​Prijsniveau Nederlandse drinkwater laag en kostendekkend
Terug 21 april 2015

​Prijsniveau Nederlandse drinkwater laag en kostendekkend

De prijs van het Nederlandse drinkwater is laag en kostendekkend. Nederlanders betaalden in 2013 gemiddeld 71 euro per jaar aan drinkwater. Om een vergelijking te maken, in Frankrijk is dat meer dan 100 euro. Alle kosten die gemaakt worden zijn gedekt in de Nederlandse watertarieven. Er wordt geen subsidie vanuit de overheid verstrekt zoals bij alle onderzochte landen. Dit staat in een rapport van BDEW, de brancheorganisatie van de Duitse water- en energiebedrijven. Het rapport vergelijkt het prijsniveau in Duitsland met zes andere Europese landen, waaronder Nederland. Het rapport met als titel ‘Comparison of European Water and Wastewater Prices’ is vandaag in Brussel gepresenteerd.

Op serviceniveau scoort Nederland hoog. Er zijn weinig waterverliezen en de investeringen zijn relatief laag aldus het rapport. Een verklaring is dat de infrastructuur in Nederland op orde is. De investeringen kunnen laag blijven omdat de waterbedrijven in Nederland slim investeren. Zij houden goed bij op welke plekken nieuwe leidingen nodig zijn. Nederlanders zitten dan ook weinig minuten zonder water (onderbreking). De prijs prestatieverhouding van de Nederlandse drinkwatersector is dus goed. De prestatie wordt gemeten aan de hand van de onderwerpen ‘waterkwaliteit’, de ‘aansluitings- en bemeteringsgraad’ van huishoudens en de ‘kwaliteit van het distributienet’. De cijfers wijzen uit, dat Nederland een goed evenwicht houdt tussen de prijs en de prestatie.

De Europese landen die door de brancheorganisatie zijn beoordeeld zijn Duitsland, Engeland/Wales, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Polen.

klik hier voor het rapport

Delen via: