​Vewin en de Unie van Waterschappen organiseerden in aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op dinsdag 9 februari het Waterdebat. De organisatoren kunnen terugkijken op een levendig debat waar het grote belang van water door alle deelnemers onderschreven werd. In twee rondes debatteerden acht (kandidaat)-Kamerleden met elkaar en met een aantal vertegenwoordigers vanuit natuur, industrie en landbouw over watergerelateerde stellingen. Hoewel het op het eerste gezicht soms leek alsof iedereen het met elkaar eens was zorgde gespreksleider Maarten Bouwhuis voor voldoende prikkelende vragen om tot een echt debat te komen.
Het debat vond onder grote online belangstelling plaats, er waren rond de 400 kijkers ingelogd. In het eerste deel van het debat spraken (kandidaat)-Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Mark Strolenberg (VVD) en Eva van Esch (PvdD) samen met Marc van den Tweel (Natuurmonumenten) en Trienke Elshof (LTO) over de noodzaak van een nationale watertransitie. Eensgezindheid was er over dat water sturend moet worden bij ruimtelijke plannen. Een transitie van het watersysteem is daarom nodig. Bij de uitwerking daarvan plaatsten de deelnemers natuurlijk ieder hun eigen accenten.
In het tweede deel van het debat kwamen de (kandidaat)-Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Ellen Verkoelen (50PLUS), Fenna Feenstra (SP) en Chris Stoffer (SGP) aan tafel, samen met Roy Tummers (VEMW) en Rob van Tilburg (Natuur en Milieu). Zij spraken over de noodzaak van schoon water, met een strakker (vergunningen)beleid en meer aandacht voor de internationale context. Ook hier was duidelijk dat water goed op de kaart staat bij de politici. Gezamenlijk werd geconcludeerd dat er extra inzet nodig is om de waterkwaliteit te verbeteren en dat een Schoonwaterakkoord kan helpen om ons voor te bereiden op een Nederland dat op watergebied toekomstbestendig is.
Vewin-voorzitter Peter van der Velden stelde na afloop van het debat blij te zijn dat duidelijk is dat de politici zijn doordrongen van de noodzaak van een watertransitie en van het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. “Doorgaan op de oude voet kan niet langer, daarvoor is de urgentie te groot. Goed dat iedereen zich realiseert dat schoon water geen vanzelfsprekendheid is. Het gaat er om nu goede maatregelen te nemen, onder centrale regie van de nationale overheid. De elementen daarvoor zijn vanmiddag op tafel gezet. Wat mij betreft zetten we dan nu ook spoedig gezamenlijk de schouders onder een schoonwaterakkoord.”
Klik hier voor het bericht op de website van de Unie van Waterschappen