Grondlegger drinkwaterleiding Van Lennep krijgt standbeeld
Terug 25 juli 2016

Grondlegger drinkwaterleiding Van Lennep krijgt standbeeld

​In 1853 hoefden Amsterdammers geen vervuild water uit putten en grachten meer te drinken. Vanaf dat moment konden zij schoon drinkwater halen bij de Haarlemmerpoort, wat een belangrijke stap voorwaarts was op het gebied van de volksgezondheid.

De aanleg van deze eerste drinkwaterleiding was te danken aan Jacob van Lennep, die begin juli een eigen standbeeld kreeg op de kade bij de Haarlemmerpoort en de Haarlemmertrekvaart in Amsterdam. Het beeld is gemaakt door kunstenares Lia van Vugt en is een driedimensionale impressie van een portret van Van Lennep waarbij het water van de trekvaart een belangrijke rol speelt.

Van Lennep was een van de oprichters en de eerste directeur van de NV Duinwatermaatschappij, de rechtsvoorganger van het Waterleidingbedrijf, nu Waternet. De Duinwatermaatschappij was het eerste waterleidingbedrijf in ons land dat in 1853 zuiver drinkwater won uit de duinen bij Heemstede/Vogelenzang, de huidige Amsterdamse Waterleidingduinen. Het water werd via waterleidingbuizen naar Amsterdam getransporteerd en bij de Haarlemmerpoort ter beschikking gesteld aan de bevolking.

Wethouder Udo Kock van de gemeente Amsterdam onthulde het kunstwerk en droeg het over aan het stadsdeel Centrum.

Lees meer over de geschiedenis van 150 jaar Nederlands kraanwater in onze Waterspiegel.

Delen via: