Drinkwatersector genomineerd voor Telegraaf Award groene bedrijven

Terug 12 april 2012

Drinkwatersector genomineerd voor Telegraaf Award groene bedrijven

De Nederlandse drinkwaterbedrijven, verenigd in Vewin, zijn genomineerd voor de Telegraaf Award groene bedrijven. Vorig jaar deed De Telegraaf een oproep om  groene initiatieven in te sturen, waarop Vewin heeft gereageerd. In de reactie heeft Vewin onder andere aangegeven dat het Nederlandse drinkwater sinds 2011 wordt gedistribueerd en geproduceerd met groene energie. Daarmee heeft de Nederlandse drinkwatersector een plaats verworven in de lijst van de 25 meest prestigieuze inzendingen.

Iedereen groen door kraanwater
Drinkwaterbedrijven produceren en distribueren sinds 2011 drinkwater met groene energie. Een glas kraanwater drinken is daarmee een gezonde, milieubewuste keuze. Ten opzichte van conventionele energie resulteert dit in een besparing van 150 miljoen kilo CO2, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 60.000 auto’s.

Bekend met groen
Deze vergroeningsslag is al jaren in ontwikkeling bij de drinkwaterbedrijven. Een voorbeeld daarvan is de in 1995 opgerichte Reststoffenunie.  De Reststoffenunie zoekt voor de reststoffen die vrijkomen bij het schoonmaken en ontharden van water een nieuwe toepassing. Een van die stoffen is kalk. De kalk wordt geschikt gemaakt als grondstof voor bijvoorbeeld glasfabrieken. Bierflesjes en groentepotten bestaan voor ongeveer 8 procent uit kalkkorrels afkomstig van de drinkwatersector.  Een ander voorbeeld van een reststof is waterijzer. Dit wordt onder andere toegepast in de baksteenindustrie, om stenen een rode kleur te geven. Waterijzer wordt tevens als bestandsdeel verwerkt in geluidswallen. 99,8 procent van de  reststoffen van de drinkwaterbedrijven wordt hergebruikt.

Winnaar
Onder voorzitterschap van Ruud Koornstra (Groen-goeroe en Telegraaf-columnist) wordt de winnaar van de Telegraaf Award groene bedrijven op 9 mei bekend gemaakt. Koornstra: “Ondernemers in duurzaamheid zijn voor mij allemaal winnaars.”


 

Delen via: