Vara Kassa: glyfosaat is schadelijk voor het oppervlaktewater

Terug 2 april 2012

Vara Kassa: glyfosaat is schadelijk voor het oppervlaktewater

Vara Kassa heeft afgelopen zaterdag aandacht besteed aan onkruidbestrijding en mede de gevolgen voor de drinkwaterbronnen. Rik Grashoff van GroenLinks heeft in het programma de uitvoer van zijn aangenomen motie van vorig jaar toegelicht. De vertraging van de uitvoer van de motie komt volgens hem door de sterke lobby door de fabrikanten van onkruidbestrijdingsmiddelen. Grashoff: “Het is van belang dat we hier helemaal vanaf komen.”

Motie Grashoff
De motie van Grashoff houdt in dat bijvoorbeeld Roundup (waarin Glyfosaat het hoofdbestandsdeel is) niet meer gebruikt mag worden voor onkruidbestrijding door particulieren. Glyfosaat is een van de middelen die de drinkwaterbedrijven vaak tegenkomen in de drinkwaterbronnen. Deze motie kan bijdragen aan het verminderen van het aantal normoverschrijdingen. Staatssecretaris Atsma stelde dat er aandacht moet zijn voor drinkwater als primaire levensbehoefte. Hij heeft aangegeven dat normoverschrijdingen aantoonbaar moeten worden teruggedrongen en er meer wordt ingezet op alternatieve technieken.

Vewin

Drinkwaterbedrijven meten normoverschrijdingen van glyfosaat. In de afgelopen vijf jaar, 131 keer. Uit volksgezondheidsoogpunt vindt Vewin dat normen voor gewasbeschermingsmiddelen in drinkwaterbronnen niet mogen worden overschreden. 

Klik hier voor meer informatie en de uitzending

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht