Waterinnovatieprijs 2014: De poepfabriek dubbel in de prijzen
Terug 3 december 2014

Waterinnovatieprijs 2014: De poepfabriek dubbel in de prijzen

​Kunststof sluisdeuren, een nieuwe techniek om water te zuiveren, waterbergende kasdaken en educatieprogramma De Poepfabriek. De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2014, georganiseerd door de Unie van Waterschappen, zijn op 2 december bekend gemaakt.
Juryvoorzitter Annemieke Nijhof, directeur Tauw Group B.V.: "Alle projecten dragen op hun eigen manier bij aan het watermanagement in Nederland en spelen in op relevante thema's in de watersector. Sommige projecten zijn interessant vanwege hun praktische eenvoud en andere projecten springen er juist uit vanwege hun brede toepasbaarheid."
135 inzendingen
Door een deskundige jury, waar Vewin directeur Renée Bergkamp deel van uitmaakte,  zijn uit de 135 inzendingen vier winnaars uitgeroepen in de categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie. Die laatste categorie is dit jaar nieuw en in het leven geroepen om initiatieven waarbij "anders denken, anders doen" centraal staat te belonen.
Ruimte voor innovatie: De poepfabriek
In de categorie 'Ruimte voor innovatie' ging De Poepfabriek, een innovatie van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met waterbedrijf PWN, er met de prijs vandoor. Het project bestaat uit een lespakket met allerlei proefjes en de website www.depoepfabriek.nl. Hiermee kunnen kinderen leren wat er gebeurt als je het toilet spoelt. De leerlingen leren daarnaast hoe dit afvalwater wordt gezuiverd en dat je nog veel meer kunt met het afvalwater, namelijk energie opwekken (biogas) en grondstoffen (bioplastic) winnen.  De Poepfabriek viel dubbel in de prijzen: ook de Publieksprijs sleepten ze binnen.
Prijswinnaars andere categorieën
In de categorie 'Droge voeten' sleepte FiberCore Europe de Waterinnovatieprijs in de wacht met vezelversterkte kunststof sluisdeuren. De techniek Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS) won de prijs in de categorie 'Schoon water'. Het samenwerkingsverband tussen onder meer Brightwork, waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Attero heeft met deze techniek een nieuwe, duurzame methode tot waterzuivering in handen. In de categorie 'Voldoende water' trok Royal HaskoningDHV met de waterbergende kasdaken aan het langste eind. Het bedrijf vermindert met deze toepassing het risico op wateroverlast in glastuinbouwgebieden en draagt bij aan de effectievere inzet van regenwater in tijden van droogte.
Glazen kunstwerk
De winnaars van de Waterinnovatieprijs ontvingen een glazen kunstwerk van meester-glasblazer Gert Bullée en worden de komende maanden begeleid door een innovatiemakelaar. Samen met de innovatiemakelaar wordt een traject uitgestippeld om de innovatie verder te helpen. Het gaat om een begeleidingstraject ter waarde van 15.000 euro dat wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Topsector Water, STOWA en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water.

Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht