​Tarievenoverzicht drinkwater 2022
Terug 6 april 2022

​Tarievenoverzicht drinkwater 2022

​Btw groente en fruit naar 0%, doe dat voor kraanwater ook!

Vewin heeft het Tarievenoverzicht 2022 gepubliceerd. De publicatie geeft een overzicht van de tarievenregelingen van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. Ook bevat het een uitleg over de opbouw van het tarief voor drinkwater.

Uit het overzicht blijkt dat het gemiddelde tarief voor huishoudens €1,39 per m3 bedraagt, 1 cent meer dan in 2021. Inclusief verbruiksbelastingen betaalt een huishouden gemiddeld €1,91 per m3, 2 cent meer dan in 2021.

Schaf ook de btw op kraanwater af

Bijna 30% ( 27,7%) van het drinkwatertarief bestaat uit belastingen zoals btw, Belasting op Leidingwater (BoL) en de provinciale grondwaterheffing. Vewin vindt dit niet in overeenstemming met het karakter van drinkwater als gezonde eerste levensbehoefte en heeft al eerder gepleit voor verlaging van de belastingdruk.
Het kabinet wil de btw op groente en fruit verlagen naar 0%. Drinkwater moet volgens Vewin op dezelfde manier in de btw worden behandeld als groente en fruit. Dat past bij de inzet van het kabinet op preventie en een gezonde leefstijl. Regelmatig drinken van water hoort daarbij. Drinkwaterbedrijven dragen daar aan bij met openbare drinkwatertappunten op bijvoorbeeld scholen, in recreatiegebieden, op stations en in de openbare ruimte.

Klik hier voor het Tarievenoverzicht 2022

Tags by dit artikel
Delen via: