‘Nanotechnologie biedt mooie kansen voor innovatie’

Terug 26 juli 2012

‘Nanotechnologie biedt mooie kansen voor innovatie’

In Nederland hebben de drinkwaterbedrijven hun innovatiekracht gebundeld via kennisinstituten zoals Wetsus en KWR. Ook Europa zet sterk in op innovatie, onder andere als motor voor economisch herstel. Dat biedt kansen voor de Nederlandse drinkwatersector. Maar hoe pak je dat aan? Adviezen van een Brusselse insider op het terrein van innovatie, prof. dr. Frans van Vught.

Nanotechnologie
Volgens Van Vught, bestuursvoorzitter van kennisorganisatie Neth-ER en adviseur van de Europese Commissie op gebied van onderwijs en technologiebeleid, moet gebruik worden gemaakt van de Nederlandse kennisinstituten. “Nederland kan zich zo neerzetten als Europees leider op gebied van water.”  De kennis die Nederland heeft op gebied van nanotechnologie in de drinkwatersector is volgens van Vught erg interessant. Een innovatieslag kan worden gemaakt door een Business case te presenteren aan de Europese Commissie over hoe andere landen met behulp van nanotechnologie drinkwatervoorzieningen kunnen verbeteren.

Innovatie door drie hoeken
Het aantrekken van Europese fondsen voor innovatie-doeleinden kan soms best lastig zijn. Van Vught heeft hiervoor drie adviezen.  Allereerst is het belangrijk dat de drinkwatersector het thema ‘water’ breed oppakt. Een bredere vertegenwoordiging zorgt voor een meer omvatrijke impressie. Daarnaast is het aansluiten bij bestaande ontwikkelingen een belangrijke bron van succes.  De Grand Challenges is hier een voorbeeld van. Op het terrein van duurzaamheid en milieu zou het onderwerp ‘water’ perfect kunnen aansluiten. Tot slot kan worden aangesloten bij een steering group van de Europese Commissie. Van Vught: “Er is geen tijd te verliezen”.

Lees meer over de adviezen van Van Vught in de derde editie van de Waterspiegel

 

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht