationale Week van de Circulaire Economie. Het begrip 'onvermijdelijk circulair ‘is zeer zeker ook van toepassing op drinkwater. Volgens Olaf van der Kolk, directeur van AquaMinerals, is water zelfs de meest circulaire grondstof die er bestaat

Lees verder
Inspectie: Drinkwater in Nederland van goede kwaliteit
10 januari 2019

Bij 99,9% van de bijna 620.000 metingen voldoet het drinkwater aan de gestelde normen. Normoverschrijdingen komen over het algemeen weinig voor en de drinkwaterbedrijven pakken de normoverschrijdingen effectief aan.

Lees verder
Positief oordeel over transparante totstandkoming drinkwatertarieven
9 januari 2019

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is positief over de transparante totstandkoming van de drinkwatertarieven 2018. Dit heeft zij per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Lees verder
Behalen doelen Tweede nota duurzame gewasbescherming onzeker
7 januari 2019

Schoon water in voldoende hoeveelheid is essentieel voor de drinkwatersector én voor vele andere gebruikers, waaronder de landbouw en de industrie. Gelukkig is er de laatste jaren een toenemend besef van de noodzaak om de waterkwaliteit te verbeteren, onder andere vanuit de Delta­aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Toch zijn er nog de nodige knelpunten, onder andere op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen...

Lees verder
​Europees Parlement zet volgende stap bij herziening Drinkwaterrichtlijn
4 januari 2019

In februari presenteerden eurocommissarissen Frans Timmermans en Karmenu Vella (Milieu) namens de Europese Commissie de concept­ herziening van de Drinkwaterrichtlijn. Onder leiding van de Franse Europarlementariër Michel Dantin werkte het Europees Parlement sindsdien aan een reactie op dit voorstel. Een overzicht van de stand van zaken.

Lees verder
Handen ineen bij aanpak verwijderen medicijnresten uit water
2 januari 2019

​De Nederlandse bevolking gebruikt – mede door de vergrijzing – steeds meer medicijnen. Resten hiervan komen in het rioolwater en daarmee in het oppervlaktewater terecht. Om te voorkomen dat medicijnresten een gevaar gaan vormen voor ons drinkwater, is het van groot belang dat diverse stakeholders concrete actie ondernemen. En dat is precies waarvoor de Green Deal Duurzame Zorg aan de lat staat.

Lees verder