Nieuws

 

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2017
Brede samenwerking voor terugdringen nitraat in grondwater-beschermingsgebieden
22 december 2017

LTO, Interprovinciaal Overleg, de vereniging van waterbedrijven Vewin en de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat hebben de handen ineen geslagen en een bestuursovereenkomst gesloten om de uitspoeling van nitraat in grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen. Doel van de overeenkomst is om in ca. 40 grondwaterbeschermingsgebieden de waterkwaliteit zodanig...

Lees verder
​​​Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt Handboek Omgevingswet drinkwatervoorziening
15 december 2017

Op 13 december ontving minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) van Riksta Zwart (bestuurder Vewin) het Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening. Vewin heeft dit handboek opgesteld om drinkwaterbedrijven en overheden te ondersteunen bij het omgaan met de Omgevingswet in de praktijk.

Lees verder
Tweede Kamer neemt moties aan over waterkwaliteit
7 december 2017

De Tweede Kamer heeft op 5 december belangrijke moties aangenomen over waterkwaliteit. Het gaat om de motie van het Kamerlid Kröger (GroenLinks) over het uitfaseren van persistente stoffen. Daarnaast zijn bij het Wetgevingsoverleg Water twee moties over waterkwaliteit aangenomen.

Lees verder
De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is uitstekend
7 december 2017

In het rapport ‘De kwaliteit van het drinkwater in Nederland in 2016’ beoordeelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of het drinkwater in Nederland voldoet aan de gestelde normen.

Lees verder
Vragen in Europees Parlement over Europese strategie aanpak medicijnresten uit water
4 december 2017

Wanneer komt de Europese Commissie met een strategische aanpak van waterverontreiniging door medicijnresten? Deze vraag stelde CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, woordvoerder water en milieu, deze week aan de Commissie. Zij geeft aan dat lidstaten, burgers, producenten en andere belanghebbenden al enkele jaren wachten op de Europese strategische aanpak van waterverontreiniging door farmaceutische...

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: Tweede Kamer wil steviger inzet minister voor beschermen drinkwaterbronnen
29 november 2017

In het Wetgevingsoverleg Water van 27 november vroeg de Tweede Kamer aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om de vergunningverlening van risicostoffen te verbeteren door heldere afspraken te maken in deze vergunningverlening.

Lees verder
Glyfosaatlicentie met vijf jaar verlengd;  Vewin  bepleit aanvullende beschermingsmaatregelen
28 november 2017

De EU-licentie van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag 27 november besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor en negen tegen het verlengingsvoorstel van de Europese Commissie. Afgelopen maanden konden lidstaten het niet eens worden over de verlenging van de glyfosaatlicentie. Duitsland stelde zich afgelopen maanden...

Lees verder
Minister Schouten gaat streng toezien op tegengaan nitraatuitspoeling
21 november 2017

Op 16 november vond het Algemeen Overleg over het ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (6e NAP) plaats in de Tweede Kamer, tevens het eerste AO van de nieuwe Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

Lees verder
RIVM-rapport GenX: drinkwater in Nederland veilig
20 november 2017

Het RIVM heeft samen met KWR een rapport opgesteld naar aanleiding van de aanwezigheid van GenX in het drinkwater en drinkwaterbronnen in delen van Nederland. Het onderzoek bevestigt dat het drinkwater in heel Nederland veilig is. Concentraties GenX liggen ruim onder de richtwaarde van het RIVM. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft het rapport vandaag naar de Tweede...

Lees verder
Europees Parlement wil verbod glyfosaat maar nog geen overeenstemming tussen lidstaten
25 oktober 2017

​​Het Europees Parlement heeft op 24 oktober met een aanzienlijke meerderheid gestemd voor een verbod op glyfosaat (355 tegen 204 stemmen). Het parlement wil dat de onkruidverdelger glyfosaat vanaf december 2022 verboden is in de Europese Unie. De Europese Commissie had eerder voorgesteld de licentie voor glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Vewin blij met inzet Rutte III op bescherming drinkwaterbronnen
10 oktober 2017

Vewin is blij dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het Regeerakkoord kiezen voor het beter beschermen van de drinkwaterbronnen. De voornemens op het gebied van bodem en ondergrond, opkomende stoffen, landbouw, kustbescherming en vitale infrastructuur zullen bijdragen aan de door de drinkwatersector gewenste impuls voor schoon water in de komende jaren.

Lees verder
Blijvende aandacht voor drinkwatervoorziening nodig bij ontwikkelingen kust
6 oktober 2017

Gisteren vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over het Kustpact. Leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu spraken met vertegenwoordigers van de drinkwatersector, gemeenten, provincies, waterschappen, de recreatiesector en natuurorganisaties.

Lees verder
Kustpact is belangrijk voor bescherming drinkwatervoorziening
5 oktober 2017

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het Kustpact. Vewin is door de leden van de commissie voor Infrastructuur en Milieu uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek, samen met andere ondertekenaars van het kustpact en experts en belanghebbenden.

Lees verder
Vewin: bescherm drinkwaterbronnen beter tegen glyfosaat
3 oktober 2017

Minister Kamp liet onlangs weten het voorstel van de Europese Commissie te steunen om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Kamer spreekt zich uit voor transparantie van te lozen stoffen in Chemoursdebat
28 september 2017

Op 21 september debatteerde de Tweede Kamer over de casus Chemours/GenX met Staatssecretaris Dijksma (IenM) en Minister Asscher (SZW, voor het onderwerp veiligheid van werknemers). Kamerleden van verschillende partijen hebben gepleit voor een aanpak gericht op preventie om te voorkomen dat iedere keer weer nieuwe stoffen opduiken.

Lees verder
Industriële lozingen: meer helderheid over stoffen en beter rekening houden met drinkwatervoorziening
18 september 2017

Industriële lozingen: meer helderheid over stoffen en beter rekening houden met drinkwatervoorziening
Deze week debatteert de Tweede Kamer in een plenair debat over de lozing van gevaarlijke stoffen van chemiebedrijf Chemours in het milieu.

Lees verder
Glyfosaat: drinkwaterbronnen verdienen meer bescherming
12 september 2017

Minister Kamp van Economische Zaken steunt het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
GenX onderstreept dat harde afspraken nodig zijn voor bescherming van onze drinkwaterbronnen
23 augustus 2017

Vewin vindt dat het nieuwe kabinet harde afspraken moet maken over de bescherming van onze drinkwaterbronnen. De aanwezigheid van hele kleine hoeveelheden GenX in het rivier en drinkwater op een aantal plaatsen in ons land krijgt momenteel terecht veel aandacht

Lees verder
Hans de Groene op NPO Radio1 over GenX
20 juli 2017

​In het Radioprogramma Dit is de Dag sprak Hans de Groene, directeur Vewin, met Kamerlid Cem Lacin (SP) en chemicus Marja Lamoree over de gevolgen van de lozingen van GenX voor het drinkwater in de omgeving van Dordrecht.

Lees verder
Reactie Vewin voortgang invulling zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn
7 juli 2017

Staatssecretaris Van Dam (EZ) heeft de Tweede Kamer met een brief over de voortgang van de invulling van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (6e NAP) geïnformeerd.
Het actieprogramma moet zorgen voor schoner grond- en oppervlaktewater voor zover die waterkwaliteit negatief beïnvloed wordt door een teveel aan stikstof en fosfaat afkomstig uit de landbouw.

Lees verder
Grondwateratlas voor bestrijdingsmiddelen beschikbaar
30 juni 2017

Vandaag is de Grondwateratlas voor bestrijdingsmiddelen gepubliceerd. De Grondwateratlas, een database, geeft een beeld van waar en wanneer bestrijdingsmiddelen in het grondwater aangetroffen zijn. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zal de meetresultaten gebruiken bij de toelatingsbeoordeling van bestrijdingsmiddelen.

Lees verder
Rondetafelgesprek mestfraude Tweede Kamer
27 juni 2017

​Op 22 juni vond een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over het huidige en toekomstige mestbeleid en mestfraude. Wetenschappers, deskundigen, toezichthouders, overheden en belangenorganisaties konden hun standpunten toelichten over mestbeleid en mogelijke mestfraude.

Lees verder
Tweede Kamerleden vragen om stevige inzet minister voor waterkwaliteit
23 juni 2017

Op 21 juni spraken de Kamerleden met de minister in het AO Water over een veelheid aan onderwerpen op het gebied van waterkwaliteit en waterveiligheid. Dit was de eerste keer in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen dat de Kamer hierover een Algemeen Overleg (AO) met de minister had. Kamerleden van D66, SP, CDA, Christenunie, PVV, 50-Plus, GroenLinks, PvdD en VVD voerden namens...

Lees verder
Tweede Kamer debatteert 21 juni over waterbeleid
20 juni 2017

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu debatteert op 21 juni in een Algemeen Overleg (AO) Water over het waterbeleid.

Lees verder
Kamer vraagt aandacht voor effecten glyfosaat op drinkwatervoorziening
9 juni 2017

Op 8 juni debatteerde de Tweede Kamer over de mogelijke verlenging van de toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Het debat werd gevoerd omdat de EU in november een definitief oordeel moet vellen over de verlenging met tien jaar van de EU-licentie van glyfosaat. Hoewel het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) in maart oordeelde dat glyfosaat binnen de EU niet als kankerverwekkend wordt...

Lees verder
Water Matters brengt Europese watersector in beeld
8 juni 2017

In de publicatie Water Matters vat de Europese watersector zijn resultaten en uitdagingen samen. De publicatie is een initiatief van Eureau, de Europese koepel van de drinkwater- en afvalwatersector. De publicatie bevat onder andere een bijdrage van Karmenu Vella, de Eurocommissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij.

Lees verder
Inventarisatie grondwaterkwaliteit onderstreept belang grondwaterbescherming
1 juni 2017

Een landelijke inventarisatie van de kwaliteit van diep en ondiep grondwater toont in driekwart van het grondwater de aanwezigheid aan van bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en overige verontreinigende stoffen. In vrijwel al het ondiepe grondwater zijn deze verontreinigingen aangetroffen.

Lees verder
Beter rekening houden met drinkwatervoorziening bij industriële lozingen
14 april 2017

Industriële lozingen van PFOA en GenX door Chemours en van pyrazool door Chemelot laten zien dat er bij de vergunningverlening geen of te weinig rekening gehouden wordt met de drinkwatervoorziening. Lozingen van industrieel afvalwater kunnen grote risico's opleveren voor de openbare drinkwatervoorziening.

Lees verder
Mestbeleid ontoereikend voor oplossen mestproblemen waterwinning voor drinkwater
31 maart 2017

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft het rapport Evaluatie Meststoffenwet 2016 uitgebracht. Conclusie van het PBL is dat het meststoffenbeleid effect heeft, maar het mestprobleem niet oplost. Vewin ziet de evaluatie als een ondersteuning van haar standpunt dat het huidige mestbeleid niet toereikend is om de mestproblematiek die drinkwaterbedrijven in het oosten en zuiden in het grondwater...

Lees verder
Brief Vewin aan informateur Schippers
29 maart 2017

Vewin heeft een brief gestuurd aan informateur Edith Schippers die de onderhandelingen over het nieuwe kabinet begeleidt.

Lees verder
RIVM: breng milieueffecten medicijnresten beter in kaart
14 maart 2017

Het RIVM heeft onderzocht of het voorschrijven van een minder milieubelastend geneesmiddel met een vergelijkbare werking daadwerkelijk zorgt voor milieuwinst.

Lees verder
Kustpact: bescherming drinkwatervoorziening en natuur
21 februari 2017

Het Kustpact is op 21 februari ondertekend door provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties, recreatieondernemers en de drinkwaterbedrijven Dunea, Evides Waterbedrijf, PWN, Vitens en Waternet. Bij elkaar staan er handtekeningen van bijna 60 partijen onder het Kustpact.

Lees verder
Wetgeving bodemverontreiniging geeft onvoldoende waarborg voor drinkwater
3 februari 2017

Vewin is ontevreden over de wijze waarop de aanpak van bodemverontreiniging in wetgeving wordt vastgelegd. Het wetsvoorstel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) voor een Aanvullingswet Bodem bij de Omgevingswet laat te veel over aan goede bedoelingen en samenwerking tussen overheden, zonder dat sprake is van duidelijke opdrachten en taaktoedelingen.

Lees verder
Aardwarmte-systemen en drinkwatergebieden moeten van elkaar gescheiden zijn
19 januari 2017

De drinkwatersector vindt dat gebieden voor aardwarmte en voorraadgebieden voor de drinkwatervoorziening van elkaar gescheiden moeten zijn. Een nieuw rapport van KWR Watercycle Research Institute stelt dat de aanleg en het gebruik van systemen voor aardwarmte (geothermie) risico’s opleveren voor de kwaliteit van het grondwater.

Lees verder