Geen vrijstelling precariobelasting voor waterbedrijven
15 maart 2010

Geen vrijstelling precariobelasting voor waterbedrijven

Vewin voorziet een toename van ‘precario-gemeenten’

 

 

Vrijstelling van precario voor waterbedrijven is van de buis. Vewin is ernstig teleurgesteld over dit besluit van de Ministerraad aangaande de belasting op waterleidingen (precario). Sinds 2005 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer aangegeven, tegen deze heffing te zijn. De beslissing van de Ministerraad is niet in overeenstemming met de gewekte verwachtingen. Water is een eerste levensbehoefte. Op de distributie hiervan zou geen belasting moeten rusten.  

De Ministerraad geeft als reden voor dit besluit, de economische crisis en een mogelijke verschuiving van de lasten: minder precario-inkomsten zou kunnen leiden tot een hogere onroerende-zaakbelasting. Vewin voorziet nu een toename van het aantal gemeenten waar precario ingevoerd zal worden. 

Precario wordt voornamelijk in het westen van Nederland geheven. Gemeenten als Rotterdam, Leiden en Den Haag heffen deze belasting. In Leiden verhoogt precario de waterrekening met 30 Euro en in Zoeterwoude met 42 Euro per aansluiting, per jaar. Via de drinkwaternota worden steeds meer belastingen geïnd. Vewin vindt dit een niet wenselijke ontwikkeling en zet zich blijvend in voor dispensatie van precario voor waterbedrijven.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht