Terugblik: Nacht van het drinkwater
Terug 14 december 2023

Terugblik: Nacht van het drinkwater

Op 12 december organiseerde Vewin de 'Nacht van het drinkwater' in Theater Diligentia in Den Haag. Hier kwamen waterexperts, wetenschappers, kunstenaars en beleidsmakers samen om de liefde voor het drinkwater te vieren en stil te staan bij de toekomst van ons drinkwater.

Emmer symbool voor bewust omgaan met drinkwater

De Nacht begon met de onthulling van een opvallend symbool voor waterbewustzijn: een reusachtige emmer die de hoeveelheid drinkwater visualiseert die één persoon per jaar gebruikt. Hierbij wordt een link gelegd naar 170 jaar geleden, toen op 12 december 1853 voor het eerst zuiver water werd getapt aan de Haarlemmerpoort in Amsterdam. Voorzitter Peter van der Velden onthulde deze emmer samen met jonge drinkwaterambassadeurs en presentator Splinter Chabot.

De toekomst laten meedenken

Met een blik op de toekomst van ons drinkwater werd tijdens de Nacht een debat gevoerd door jonge drinkwaterambassadeurs. Leerlingen van het Dalton College in Den Haag gingen in op een stelling over het installeren van douches met drukknop in nieuwbouwhuizen. Ook deden zij mee in de video waarmee de avond is gestart.

Afscheid Peter van der Velden als voorzitter

Na het debat werd door Splinter Chabot en Peter van der Velden teruggeblikt op het voorzitterschap. Zes jaar lang heeft Van der Velden zich ingezet voor de drinkwatersector. Om hem hiervoor te bedanken werd een symfonie gespeeld gebaseerd op zijn kenmerken als voorzitter.

Ook werd de nieuwe voorzitter van Vewin, Pieter Litjens, kort op het podium voorgesteld. Hij nam de ceremoniële waterhamer van Peter van der Velden over en liet weten zich met veel enthousiasme in te willen zetten voor de drinkwatersector.

Verdere programma

De avond werd afgesloten met diverse interactieve sessies. Columniste Japke-d. Bouma behandelde de meest voorkomende taalclichés en ergernissen binnen de drinkwatersector. Hoogleraar Petra van Dam en Mirja Baneke spraken uitgebreid over de geschiedenis en toekomst van ons drinkwater. Voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert deelde inzichten over drinkwater en motivatie, terwijl Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, de staat van ons drinkwater onder de loep nam.

Voor meer details, bekijk het online magazine Nacht van het drinkwater, klik hier


Delen via:
Gerelateerd aan dit nieuwsbericht