Petitie stoppen precario op nutsleidingen aan Tweede Kamer
Terug 15 december 2014

Petitie stoppen precario op nutsleidingen aan Tweede Kamer

​Al tien jaar lang vraagt de Tweede Kamer om afschaffing van de precariobelasting op de netwerken van nutsbedrijven. Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland willen dat de Tweede Kamer de minister van Binnenlandse Zaken vraagt, om nu met een wetsvoorstel te komen dat precarioheffing op nutsleidingen zo spoedig mogelijk stopt.

Zowel de tarieven van precariobelasting als het aantal gemeenten dat precariobelasting heft stijgen de laatste jaren fors. Deze gemeentelijke belastingheffing wordt in rekening gebracht via de factuur van de nutsbedrijven en is daarmee voor de consument een ondoorzichtige belasting en lastenverzwaring. Precario is de snelst stijgende inkomstenbron voor gemeenten.

Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland zullen daarom op dinsdag 16 december om 13.30 uur een petitie aanbieden aan de leden van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken.
De petitie wordt aangeboden in de vorm van een taart om te ‘vieren’ dat de eerste motie om de precarioheffing voor nutsbedrijven af te schaffen nu tien jaar geleden is ingediend.

Sinds eind 2004 vraagt de Tweede Kamer via verschillende moties om het heffen van precariobelasting op de netwerken van nutsbedrijven wettelijk onmogelijk te maken. Het is namelijk een voor de burger ondoorzichtige manier van belastingheffing die leidt tot aanzienlijke lastenverzwaring.

Nu, een decennium later, is er door de minister van BZK nog steeds geen wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Inmiddels is het aantal gemeenten dat precario heft, verdrievoudigd. Het aantal gemeenten dat precario op nutsleidingen heft en het bedrag dat per gemeente in rekening wordt gebracht, stijgen sterk.

Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland willen dat de minister van BZK nu met een wetsvoorstel komt om precarioheffing op nutsleidingen zo spoedig mogelijk onmogelijk te maken, zoals de Tweede Kamer al 10 jaar vraagt.
 
Klik hier voor de petitie

Klik hier voor het Vewin precariodossier

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht