Direct naar content

Vewin steunt de Europese ambities van minister Van Nieuwenhuizen voor waterkwaliteit

18 juni 2019 Nieuws

​Minister Van Nieuwenhuizen wil vasthouden aan de ambitie de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 behaald te hebben. Daarna wil zij ambitieus verder kunnen met het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat schrijft zij in een brief over de Europese evaluatie van de KRW aan de Tweede Kamer.
Vewin staat achter de inzet van de minister en vindt dat voor nu de focus allereerst moet liggen op het halen van de bestaande KRW-doelen. Voor de KRW na 2027 moet het ambitieniveau hoog blijven en moeten nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering en opkomende stoffen opgepakt worden.

De Europese Commissie evalueert momenteel de (KRW) en haar dochterrichtlijnen zoals de Grondwaterrichtlijn en de Richtlijn Prioritaire stoffen. De resultaten worden naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 gepubliceerd. Vervolgens zal de nieuwe Commissie beslissen of de KRW wordt herzien.
De Kaderrichtlijn Water is een belangrijk instrument om op nationaal en internationaal niveau een goede waterkwaliteit te kunnen realiseren. In de afgelopen jaren is de waterkwaliteit in heel Europa verbeterd, maar helaas zijn de KRW-doelen in Nederland nog niet gehaald. De verwachting is dat dit voor de deadline van de KRW in 2027 ook niet gaat lukken. Er is daarom extra aandacht en ambitie nodig voor het verbeteren van de waterkwaliteit.

Vewin vindt continuering van de KRW na 2027 noodzakelijk. Doorgaan na 2027 mag echter op geen enkele manier een excuus worden voor het niet tijdig halen of verlagen van de huidige KRW-doelen. Voor de KRW na 2027 is het van belang dat het ambitieniveau voor het halen van de KRW-doelen hoog blijft, en dat afspraken gemaakt worden over het behouden en waar nodig alsnog halen van de doelen.

Bij een eventuele herziening van de KRW zijn de volgende punten van belang om te zorgen voor een goede waterkwaliteit van de drinkwaterbronnen:

Lees het standpunt van Vewin over de Kaderrichtlijn Water

* Dit betekent dat als een waterlichaam op basis van één parameter niet voldoende scoort, de eindscore van het hele waterlichaam ‘rood’ is (dus niet voldoet aan de goede toestand).

Alexander van den Honert

Stuurgroepsecretaris Doelmatigheid, Transparantie & Waterketen

honert@vewin.nl

070 349 08 55

Contact

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
*Verplicht veld

Abonneren Waterspiegel

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres*