Oasen benoemt nanodeeltjes in rapportage grondwaterkwaliteit

Terug 29 juli 2011

Oasen benoemt nanodeeltjes in rapportage grondwaterkwaliteit

Oasen heeft de nanodeeltjes als aandachtspunt genoemd bij de rapportage over de bewaking van grondwaterkwaliteit aan het ministerie van VROM. Oasen: ‘Er is nog weinig bekend over hoe nanodeeltjes zich in het milieu of grondwater gedragen. We weten ook niet of ze bij de bodempassage, de ondergrondse reis van rivierwater naar waterwinputten, verdwijnen. Als dit soort deeltjes in een zuivering terecht komen, zou dat mogelijk effect kunnen hebben op de werking hiervan. De overheid zal er goed aan doen om hier meer onderzoek naar te verrichten.’

Nano volop in ontwikkeling
Nano betekent letterlijk ‘dwerg’ en staat in de wetenschap voor een miljardste meter. Nanotechnologie staat nog aan het begin van een lange ontwikkelingsweg. Voorlopig is nanotechnologie nog niet uit-uitgevonden. Bijna dagelijks verschijnen publicaties over nieuwe vindingen en nieuwe toepassingen. Het is onduidelijk of en in welke mate mens en milieu worden blootgesteld aan die deeltjes. Als blootstelling al plaatsvindt, dan is niet goed bekend hoe die deeltjes zich gedragen. Ook is onduidelijk of de nano-grootte van invloed is op de toxiciteit. Vewin volgt deze ontwikkelingen op de voet.

Nano en ontzilting
Nano mag dan minuscuul zijn, maar wordt reeds groots ingezet in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië.  Daar bouwt IBM samen met de Saoedische regering een ontziltingsinstallatie met nanomembranen met een capaciteit van 30.000 m3, goed voor de dagelijkse behoefte van 100.000 mensen. De kostprijs van het water ligt op circa € 0,50 per kuub. Zonder de inzet van nano zouden de kosten een veelvoud van deze vijftig cent zijn geweest.

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht