Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2018
Gewasbescherming en drinkwaterbronnen centraal in nieuwe Waterspiegel
17 december 2018

In de vijfde Waterspiegel van dit jaar veel aandacht voor een van de bedreigingen voor de bronnen van drinkwater: gewasbeschermingsmiddelen. Verder in dit nummer onder meer een terugblik op het Wetgevingsoverleg Water in de Tweede Kamer en aandacht voor de Green Deal Duurzame Zorg.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt minister Ketenaanpak Medicijnresten uit Water te versnellen
27 november 2018

Op 26 november sprak de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het Deltafonds en het onderdeel ‘Water’ van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees verder
Waterkwaliteit hoog op de agenda Wetgevingsoverleg Water
22 november 2018

Op maandag 26 november vindt het Wetgevingsoverleg Water plaats in de Tweede Kamer. Vewin vraagt in aanloop naar dit WGO bij de woordvoerders water van de Tweede Kamerfracties onder andere aandacht voor waterkwaliteit.

Lees verder
Actualisering maakt Bestuursakkoord Water toekomstbestendig
31 oktober 2018

Vandaag zijn de aanvullende afspraken op het Bestuursakkoord Water (BAW) gepresenteerd, hiermee krijgt het succesvolle samenwerkingsverband een vervolg.

Lees verder
Rapport Planbureau onderstreept noodzaak extra inzet voor waterkwaliteit
26 september 2018

Met het voorgenomen beleid, waaronder de Kaderrichtlijn Water (KRW), het mest- en het gewasbeschermingsbeleid, zullen in de meeste wateren niet alle KRW-doelen voor 2027 worden gehaald.

Lees verder
Opinie: ‘Verblauw’ het grijze Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
4 september 2018

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het landbouwbeleid van de Europese Unie, staat aan de vooravond van een nieuwe beleidsperiode. Afgelopen jaar is gestart met het opstellen van het beleid voor de periode 2021-2027

Lees verder
NOVI: Nationale Omgevingsvisie
27 juli 2018

In de Omgevingswet is bepaald dat het Rijk, provincies en gemeenten ieder afzonderlijk een omgevingsvisie maken: een strategische langetermijnvisie voor de gehele fysieke leefomgeving. Zo'n visie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Een belangrijk onderwerp voor de drinkwatervoorziening dus. Vewin is daarom...

Lees verder
‘Klimaatverandering zal ons land voor uitdagingen stellen’
24 juli 2018

Het Waterpaspoort van…

Jaco Geurts
Leeftijd: 47
Functie: Tweede Kamerlid CDA

Lees verder
‘Werken aan schone bronnen’
20 juli 2018

​Per 1 januari 2018 is Peter van der Velden Cees Veerman opgevolgd als voorzitter van Vewin. Na een periode van wederzijdse kennismaking is hij inmiddels samen met alle drinkwaterbedrijven begonnen aan een Strategische Agenda voor de komende jaren. Hij benadrukt dat dit niet alleen een theoretische exercitie is, maar dat de drinkwatersector ook echt de handen uit de mouwen wil steken.

Lees verder
Drinkwater nationaal belang in Kustpact en Nationale Omgevingsvisie
17 juli 2018

Op 5 juli informeerde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer over de voortgang van het Kustpact. Dat deed zij mede namens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de kustpactpartners, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
Kwaliteit van meeste wateren in Europa onvoldoende
12 juli 2018

Op 3 juli heeft het Europees Milieu Agentschap (EEA) het rapport ‘European water – assessment of status and pressures 2018’ gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de algehele kwaliteitstoestand van de Europese wateren afgelopen jaren onvoldoende is verbeterd. Lidstaten zijn nog ver weg van het behalen van doelen voor oppervlaktewater en grondwater uit de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Lees verder
Vewin op Aqua Nederland Vakbeurs: betere bescherming drinkwaterbronnen nodig
15 maart 2018

Vewin heeft tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs gepleit voor een betere bescherming van drinkwaterbronnen in relatie tot geneesmiddelen en opkomende stoffen.

Lees verder
Minister Van Nieuwenhuizen wil afspraken in Bestuursakkoord Waterkwaliteit
23 februari 2018

Op 22 februari vond er een plenair debat plaats in de Tweede Kamer over het schoonhouden van drinkwater. Minister van Nieuwenhuizen beantwoordde vragen van Kamerleden over de bescherming van drinkwaterbronnen en de aanpak van lozingen van risicovolle stoffen.

Lees verder
Vewin wil concrete afspraken over verbetering waterkwaliteit in nieuw bestuursakkoord
20 februari 2018

Komende donderdag 22 februari debatteert de Tweede Kamer plenair over het schoonhouden van drinkwater. Het leveren van gezond en veilig drinkwater begint bij bescherming van de kwaliteit van de bronnen: grond- en oppervlaktewater.

Lees verder
Aanpassing waterschapsbelastingen: onvoldoende aandacht voor bescherming drinkwaterbronnen
16 februari 2018

Vewin vindt dat in de voorgestelde plannen voor aanpassing van de belastingen voor de waterschappen te weinig rekening wordt gehouden met de bescherming van drinkwaterbronnen.

Lees verder
Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt drinkwatersector
12 februari 2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag op uitnodiging van Vewin nader kennisgemaakt met de drinkwatersector. Van Nieuwenhuizen bezocht een productielocatie van drinkwaterbedrijf Dunea in Brakel.

Lees verder
Achteruitgang grondwaterkwaliteit met prioriteit aanpakken
31 januari 2018

Eind 2017 heeft de Adviescommissie Water (AcW) haar laatste advies uitgebracht. De AcW constateert dat de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater in Nederland onder druk staan en heeft hierover grote zorgen. Zij adviseert minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hoge prioriteit te geven aan een goede bescherming van het grondwater.

Lees verder
​​​​​Meer onderzoek nodig naar risico's van ondergrondse opslag kernafval
31 januari 2018

Ondergrondse eindberging van kernafval vormt volgens Vewin een mogelijk risico voor de bronnen voor drinkwater. De risico's hiervan zijn nog onduidelijk, daarom is volgens Vewin meer onderzoek naar geologische eindberging nodig. Ook andere dieper liggende lagen dan de nu onderzochte Boomse klei moeten daarin volwaardig worden betrokken.

Lees verder
​Vewin benadrukt belang Europese aanpak geneesmiddelen in water
22 januari 2018

Vewin heeft gereageerd op de Europese geneesmiddelenstrategie die de Europese Commissie voorstelt en benadrukt hierbij vooral het belang van een grensoverschrijdende aanpak.

Lees verder
Eurocommissaris Vella kondigt onderzoek adequate aanpak opkomende stoffen aan
19 januari 2018

​Eurocommissaris Karmenu Vella heeft schriftelijke vragen van CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik over de lozingen van perfluoroctaanzuur en GenX beantwoord. Schreijer-Pierik maakt zich zorgen over de gang van zaken bij de lozingen van deze stoffen. De Europarlementariër vraagt in dit kader om duidelijkere regels en meer transparantie.

Lees verder
​​Onderzoek bron GenX-lozing toont noodzaak verbeteren vergunningverlening aan
17 januari 2018

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in vervolg op de berichtgeving van eind november over het onderzoek naar de aanwezigheid van GenX in het Maaswater op 16 januari een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de oorzaak van de gemeten concentraties GenX in Noord-Brabant.

Lees verder
Tweede Kamer spreekt met experts en belangenorganisaties over 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn
16 januari 2018

Het Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) spreekt vandaag in het kader van een bijzondere procedure met wetenschappers en belanghebbenden over het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Lees verder