Vewin jaarverslag 2011 gepubliceerd en staat in het teken van watertorens

Terug 4 juni 2012

Vewin jaarverslag 2011 gepubliceerd en staat in het teken van watertorens

Het jaarverslag van Vewin over het boekjaar 2011 is uit. Rondom het thema ‘Watertorens’ worden taak en financiële balans van onze organisatie gepresenteerd. Aan bod komen watertorens zoals bijvoorbeeld Schimmert, De Meije of Watertoren West in Groningen. Dit zijn slechts een aantal van de ruim 170 watertorens die Nederland rijk is. De watertorens zijn een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap.

Eerste watertorens
De eerste watertorens werden gebouwd rond 1840 en diende als watervoorziening voor de stoomlocomotieven. Vanaf 1856 werden de watertorens gebruikt voor de centrale drinkwatervoorziening.

Watertoren constructie
Een watertoren bestaat uit een waterreservoir en een draagconstructie. De toren vormt een onderdeel van een waterleidingsysteem. Het reservoir staat rechtstreeks in verbinding met het waterleidingnet en zorgt voor een constante druk op de leidingen.

Hightech
Tegenwoordig wordt de waterdruk op peil gehouden door hightech, elektronisch geregelde pompinstallaties. Er zijn nog enkele watertorens in gebruik, meestal om een hoeveelheid water in reserve te houden. Veel watertorens staan op de monumentenlijst. Sommige torens hebben een tweede bestemming. Bijvoorbeeld als museum, kantoor of restaurant.

Divers
De foto’s in dit jaarverslag geven een beeld van de watertorens die
in de voorzieningsgebieden van de drinkwaterbedrijven staan. Een
diversiteit aan uiterlijk, hoogte en functie. Door de vele architectuur-
stromingen heeft dit een unieke verzameling torens opgeleverd.

Bekijk hier het jaarverslag
Klik hier voor gebruik smartphones en tablets

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht