Watereducatie ook in de klas: kraanwater, duurzaam en gezond

Terug 13 augustus 2019

Watereducatie ook in de klas: kraanwater, duurzaam en gezond

Met een uitgebreid educatief aanbod leert Evides Waterbedrijf schoolkinderen alles over het belang van kraanwater. Kraanwater is een verstandige keuze: het wordt milieuvriendelijk gezuiverd en geleverd – zonder (plastic) verpakking – en is lekker en gezond.  

Educatiepakket en gastlessen

Evides biedt een online educatiepakket en geeft gastlessen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in het voorzieningsgebied: Zuid-Holland Zuid, Zeeland en de Brabantse Wal. Jaarlijks vinden er rond de 200 lessen plaats. De gastdocenten zijn Evides-collega's uit de gehele organisatie, zodat de kinderen uit eerste hand horen wat er komt kijken bij het maken van drinkwater. Elke gastdocent vertelt uit eigen ervaring, van techneut tot adviseur, van monteur tot technoloog.

Bewustzijn

Tijdens de lessen staan drie aspecten van kraanwater centraal: duurzaamheid, gezondheid en toegankelijkheid. De scholieren leren hoe belangrijk het is dat iedereen bewust omgaat met kraanwater. Dat wordt concreet met cijfers en feiten uit de praktijk: hoeveel kraanwater gebruik je gemiddeld per dag en voor welke doeleinden? Hoe kun je makkelijk water – en energie – besparen? Een paar minuten korter douchen bijvoorbeeld, maakt al een groot verschil voor het milieu.

Ook gezondheid komt uitgebreid aan bod: de kinderen tellen hoeveel suikerklontjes er zitten in frisdrank en ze leren dat water helemaal geen suiker en vet bevat. Tot slot komt de wereldwijde waterproblematiek aan de orde. Want het is nog lang niet overal vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Er zijn landen waar kinderen ver moeten lopen om veilig water te halen. In dat kader is er ook altijd aandacht voor de stichting Water for Life, die drinkwatervoorzieningen realiseert in ontwikkelingslanden.

Eigen 'drinkwaterfabriek'

Aan de hand van een presentatie met foto's, filmpjes en vragen geeft de gastdocent een doorkijkje in de drinkwaterzuivering van Evides. Daarna gaan de leerlingen vooral zelf aan de slag met opdrachten en een waterproef. Hierbij maken ze een eigen 'drinkwaterfabriek' met fles, zand en kiezels. Doen en ervaren staan daarbij centraal.

Aan het einde van de les krijgen alle leerlingen een gymtasje mee naar huis, met bidon, een douchecoach die helpt om korter te douchen, en een leskrant. De weken na de gastles kan de leerkracht – met een uitgebreide educatietoolkit – dan nog vervolglessen over drinkwater geven, gekoppeld aan het eigen lesprogramma.

Sport en spel

Ook via (sport)evenementen en met samenwerkingspartners, zoals JOGG-gemeenten (Jongeren op Gezond Gewicht), zet Evides zich in voor duurzaamheid en een gezonde leefstijl. We maken drinken van kraanwater een vanzelfsprekende en eenvoudige keuze, door het leveren van herbruikbare bidons en het realiseren van – tijdelijke en vaste – drinkwatertappunten.  

Meer informatie:

Educatie bij Evides: www.evides.nl/drinkwater/educatie

Stichting Water for Life: www.waterforlife.nl

Dit artikel verscheen eerder in de Waterspiegel

Tags by dit artikel

Delen via:

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht