Nieuws

 

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2016
Duik in de Week van Ons Water!
10 oktober 2016

De nationale Week van Ons Water van 12 tot 19 oktober 2016 gaat spetterend van start met vijftig kinderen in het Aquarama van Weizigt in Dordrecht. Het motto is: Duik in de Week van Ons Water!

Lees verder
Publiekscampagne grondwater beschermingsgebieden
13 september 2016

​​Oasen, de Provincie Utrecht en Vitens zijn een publiekscampagne gestart om mensen bewust te maken van grondwaterbeschermingsgebieden en wat daar wel en niet is toegestaan.

Lees verder
COELO: Afschaffen precariobelasting in tien jaar is onwenselijk lang
31 augustus 2016

Volgens het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen) zijn de plannen van minister Plasterk om het belastinggebied van gemeenten te herzien een mooie kans om kleine of onzichtbare belastingen af te schaffen. Een voorbeeld van zo’n onzichtbare belasting is de precariobelasting op ondergrondse leidingen.

Lees verder
Grondlegger drinkwaterleiding Van Lennep krijgt standbeeld
25 juli 2016

In 1853 hoefden Amsterdammers geen vervuild water uit putten en grachten meer te drinken. Vanaf dat moment konden zij schoon drinkwater halen bij de Haarlemmerpoort, wat een belangrijke stap voorwaarts was op het gebied van de volksgezondheid.
De aanleg van deze eerste drinkwaterleiding was te danken aan Jacob van Lennep, die begin juli een eigen standbeeld kreeg.

Lees verder
StaatvanOnsWater.nl: nieuwe wijze van presenteren voortgangsrapportage waterbeleid
26 mei 2016

De ‘Staat van Ons Water 2015’ is uitgekomen. De jaarlijkse voortgangsrapportage over de uitvoering van het waterbeleid wordt dit jaar op vernieuwende wijze gepresenteerd: via de website staatvanonswater.nl, met aansprekende infographics en voorbeeldprojecten, zijn de prestaties voor een breed publiek toegankelijk.

Lees verder
Minister Plasterk maakt vaart met wetsvoorstel precarioheffing
3 mei 2016

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de voortgang van de uitvoering van de motie Veldman over afschaffen van de precariobelasting. Deze belasting kan op dit moment nog door gemeenten worden geheven op onder andere kabels en leidingen onder de grond, dus ook waterleidingen. De minister geeft in zijn brief aan dat de forse toename van het aantal gemeenten...

Lees verder
Schoon en gezond water tijdens de Week van Ons Water
20 april 2016

Wij zijn wereldkampioen in water. Tijdens de nationale Week van Ons Water van 1 t/m 8 mei vieren we dit. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water. Oftewel: water als onze vriend. Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Dompel je onder tijdens de Week van Ons Water!

Lees verder
Nieuwe Schijf van Vijf: Duidelijke aanbeveling voor kraanwater
22 maart 2016

Bij een gezond eetpatroon hoort ook het drinken van kraanwater. Deze duidelijke aanbeveling staat in de nieuwe Schijf van Vijf die het Voedingscentrum dinsdag heeft gepubliceerd.

Lees verder
​Tweede Kamer vraagt staatssecretaris Van Dam om Europees verbod glyfosaat
4 maart 2016

Nederland moet in Brussel niet instemmen met de toelating van glyfosaat voor een nieuwe periode van vijftien jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong hier bij staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) op aan. Maandag 7 maart wordt in Brussel besproken of het middel opnieuw wordt toegelaten in Europa.

Lees verder
Nederlands drinkwater van topkwaliteit, blijkt uit internationaal onderzoek
2 maart 2016

Het Nederlandse drinkwater en ons drinkwatersysteem is beter dan dat in de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Dit schrijven onderzoekers deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers zijn afkomstig van Amerikaanse, Britse en Zwitserse universiteiten en onderzoeksinstituten.

Lees verder