Drinkwater benchmark 2012: Inzet en continuïteit zorgen voor kwaliteit

Terug 18 september 2013

Drinkwater benchmark 2012: Inzet en continuïteit zorgen voor kwaliteit

Het Nederlandse drinkwater is van uitstekende kwaliteit en voldoet ruimschoots  aan alle wettelijke eisen. Dit blijkt uit de benchmark ‘Water in Zicht 2012’ welke aan minister Schultz van I&M is aangeboden. Deze zesde benchmark van de drinkwatersector  geeft inzicht in de belangrijkste prestaties en kerngegevens van de sector en de individuele bedrijven. De bedrijven worden vergeleken op vier thema’s: Waterkwaliteit, Dienstverlening, Milieu en Financiën & Efficiency.

Deze hoge kwaliteit wordt bereikt door voortdurende investeringen in nieuwe technieken die ook moeilijk verwijderbare stoffen uit het water halen. Voor 2012 beoordelen de klanten de waterkwaliteit met een 8,4 en de dienstverlening met een 7,7. De gemiddelde kosten per aansluiting zijn sinds 1997 gedaald met € 23. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de reële kosten per aansluiting 35,4% lager. Sinds 1997 is het energieverbruik, ondanks alle energiebesparende maatregelen, met 15% is gestegen als gevolg van extra zuivering om onder andere bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en nieuwe stoffen uit het water te halen. Dit onderstreept de noodzaak om te voorkomen dat deze stoffen in het water terechtkomen en onze drinkwaterbronnen schoon te houden. Over het geheel genomen is, sinds de invoering van de benchmark in 1997, de efficiency in de drinkwatersector met 35% toegenomen.

Het onderzoek is onafhankelijk uitgevoerd door Accenture Nederland in opdracht van Vewin, met aanvullende onderzoeken van RIVM, TNS NIPO, KWR Watercycle Research Instituut en Ipsos.  De 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben allemaal deelgenomen aan de benchmark, die wettelijk is vastgelegd in de Drinkwaterwet en wordt uitgevoerd volgens een door de minister van I&M vastgesteld protocol. De benchmark
wordt door de minister voorzien van een reactie aan de Tweede Kamer
gezonden.

Klik hier voor Water in Zicht 2012    |    Klik hier voor Synopsis Water in Zicht 2012
Click here for Reflections on Performance 2012 

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht