Iedereen winnaar tijdens Telegraaf Award Groene Bedrijven

Terug 10 mei 2012

Iedereen winnaar tijdens Telegraaf Award Groene Bedrijven

“Iedereen die investeert in groen is winnaar.” Dit zei Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van de Telegraaf, gisteren tijdens de uitreiking van de Telegraaf Award Groene Bedrijven waarbij Vewin als een van de genomineerden aanwezig was. Ruud Koornstra, de bekende groen goeroe, prees de aanwezigen om het enthousiasme, waarmee de 25 genomineerden zich inzetten voor een beter milieu. Koornstra: “Economie en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Nancy Kamp, director bij Ernst en Young, vulde hem aan: Investeren in duurzaamheid is investeren op de lange termijn. Er wordt nog te veel op korte termijn ingezet.” De winnaars waren FHG, Grassa en de Goede Doelen Loterij. Vewin feliciteert hen met hun prijs.

Vorig jaar deed De Telegraaf een oproep om groene initiatieven in te sturen, waarop Vewin heeft gereageerd. In de reactie heeft Vewin onder andere aangegeven dat het Nederlandse drinkwater sinds 2011 wordt gedistribueerd en geproduceerd met groene energie. Daarmee plaatste de Nederlandse drinkwatersector zich in de lijst van de 25 meest prestigieuze inzendingen.

Iedereen groen door kraanwater
Drinkwaterbedrijven produceren en distribueren sinds 2011 drinkwater met groene energie. Een glas kraanwater drinken is daarmee een gezonde, milieubewuste keuze. Ten opzichte van conventionele energie resulteert dit in een besparing van 150 miljoen kilo CO2, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 60.000 auto’s.

Bekend met groen
Deze vergroeningsslag is al jaren in ontwikkeling bij de drinkwaterbedrijven. Een voorbeeld daarvan is de in 1995 opgerichte Reststoffenunie. De Reststoffenunie zoekt voor de reststoffen die vrijkomen bij het schoonmaken en ontharden van water een nieuwe toepassing. Een van die stoffen is kalk. De kalk wordt geschikt gemaakt als grondstof voor bijvoorbeeld glasfabrieken. Bierflesjes en groentepotten bestaan voor ongeveer 8 procent uit kalkkorrels afkomstig van de drinkwatersector. Een ander voorbeeld van een reststof is waterijzer. Dit wordt onder andere toegepast in de baksteenindustrie, om stenen een rode kleur te geven. Waterijzer wordt tevens als bestandsdeel verwerkt in geluidswallen. 99,8 procent van de reststoffen van de drinkwaterbedrijven wordt hergebruikt.


 

Delen via: