Direct naar content

Vewin blij met concrete afspraken om waterkwaliteit Rijn te verbeteren

17 februari 2020 Nieuws

Op 13 februari spraken landen in het stroomgebied van de Rijn tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam af dat de kwaliteit van de Rijn moet verbeteren en microverontreinigingen moeten worden teruggedrongen. Vewin is blij met deze afspraken omdat drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en gezond drinkwater hiervan te maken.

De ministers van Duitsland, Frankrijk, Italië, Liechenstein, Luxemburg, Oostenrijk, Nederland, Wallonië en Zwitserland spraken af dat in 2040 de verontreiniging van de Rijn met bestrijdingsmiddelen, industriële stoffen en medicijnresten met 30% moet zijn verminderd. RIWA-Rijn (een samenwerkingsverband van vier drinkwaterbedrijven) riep in aanloop naar de conferentie de Rijnministers op kwantitatieve reductiedoelstellingen voor microverontreinigingen overeen te komen. Dat is nu dus gebeurd.

Uit een onderzoek van KWR naar de kwaliteit van de drinkwaterbronnen in Nederland, kwam naar voren dat deze bronnen onder toenemende druk staan van bestaande en nieuwe dreigingen. Vewin pleit al geruime tijd voor meer maatregelen om de kwaliteit van de bronnen te verbeteren. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uitgezuiverd te worden.
Dit sluit aan bij de Europese afspraken die gemaakt zijn voor de Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW stelt dat drinkwaterbedrijven met eenvoudige zuivering drinkwater moeten kunnen bereiden. Als verbetering van de kwaliteit van de bronnen uitblijft, zal het produceren van goed en gezond drinkwater steeds grotere zuiveringsinspanningen vragen.

Lees ook over de evaluatie van de KRW
Lees het KWR-rapport De kwaliteit van bronnen van drinkwater in Nederland

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*