Nederlands drinkwater van topkwaliteit, blijkt uit internationaal onderzoek
2 maart 2016

Nederlands drinkwater van topkwaliteit, blijkt uit internationaal onderzoek

Het Nederlandse drinkwater en ons drinkwatersysteem is beter dan dat in de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Dit schrijven onderzoekers deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers zijn afkomstig van Amerikaanse, Britse en Zwitserse universiteiten en onderzoeksinstituten. Bovendien wordt er aan ons drinkwater geen chloor toegevoegd, wat zorgt voor een betere smaak, minder corrosie van leidingen en minder kans op schadelijke verbindingen met chloor.

Geen chloor nodig door uitgebreide zuivering
In de Verenigde Staten wordt chloor toegevoegd aan het water om bacteriën en virussen tegen te gaan die ziekten kunnen veroorzaken. Er is weinig bewijs dat het toevoegen van chloor aan het water zorgt voor minder ziektegevallen. Uit een vergelijking tussen Nederland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten blijkt dat Nederland een zeer laag risico kent op deze ziekten die via water verspreid worden. Ook blijkt dat dat het wel toevoegen van chloor of andere desinfecterende middelen aan het drinkwater geen garantie is voor lage percentages ziektegevallen.
In enkele Europese landen zoals Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland wordt het water geleverd zonder toegevoegd chloor zolang er sprake is van een bescherming van de bronnen, goede zuivering en goed onderhoud van het distributiesysteem. Bij de zuivering van het water worden meerdere stappen en behandelingen doorlopen, zoals zandfiltratie, ozonbehandeling, koolstofbehandeling, filtratie door speciale membranen en behandeling met ultraviolet licht. Als een van deze elementen of stappen mist of niet goed wordt gemanaged, worden er desinfecterende middelen aan het water toegevoegd.

Infrastructuur en drinkwaterprijzen
In Nederland is tenminste de helft van het leidingnetwerk vervangen sinds 1970 waardoor leidingen gemiddeld 33 tot 37 jaar oud zijn. In de Verenigde Staten is ongeveer 22% van het totale leidingnetwerk ouder dan 50 jaar. In Groot Brittannië is van maar liefst 60% van het netwerk de leeftijd onbekend, hier wordt geschat dat de gemiddelde leeftijd van de leidingen 75 tot 80 jaar bedraagt.
Cijfers over lekkage geven de kwetsbaarheid van het distributiesysteem aan. In Nederland bedraagt het lekpercentage maar 6%, tegenover 16% in de Verenigde Staten en 25% in Groot Brittannië.

Veilig zonder chloor

De onderzoekers sluiten hun artikel af met te stellen dat het Europees bewijs laat zien dat het mogelijk is veilig water te leveren zonder chloor, zo lang er tijdens het zuiveringsproces sprake is van meerdere stappen.

Delen via: