PvdA Tweede Kamerlid Lutz Jacobi brengt werkbezoek aan drinkwatersector
Terug 21 april 2016

PvdA Tweede Kamerlid Lutz Jacobi brengt werkbezoek aan drinkwatersector

‚ÄčOp maandag 18 april bracht Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) een werkbezoek aan de drinkwatersector. Locatie van het werkbezoek was de waterfabriek van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) in Heel. Het is de plek waar WML zowel van oppervlaktewater als van diep en ondiep grondwater gebruik maakt bij de drinkwaterproductie. Aan de hand van de actualiteit werd met Lutz Jacobi zowel gesproken over de gevolgen van bodemvervuiling op deze plek voor het grondwater als over de gevolgen van lozingen in het oppervlaktewater van stoffen als pyrazool. Deze problemen maken duidelijk dat het beschermen van de bronnen heel belangrijk is. De zorgen van WML en de andere drinkwaterbedrijven dat die bronbescherming met de nieuwe omgevingswet onvoldoende is geregeld, vormden een rode draad tijdens het werkbezoek.
De bronnen voor het drinkwater bevatten soms sporen van stoffen, die er onder meer als gevolg van menselijk handelen in terecht zijn gekomen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, mest en geneesmiddelen. Dankzij geavanceerde zuiveringstechnieken worden deze stoffen weer uit het water gehaald, maar beter is het dat deze stoffen niet in de bronnen zitten: wat er niet in komt hoeft er ook niet uitgehaald te worden, dat is de veiligste aanpak. Om dit te borgen is een duidelijk en helder wettelijk kader nodig waar het beschermen van de bronnen voorop staat.
Ria Doedel (directeur WML) en Peter van Diepenbeek (hydroloog bij WML) gaven aan hoe WML inspeelt op de kansen en bedreigingen van morgen. Arjen Frentz, plaatsvervangend directeur Vewin ging in zijn presentatie vooral in op de relatie tussen de drinkwatervoorziening en de omgevingswet. Lutz Jacobi gaf aan dat zij in wil zetten op een krachtig nationaal kader met een eenduidig wettelijk instrumentarium voor het waterbeheer.

Foto: Peter van Diepenbeek (hydroloog bij WML) en Lutz Jacobi.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht