Precariopetitie Vewin: Precariobelasting nutsbedrijven is ondoorzichtige lastenverzwaring
16 december 2014

Precariopetitie Vewin: Precariobelasting nutsbedrijven is ondoorzichtige lastenverzwaring

Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland hebben de leden van de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken op 16 december een petitie aangeboden.
De petitie is aangeboden in de vorm van een taart om te 'vieren' dat de eerste motie om de precarioheffing voor nutsbedrijven af te schaffen nu tien jaar geleden is aangenomen door de Tweede Kamer.

Renée Bergkamp, directeur Vewin: "we hebben vandaag een jubileum: tien jaar lang moties tot afschaffing van precariobelasting op nutsbedrijven zonder resultaat. Dat is geen feestelijk jubileum, dat is slecht nieuws. Voor de burger, maar ook voor de geloofwaardigheid van Uw Kamer".

Zo spoedig mogelijk stoppen met precarioheffing
Al tien jaar lang vraagt de Tweede Kamer om afschaffing van de precariobelasting op de netwerken van nutsbedrijven. Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland willen dat de Tweede Kamer de minister van Binnenlandse Zaken vraagt nu met een wetsvoorstel te komen om precarioheffing op nutsleidingen zo spoedig mogelijk te stoppen.

Ondoorzichtige belasting en lastenverzwaring voor de burger
Zowel de tarieven van precariobelasting als het aantal gemeenten dat precariobelasting heft stijgen de laatste jaren fors.  Deze gemeentelijke belastingheffing wordt in rekening gebracht via de factuur van de nutsbedrijven en is daarmee voor de consument een ondoorzichtige belasting en lastenverzwaring. Precario is de snelst stijgende inkomstenbron voor gemeenten.

Verdrievoudiging precariogemeenten, precariobelasting stijgt in 2015 met 16,4%
Sinds eind 2004 vraagt de Tweede Kamer via verschillende moties om het heffen van precariobelasting op de netwerken van nutsbedrijven wettelijk onmogelijk te maken. Nu, een decennium later, is er door de minister van BZK nog steeds geen wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Inmiddels is het aantal gemeenten dat precario heft, verdrievoudigd. Het aantal gemeenten dat precario op nutsleidingen heft en het bedrag dat per gemeente in rekening wordt gebracht, stijgen sterk. Volgens het CBS zal in 2015 de precariobelasting met maar liefst 16,4 procent stijgen.

Klik hier voor het Vewin precariodossier

Afbeelding: ​VLNR Kamerleden Magda Berndsen (d66), Foort van Oosten (VVD), Norbert Klein (Fractie Klein), Gerard Schouw (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) nemen de petitie in ontvangst in de Tweede Kamer.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht