Direct naar content

Waterpoort Woningbouwopgave en (drink)water: hoe dan?

30 september 2022 Nieuws

Op donderdag 29 september organiseerden Vewin en de Unie van Waterschappen de tweede Waterpoort, een debatavond in Perscentrum Nieuwspoort onder leiding van dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen. Het thema van de avond was Woningbouwopgave en (drink)water: hoe dan?’

Minister De Jonge wil tot en met 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen bouwen., zowel in hoog als in laaggelegen delen van Nederland. De drinkwaterbedrijven geven aan dat het nog maar de vraag is of ze al deze woningen tijdig kunnen aansluiten op de drinkwaterleiding en kunnen voorzien van goed drinkwater. Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat ‘water en bodem sturend’ moeten zijn bij ruimtelijke planvorming, maar hoe werkt dat in de praktijk? Wat is er nodig van alle betrokkenen? En van de politiek?

In Nieuwspoort verzamelden zich Kamerleden, experts, stakeholders en ongeveer 45 geïnteresseerden als publiek. Het panel van sprekers werd gevormd door Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Laura Bromet (Groen Links), Marleen van Rijswick (Hoogleraar Europees en Nationaal Waterrecht aan de Universiteit Utrecht), Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM) en Peter Glas (Deltacommissaris).
Rogier van der Sande (voorzitter Unie van Waterschappen en Dijkgraaf Rijnland) en Peter van der Velden (voorzitter Vewin) leidden de stellingen in voor de paneldiscussie. Deze luidden ‘De woningbouwopgave heeft last van spanning tussen tempo en klimaatbestendigheid’ en ‘Aanpassing van zowel het Bouwbesluit als het Drinkwaterbesluit is nú nodig om bredere toepassing van regenwater voor huishoudelijk gebruik mogelijk te maken’.

In hoog tempo debatteerden de panelleden met elkaar en met het kritische publiek. Dit publiek liet blijken graag vaart te willen maken en belemmeringen in regelgeving voor watervriendelijk bouwen weg te willen nemen. Sleutelfactoren voor succes die genoemd werden zijn: elkaar tijdig betrekken, niet alleen naar gebouwen kijken maar naar het hele perceel en bekijken hoe financiële prikkels watervriendelijk bouwen verder kunnen stimuleren.

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*