'Gewoon kraanwater' een film over de wereld achter de kraan
Terug 17 april 2014

'Gewoon kraanwater' een film over de wereld achter de kraan

​Achter de kraan zit een verhaal van 119.000 kilometer lang, van honderden jaren oud, van strijd tegen calamiteiten en ziekten, van zuivering met de modernste technieken en borging van de volksgezondheid. De drinkwatersector kent dat verhaal en wil dat graag delen. Vewin lanceert daarom een korte film van en over de wereld achter de kraan, geproduceerd door Tuvalu Media. Want drinkwater is niet gewoon, daar komt ongelofelijk veel bij kijken, meer dan voldoende voor een film. Deze film geeft een actueel beeld over de drinkwatersector en start met het zuiveringsproces per bron. Om vervolgens via de thema’s water bedreigingen, nieuw water, water voor vandaag en morgen en internationaal water af te sluiten met het thema veilig water.

Niet vanzelfsprekend
Lekker, gezond en betrouwbaar drinkwater: het lijkt zo vanzelfsprekend dat we bijna vergeten wat erbij komt kijken om het te maken. De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven moeten veel werk verrichten voor het zo ver is, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Van verschillende bronnen – grondwater, oppervlaktewater en duinwater – produceren ze met behulp van de meest geavanceerde en milieuvriendelijke technieken lekker en betrouwbaar drinkwater. Hoe dat werkt laat de film met verschillende animaties zien.

Risico’s
De film zoomt ook in op bedreigingen. Drinkwaterbedrijven lopen steeds vaker tegen ondergrondse activiteiten aan, zoals Warmte Koude Opslag, ondergronds bouwen en het boren naar schaliegas met chemicaliën. Daarnaast komen in drinkwaterbronnen steeds vaker verontreinigingen voor zoals gewasbeschermingsmiddelen en medicijnenresten. Stuk voor stuk risico's voor de kwaliteit van drinkwaterbronnen.

Geavanceerde technologieën
De film laat zien, dat de drinkwaterbedrijven verontreinigingen met geavanceerde technologieën uit het water kunnen filteren. Deze bestaan onder andere uit UV-zuivering en zuivering met membranen met een onbeperkte levensduur. Deze kennis delen de Nederlandse drinkwaterbedrijven ook elders, waar water niet zo vanzelfsprekend is als in Nederland. De film geeft een inzage in de internationale activiteiten van drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden. 

Veiligheid
Geen water uit de kraan? Daar moet je niet aan denken. Drinkwaterbedrijven beschermen zich zoveel mogelijk tegen allerlei calamiteiten en bereiden zich zoveel mogelijk voor op de momenten dat er even geen drinkwater uit de kraan komt. De film toont een oefening met nooddrinkwatervoorzieningen. 

Voor iedereen
De film is in het Nederlands en Engels beschikbaar voor iedereen die zich interesseert voor kraanwater zoals scholen, musea, journalisten, overheden en tentoonstellingen. Vewin nodigt hen uit de film te gebruiken en daarmee de wereld achter de kraan te tonen.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht