Verlaag ook de belasting op gezonde dorstlesser kraanwater

Terug 31 augustus 2018

Verlaag ook de belasting op gezonde dorstlesser kraanwater

Gisteren besteedden de media volop aandacht aan het nieuws dat het kabinet plannen voorbereidt de verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater af te schaffen. Dit om een gezonde leefstijl te bevorderen. Op hetzelfde moment stelt het kabinet voor kraanwater zwaarder te gaan belasten. Vewin heeft  het kabinet onlangs gevraagd af te zien van de btw-verhoging op kraanwater. Het verhogen van de btw op deze gezonde en duurzame dorstlesser is niet van deze tijd, stelde directeur Vewin Hans de Groene eerder in Trouw.

Gezond en duurzaam

Het afschaffen van de verbruiksbelasting zou onderdeel zijn van een Preventieakkoord, een initiatief van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Volgens Vewin past kraanwater in het overheidsbeleid, gericht op bevordering van een gezonder voedingspatroon en een duurzame samenleving. Kraanwater is een eerste levensbehoefte, past bij een gezonde levensstijl en wordt op milieuvriendelijke en duurzame wijze gemaakt. Bovendien wordt het zonder verpakking en zonder vrachtwagenkilometers bij iedereen thuisbezorgd.

Steeds meer belasting

Het kabinet is voornemens het btw-tarief op kraanwater te verhogen van 6 naar 9%. Verhogen van de belastingdruk past niet bij een gezond product als kraanwater.  Drinkwaterbedrijven spannen zich in kraanwater van uitstekende kwaliteit te leveren tegen zo laag mogelijke tarieven, en met succes. De kostprijs per kubieke meter is de afgelopen vijftien jaar, gecorrigeerd voor inflatie bijna voortdurend gedaald. Maar het profijt voor de klant werd tenietgedaan door steeds hogere belastingen. Twintig jaar geleden bestond het consumententarief voor kraanwater voor bijna 15 procent uit belastingen, tien jaar geleden was dat bijna 25 procent en na de komende btw-verhoging zal dat zo'n 30 procent zijn.

Vewin vraagt het kabinet af te zien van de verhoging van de btw op kraanwater óf deze verhoging voor klanten te corrigeren via een verlaging van de BoL (belasting op leidingwater). Want het belasten van een gezond en duurzaam product als kraanwater is niet van deze tijd.

Lees het opinieartikel in Trouw van Hans de Groene (3 augustus 2018)

Tags by dit artikel

Delen via: