Watereducatie - Van makathon naar onderwijs

Terug 27 augustus 2019

Watereducatie - Van makathon naar onderwijs

​​Voor het eerst in Nederland werkten het vmbo, mbo en hbo samen in één onderwijsproject. Gedurende zeven weken gingen leerlingen en studenten van drie onderwijsinstellingen in Noord-Holland gezamenlijk aan de slag met een opdracht van PWN. De opdracht kwam voort uit de Makathon Water & Natuur van 2018. De onderwijspilot werd op 17 april jl. afgetrapt met... een makathon.

De makathon is een nieuwe manier van werken en leren. Tijdens een makathon-event, dat doorgaans drie dagen duurt, werken studenten, medewerkers en experts uit verschillende vakgebieden samen aan actuele innovatievraagstukken. Op de eerste dag verdiepen de deelnemers zich in de vraagstelling en formuleren ze de opdracht voor hun team. In de volgende twee dagen ontwikkelen de teams prototypes die getoetst worden bij de doelgroep. Aan het einde van de makathon pitcht elk team zijn oplossing, met het bijhorende businessmodel, aan een jury.

Unieke samenwerking vmbo, mbo, hbo en PWN

PWN experimenteert al sinds 2014 met de makathon-events. Inmiddels heeft het drinkwaterbedrijf van Noord-Holland zich ontwikkeld tot een ware makathon-expert en is het concept uitgegroeid tot een officiële werkvorm binnen PWN. In het kader van de doorgaande leerlijn werkt PWN mee aan deze onderwijspilot om de werkvorm duurzaam te borgen in de leertrajecten op vmbo, mbo en hbo.

Oplossingen voor klimaatadaptatie

In de pilot gingen de leerlingen van het Hoofddorpse Kaj Munk College samen met studenten van het Nova College Hoofddorp en Inholland Haarlem aan de slag met een opdracht van PWN. De opdracht kwam voort uit de Makathon Water & Natuur van 2018. Zo gaven de leerlingen een oplossing voor klimaatadaptatie, die toen in concept was bedacht, nu concrete handen en voeten.

Lees verder in Waterspiegel 3, juni 2019

Dit artikel verscheen eerder in de Waterspiegel

Tags by dit artikel

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht