Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2024
Waarom wordt kraanwater zwaarder belast dan flessenwater?
13 mei 2024

De staatssecretarissen Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en Van Ooijen (VWS) hebben de Tweede Kamer een paar scenario’s voorgelegd voor nieuwe vormen van verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De hoogte van de belasting hangt daarbij af van de hoeveelheid suiker in de drank. In drie van de vier opties blijft mineraalwater onbelast omdat het een gezond alternatief is. Vewin pleit ervoor...

Lees verder
Vewin pleit bij informateurs voor snelle actie voor de toekomst van ons drinkwater
11 april 2024

In een brief die Vewin vandaag aan de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol heeft gestuurd, benadrukt de drinkwatersector het belang van gezond, schoon en voldoende drinkwater voor de volksgezondheid, voedselzekerheid, veiligheid, bedrijvigheid en welvaart. Vewin roept in deze brief het nieuwe kabinet op om snel in actie te komen en de drinkwaterbedrijven te ondersteunen bij hun taken.

Lees verder
Kamer neemt motie aan om snel duidelijkheid over de WACC te geven
7 februari 2024

Op 29 januari vond in de Tweede Kamer het Wetgevingsoverleg Water plaats. De Tweede Kamerleden vroegen daarbij ook aandacht voor het verzekeren van een toekomstige drinkwatervoorziening en dienden diverse moties in met een relatie tot drinkwater.

Lees verder
Drinkwater centraal in Wetgevingsoverleg Water
30 januari 2024

Op 29 januari vond in de Tweede Kamer het Wetgevingsoverleg Water plaats. Acht fracties namen deel aan het debat. De aanwezige Kamerleden ruimden een prominente plaats in voor het verzekeren van een toekomstbestendige drinkwatervoorziening.

Lees verder
‘Meer transparantie en efficiency door prestatievergelijking’
3 januari 2024

Eind jaren 90 besloten de drinkwaterbedrijven zelf een vrijwillige benchmark voor de sector op te zetten. Toenmalig adviseur bij Accenture en nu CEO van hoogspanningsnetbeheerder TenneT Manon van Beek was hier jarenlang nauw bij betrokken. Samen met Peter Geudens van Vewin kijkt ze na 25 jaar terug én vooruit.

Lees verder