Theo Schmitz op Radio 1: Voorkom vervuiling van drinkwaterbronnen

Terug 5 april 2013

Theo Schmitz op Radio 1: Voorkom vervuiling van drinkwaterbronnen

Luister hier het interview   en scroll naar 10:05

Vewin directeur Theo Schmitz heeft vandaag op Radio 1 gereageerd op een RIVM onderzoek waaruit blijkt dat de kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater deels onvoldoende is. Het drinkwater is wel van uitstekende kwaliteit. We hebben geavanceerde zuiveringsinstallaties, die blijvend zorgen voor kraakhelder kraanwater. Het aller belangrijkste volgens Schmitz is echter dat verontreinigende stoffen niet in drinkwaterbronnen terecht komen.

Medicijnresten terugdringen
Met name medicijnresten komen steeds vaker voor in drinkwaterbronnen. Vanwege vergrijzing en ontwikkeling in medicijnen moet de zuivering van water ook mee ontwikkelen en dit kost geld. Grote investeringen worden er gedaan in nieuwe technologie, tientallen tot honderden miljoenen. Medicijnresten komen in het water mede doordat mensen deze uitscheiden. Het is aan de medische en farmaceutische industrie om medicijnen verder te verbeteren en om te kijken of medicijnen met de huidige intensiteit moeten worden gebruikt.

Vervuiling uit EU terugdringen
In de Nederlandse rivieren komen veel uit Europa afkomstige vervuilingen terecht. Door de monitoring van onder andere het RIVM weet Nederland welke stoffen drinkwaterbronnen bevatten. Hierop kan in de zuivering worden geanticipeerd. Vewin dringt er bij de regering op aan om de stoffen die het RIVM monitort in de Europese Prioritaire Stoffenlijst op te laten nemen.

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht