Drink voldoende - sproei met mate

Terug 22 juli 2013

Drink voldoende - sproei met mate

Extra kraanwater als gezonde dorstlesser
De komende week is het met tropische temperaturen goed om vaker naar de kraan te lopen of een extra bidon gevuld met kraanwater mee te nemen naar het strand of voor tijdens het hardlopen. Gewoonlijk drinken mensen 0,6 liter kraanwater per dag, bij deze hoge temperaturen kunnen we wel wat extra’s gebruiken.  Het warme weer vraagt namelijk meer energie, dus ook meer vocht. Kraanwater is een goede, goedkope en gezonde dorstlesser, daar drink je nooit te veel van bij warm weer. Tevens geeft Vewin enkele tips om drinkwater duurzaam te gebruiken.

Ouderen meer drinken
Vooral ouderen, kinderen en sporters moeten extra drinken. In een interview met Waterspiegel geeft Floris Wardenaar, diëtist en voedingsexpert van NOC*NSF aan, dat een half uurtje hardlopen met gemak een liter vocht kost en daarmee het drinken van voldoende water ‘extreem belangrijk’ is. De komende dagen zal de temperatuur meer energie van ons vragen waardoor goed drinken raadzaam is. Daarnaast is het van belang dat ouderen, automobilisten en jonge kinderen voldoende drinken om uitdroging te voorkomen en de concentratie op peil te houden.

Minder sproeien
Door de droogte wordt meer water gebruikt dan gemiddeld. Uit Vewin onderzoek `Watergebruik Thuis´ blijkt bijvoorbeeld dat in warme zomers iemand gemiddeld 37 minuten per week de tuin sproeit. Dat is ongeveer 300 liter per week en tegelijkertijd 6 keer meer dan gemiddeld.

Samen met de drinkwaterbedrijven roept Vewin op om duurzaam met water om te gaan. We hebben hieronder enkele tips verzameld om dit eenvoudig te realiseren:

•Geef planten die het nodig hebben met een gieter water i.p.v. de hele tuin te sproeien
•Geef niet opgedronken water bijvoorbeeld aan de planten
•Douche korter
•Zet de kraan uit tijdens het tanden poetsen, scheren of handen wassen
•Zet de vaatwasser op een korter programma; met een niet al te vieze vaat kan dat makkelijk

Watergebruik in Nederland
Uit Vewin onderzoek naar watergebruik thuis met de gelijknamige titel ‘Watergebruik Thuis’ blijkt, dat een Nederlander gemiddeld 121 liter water per dag gebruikt. Waarvan 1,8 liter wordt gebruikt om te drinken. Dit is opgebouwd uit 0,6 liter kraanwater en 1,2 liter thee en koffie. Meer specifieke cijfers vind je in de publicatie Watergebruik Thuis.

Delen via: