Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt drinkwatersector
Terug 12 februari 2018

Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt drinkwatersector

​​​​Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag op uitnodiging van Vewin nader kennisgemaakt met de drinkwatersector. Van Nieuwenhuizen bezocht een productielocatie van drinkwaterbedrijf Dunea in Brakel. Dunea neemt op deze locatie water in uit de Afgedamde Maas en zuivert het vervolgens in de duinen tussen Monster en Katwijk tot schoon en veilig drinkwater voor delen van Zuid-Holland. De minister werd ontvangen door Peter van der Velden (voorzitter Vewin) en Wim Drossaert (directeur Dunea).
Na een korte presentatie van de sector en Dunea liet Van Nieuwenhuizen zich rondleiden op de waterrijke productielocatie. Zij kreeg uitleg over de inname van oppervlaktewater, de voorzuivering van het water en monitoring van de kwaliteit van het ingenomen Maaswater.

Schone bronnen

Tijdens het bezoek was er ook aandacht voor actuele uitdagingen voor de drinkwatersector, zoals de bedreiging van de bronnen voor drinkwater. Oppervlaktewater, een bron voor de productie van drinkwater, staat onder druk vanwege verontreinigingen met bijvoorbeeld chemische stoffen uit de industrie, gewasbeschermingsmiddelen en medicijnresten. Dit zorgt ervoor dat drinkwaterbedrijven steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en veilig drinkwater te kunnen blijven leveren.
Wim Drossaert: “Het klinkt misschien gek, maar in ons waterrijke land zijn drinkwaterbronnen schaars; we moeten er echt zuinig op zijn. Het belang van een schone rivier is immers het belang van miljoenen drinkwaterklanten. Het is mooi dat ook de minister dit belang onderkent.”
Ook effecten van klimaatverandering kwamen aan bod. Droge periodes met lagere rivierstanden zorgen voor hogere concentraties vervuiling in rivierwater, met bijbehorende extra uitdagingen voor de drinkwaterbedrijven.
Peter van der Velden is enthousiast over het bezoek: “Drinkwaterbedrijven leveren 24/7 drinkwater van zeer hoge kwaliteit. Maar alles begint bij de bron en het is van groot belang dat grond- en oppervlaktewater goed zijn. We zijn blij dat minister Van Nieuwenhuizen ervoor gekozen heeft onze mooie sector te bezoeken.”

Foto: Minister Cora van Nieuwenhuizen in gesprek met Peter van der Velden (rechts, voorzitter Vewin) en Wim Drossaert (directeur Dunea)

Tags by dit artikel
Delen via: