Nieuwe Schijf van Vijf: Duidelijke aanbeveling voor kraanwater
Terug 22 maart 2016

Nieuwe Schijf van Vijf: Duidelijke aanbeveling voor kraanwater

Bij een gezond eetpatroon hoort ook het drinken van kraanwater. Deze duidelijke aanbeveling staat in de nieuwe Schijf van Vijf die het Voedingscentrum dinsdag heeft gepubliceerd.

Als beste vochtleveranciers worden kraanwater, thee en koffie genoemd. Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je lichaam elke dag drinken nodig hebt, maar liever geen extra suiker. Daarom staan in het vak van de Dranken de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee.

Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met vijf vakken geeft mensen de mogelijkheid gezonder(e) keuzes te maken naar eigen smaak en voorkeur. Aan de basis van de Richtlijnen Schijf van Vijf staan de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, samen met bestaande normen voor voedingsstoffen. Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf zoals fruit, groente en volkorenproducten.

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor het lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als de consument eet en drinkt volgens de Schijf van Vijf krijg hij daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Bovendien helpt de Schijf van Vijf om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.

Het Voedingscentrum geeft aan dat het Nederlandse kraanwater tot de beste ter wereld behoort. Consumenten kunnen een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit. Daarnaast blijkt kraanwater honderden malen beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. ​

Delen via: