Water en de Olympische Spelen: ‘Het beste sportwater komt gewoon uit de kraan’

Terug 21 juni 2012

Water en de Olympische Spelen: ‘Het beste sportwater komt gewoon uit de kraan’

Op een evenement zoals de Olympische Spelen speelt water een belangrijke rol. Hoe bereiden topatleten zich voor, en hoe worden ze begeleid door diëtisten? Maar ook: treffen Engelse waterbedrijven maatregelen om de drinkwatervoorziening voor miljoenen extra bezoekers aan de regio veilig te stellen? En welke rol speelt Nederlandse technologie daarbij? We duiken onder in de waterwereld rondom Londen 2012.

Goede resultaten door water
Goede resultaten beginnen met een goede voorbereiding, zeker op het gebied van topsport. Floris Wardenaar is sinds 2001 diëtist, gespecialiseerd in Nutritional Physiology in relatie tot sport. Als lid van het voedingsexpert-team van NOC*NSF begeleidt hij de Nederlandse zwemploeg op weg naar Londen. Welke rol speelt voeding bij de voorbereiding op de Olympische Spelen? Is water drinken belangrijk voor topsporters? Wardenaar: ‘Voeding speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van topprestaties, vooral op sportief gebied. Veel sporters halen de theoretische voedingsnormen niet, dus daar is nog veel te winnen. Je kunt daarbij denken aan de inname van bepaalde brand- en bouwstoffen, maar ook aan de kwaliteit van de voeding of de timing. Binnen die randvoorwaarden zoeken wij steeds naar een optimale balans voor elke individuele sporter.’ Water is de basis Hij vervolgt: ‘Water is extreem belangrijk; het is onze eerste levensbehoefte. Je lichaam kan 50 tot 60 dagen zonder vast voedsel, maar zonder water red je
het niet lang. Door sporten raakt je lichaam water kwijt, dus dat moet worden aangevuld: voor optimale prestaties moet de vochthuishouding in balans zijn. Je ziet prestatievermindering vanaf 1 á 2% vochtverlies. Bij iemand van 70 kilo heb je het dan over 700 tot 1.400 ml: dat raak je al kwijt door een uurtje hardlopen bij warm weer. Een topsporter traint dag in, dag uit vier uur of meer, dus dan is het essentieel om de vochtbalans goed te houden. Water is daarbij het uitgangspunt: alle vloeistoffen voor rehydratatie zijn dan ook op waterbasis.’

Baanbrekende zuiveringsinstallatie
De Olympische Spelen zijn het grootste sportieve evenement ter wereld, met 26 sporten, ruim 10.000 atleten en miljoenen toeschouwers. Al die mensen komen naar een geografisch beperkt gebied toe en laten daar de watervraag flink stijgen. Verder moeten de zwembaden en de kanobanen worden gevuld en de grasvelden en parken beregend. In totaal gaat het dus om heel veel extra water. Hoe bereid je je daar als drinkwaterbedrijf op voor en wat betekent dat in de praktijk?

Groene Spelen
De Olympic Delivery Authority is verantwoordelijk voor alle faciliteiten voor de spelen, zoals infrastructuur, accommodaties en stadions. Een van de doelen daarbij is om van deze editie de groenste ooit te maken. In dat kader is samen met watercyclusbedrijf Thames Water een nieuwe productielocatie ontwikkeld, die volledig gebruikmaakt van gerecycled afvalwater. Deze Old Ford Water Recycling Plant produceert dagelijks tot 574.000 liter water, dat wordt gebruikt voor de parken en voor het doorspoelen van zo’n 80.000 Olympische toiletten per dag.

 Lees het hele artikel in Waterspiegel 3

 

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht