Rondje Malieveld met Marieke Koekkoek
Terug 10 november 2023

Rondje Malieveld met Marieke Koekkoek

In aanloop naar de verkiezingen wandelt Vewin met verschillende Kamerleden een rondje over het Malieveld. Wat is hun visie met betrekking tot de huidige uitdagingen binnen de drinkwatersector? Dit keer spreken we met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt.

Waar denkt u aan als het gaat over drinkwater?

"Vooral aan dat het een keer op kan zijn. We nemen allemaal aan dat water er maar gewoon is, maar er zijn zoveel landen in de wereld waar veilig drinkwater uit de kraan niet vanzelfsprekend is. Afgelopen zomer waren er in Frankrijk zelfs dorpjes waar geen water meer uit de kraan kwam. En ook in Nederland dreigen er tekorten."


Wat zijn de grootste uitdagingen voor Nederland op het gebied van (drink)water?

"We zijn in Nederland gewend om water zoveel mogelijk af te voeren. Nu moeten we het gaan vasthouden. Ook bij die enorme piekbuien waar we steeds meer mee te maken krijgen. Een van de oplossingen daarvoor is dat er op meer plekken waterwinningen komen. Zo kunnen we de kansen spreiden. Maar dan moet het wel mogelijk zijn om daarvoor een vergunning te krijgen.

Een andere uitdaging zijn de bedrijven in de nieuwe economie. We moeten goed nadenken over of, waar en op welke manier er plaats is voor deze bedrijven. Neem datacentra; die hebben heel veel water nodig om te koelen. Dat betekent niet dat ze zich hier niet mogen vestigen, maar ook niet dat ze zonder meer een plaats krijgen hier. Kunnen we ze misschien ook met brakwater koelen? Daar moeten we over nadenken."


Wat is het belangrijkste dat u op watergebied al bereikt hebt of nog wilt bereiken?

"De afgelopen jaren hebben wij als Volt vooral vragen gesteld over de vervuiling van water. Als we straks weer in de Tweede Kamer zitten willen we ervoor zorgen dat we in 2027 de Kaderrichtlijn Water halen. Maar misschien nog wel belangrijker is dat we niet alleen maar met de actualiteit bezig willen zijn. Niet alleen maar aandacht besteden aan water als het heel hard regent of juist heel droog is. Er moet gewoon goed waterbeleid komen; daar gaan wij ons voor inzetten."


Tags by dit artikel
Delen via: