Begroting 2015: schaf Belasting op Leidingwater nu af
Terug 21 augustus 2014

Begroting 2015: schaf Belasting op Leidingwater nu af

​​In aanloop naar Prinsjesdag vraagt Vewin in een brief aan de fractievoorzitters en de waterwoordvoerders van de Tweede Kamer om de Belasting op Leidingwater (BoL) nu volledig af te schaffen. Vewin directeur Renée Bergkamp: "Eerder dit jaar besloot het kabinet al om BoL voor het bedrijfsleven af te schaffen. Nu kan de stap worden gemaakt de BoL volledig af te schaffen, dus ook voor de consument."

Consument
De recent ingevoerde verdubbeling van de Belasting op Leidingwater is gelukkig snel daarop weer teruggedraaid, voor het bedrijfsleven. De belasting bleek niet het beoogde milieueffect te hebben, bracht risico’s met zich mee voor de drinkwatervoorziening en bleek onwerkbaar ingewikkeld. Voor de consument bleef de verdubbeling per 1 juli 2014 echter wel van kracht. Bergkamp: “Een gemiddeld gezin betaalt hierdoor circa 60 euro per jaar méér voor het kraanwater. De BoL past niet in de gewenste vereenvoudiging van het belastingstelsel die staatssecretaris Wiebes recent heeft aangekondigd. En uit onderzoek naar het watergebruik bij mensen thuis blijkt dat de BoL geen invloed heeft op het gebruik, en dus niet het beoogde milieueffect sorteert.“

Milieuvriendelijk geproduceerd

De Belasting op Leidingwater werd ingevoerd als milieumaatregel. Bergkamp: "Vewin vindt dat het belasten van water, een gezonde eerste levensbehoefte, zeer milieuvriendelijk geproduceerd uit een in Nederland niet-schaarse grondstof, een verkeerd politiek signaal is."

Klik hier voor de brief

Delen via: