Kabinet zet belastingverhoging op drinkwater door
15 november 2018

Kabinet zet belastingverhoging op drinkwater door

Vandaag stemde de Tweede Kamer over het belastingplan, waaronder de verhoging van de btw. Amendementen van 50Plus en de SP over het voorkomen van een verdere belastingstijging op drinkwater werden verworpen. Vewin is teleurgesteld dat het kabinet de btw-verhoging niet compenseert voor de drinkwaterconsument. Het drinkwatertarief bestaat door deze btw-verhoging vanaf 1 januari 2019 voor 30% uit belastingen.

Duurzaam

De drinkwaterbedrijven vinden een nog hogere belasting op drinkwater niet van deze tijd. Drinkwater is een eerste levensbehoefte en is de duurzaamste manier van water drinken. Het past bij een gezonde levensstijl en wordt op milieuvriendelijke en duurzame wijze gemaakt. Bovendien wordt het zonder verpakking en zonder vrachtwagenkilometers bij iedereen thuisbezorgd. Drinkwater past dus perfect in het overheidsbeleid, gericht op bevordering van een gezonder voedingspatroon en een duurzamere samenleving. Daarom vindt Vewin het onbegrijpelijk dat het kabinet ervoor kiest de belasting op drinkwater verder te verhogen.

Compensatie

Vewin deed eerder een dringend beroep op het kabinet de beoogde btw-verhoging op drinkwater te compenseren door een verlaging van de Belasting op Leidingwater (BoL). Consumenten en bedrijven betalen via de drinkwaterprijs de volledige kosten van de drinkwatervoorziening, de opbrengsten van de BoL worden niet gebruikt voor de drinkwatervoorziening. Ook werkt belasting niet regulerend op het drinkwaterverbruik.
Tags by dit artikel
Delen via: