Column Laurentien van Oranje: Mini actie Maxi effect

 

​Soms wordt een druppel een stille maar levendige bron die vervolgens uitgroeit tot een grote, stromende rivier. Dan borrelen kleine ideeën in de samenleving omhoog die een mentaliteitsverandering in gang zetten. Op de Kids Climate Conference 2014 van 20 september werd weer eens duidelijk hoe zo’n stroom zich beweegt. Ik had het voorrecht een dialoogsessie te leiden tussen kinderen van 8 tot 14 en maatschappelijke besluitvormers. Hieruit ontstonden kleine, concrete ideeën met groot effect voor het duurzaam omgaan met water.


We maakten een simpele rekensom. Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten per dag. Als alle daar aanwezige kinderen en volwassenen – zo’n 150 in totaal - een jaar lang 4 minuten korter zouden douchen, betekent dat een besparing van 600 minuten per dag. Dat staat gelijk aan 4800 liter water per dag (we gebruiken gemiddeld zo’n 8 liter per minuut). Eén kleine aanpassing bespaart dus 1.752.000 liter water per jaar, en ook nog eens €8.250. ‘Wat zijn nou 4 minuten minder?’ vroeg een jongetje van 8 in opperste verbazing. ‘Waarom doen we dat niet allemaal?’

Meteen kwamen de volwassenen in beweging. Naud Frese (Directeur Major Accounts Post.nl) zag mooie kansen voor de 60 000 werknemers van Post.nl, potentieel goed voor 240.000 minuten besparing. Ook Teun Verheij (algemeen directeur Albron) reageerde al even spontaan en bracht zijn 5000 werknemers aan bij de douche actie. Druppels samen worden een bron en vervolgens een rivier.

Precies die ogenschijnlijk kleine handreikingen zijn de bron van WaterSpaarders, dat inmiddels is uitgegroeid tot een landelijk initiatief. WaterSpaarders wordt gedragen door kinderen en mogelijk gemaakt door bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het initiatief is ontstaan uit een wens van kinderen om thuis iets te doen aan energiebesparing. De druppel was een Raad van Kinderentraject met Unilever, een idee vanuit de kinderen werd de bron. Inmiddels doen meer dan tienduizenden kinderen en volwassenen mee aan met deze beweging die energiebesparing als doel stelt door maximaal 5 minuten te douchen in plaats van 9. Iedere dag 4 minuten levert ons ook nog eens 24 uur extra tijd op! De beweging kreeg landelijke aandacht tijdens de eerste Nationale WaterSpaardersdag 2014 op 4 september. Door 5 minuten te watertrappelen in de Amsterdamse grachten lieten we zien hoe lang dat eigenlijk is. Alle kleine acties samen komen samen in een brede rivier. Het enige dat nodig is om hem verder te laten aanzwellen, is dat iedereen zich er bij aansluit. Wat zijn nou 4 minuten?

Kinderen bieden met hun creatieve en praktische ideeën, concrete maatschappelijke oplossingen. Om als volwassene stil van te worden en ons eigen referentiekader even los te laten. Laten we niet vergeten hoe goed kinderen van nu zijn geïnformeerd. Mede dankzij programma’s zoals het Jeugdjournaal, Klokhuis en National Geographic Junior hebben ze veel meer parate kennis dan oudere generaties (waar ik mezelf zeker ook toe reken).

Op twee gebieden zijn kinderen ons zelfs voor. Ten eerste, geen actie is voor hen te klein en ze begrijpen de kracht van herhaling: dat veel mensen diezelfde kleine actie moeten ondernemen om groot effect te hebben. Ten tweede, ze willen altijd iets doen. Praten is nodig, doen is leuker.  En is precies niet nodig als het gaat om het oplossen van veel maatschappelijke vraagstukken waarin kleine acties een verschil kunnen maken? Zoals energiebesparing en het duurzaam omgaan met water.

Kinderen mogen niet langer verborgen kapitaal blijven onze samenleving. Binnen de Missing Chapter Foundation krijgen kinderen en besluitvormers via WaterSpaarders, de Raad van Kinderen en KidsKracht de mogelijkheid om met elkaar in gesprek en samen aan de slag te gaan. Thuis of in de boardroom. Mini acties, maxi effect. We kunnen de door kinderen ingezette stromende beweging van het besparen op energie en water niet langer negeren. Hoe meer mensen meedoen, hoe duurzamer de toekomst van onze kinderen. Ik hoor nog steeds de vrolijke stem van het jongetje van 8: ‘Wat zijn nou 4 minuten minder? Waarom doen we dat niet allemaal?’

Laurentien van Oranje
Oprichter en directeur, Missing Chapter Foundation

Voor meer informatie zie www.waterspaarders.nl of stuur een email naar [email protected]