Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht
Vewin tekent intentieverklaring 'samen schuldregelingen redden'
31 oktober 2022

​Op 31 oktober heeft Hans de Groene, directeur Vewin, namens de drinkwatersector de intentieverklaring 'samen schuldregelingen redden' mede ondertekend. Deze ondertekening vond plaats samen met onder andere minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Lees verder
Vewin publiceert onderzoek Watergebruik Thuis
12 september 2022

Het CBS heeft in opdracht van Vewin op basis van een enquête berekend hoeveel drinkwater per persoon in 2021 in huis is gebruikt. Het totale drinkwatergebruik komt uit op 128,1 liter per persoon per dag. Het onderzoek geeft ook informatie over hoe vaak verschillende drinkwatertoepassingen in huis worden gebruikt en het gebruik per keer.

Lees verder
Droogte geeft geen knelpunten drinkwatervoorziening
3 augustus 2022

Zoals elk jaar houden Rijkswaterstaat, waterschappen, Vewin, provincies en betrokken ministeries de watertoestand sinds maart in de gaten. Sinds 13 juli 2022 is opgeschaald naar het niveau "dreigend watertekort" (niveau 1). Vanaf vandaag geldt een nationaal "feitelijk watertekort" (niveau 2).

Lees verder
​Tarievenoverzicht drinkwater 2022
6 april 2022

Vewin heeft het Tarievenoverzicht 2022 gepubliceerd. De publicatie geeft een overzicht van de tarievenregelingen van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. Ook bevat het een uitleg over de opbouw van het tarief voor drinkwater.
Uit het overzicht blijkt dat het gemiddelde tarief voor huishoudens €1,39 per m3 bedraagt, 1 cent meer dan in 2021.

Lees verder
Kwaliteit bodem-, grond- en oppervlaktewater moet topprioriteit ILT worden volgens Nederlander
30 september 2021

De kwaliteit van het bodem-, grond- & oppervlaktewater is voor Nederlanders het belangrijkste onderwerp waar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zich met handhaving en toezicht op zou moeten richten. Ook vinden ze de regelgeving rondom drinkwater belangrijk om te zorgen dat de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater goed is en blijft. Dit blijkt uit recent publieksonderzoek door de ILT.

Lees verder
Tarievenoverzicht 2021
22 maart 2021

​Vewin heeft het Tarievenoverzicht 2021 gepubliceerd met daarin een bundeling van de tarievenregelingen van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven. Uit het overzicht blijkt dat het drinkwatertarief voor een huishouden met een gebruik van 100 m3/jaar (gemiddeld gebruik voor huishoudens) met 2,5% is toegenomen ten opzichte van 2020.

Lees verder
BNR Verkiezingsdebat over Water: politiek wil water hoog op agenda
2 maart 2021

Bij ruimtelijke plannen, zoals die voor woningbouw, moet voortaan een 'waterstempel' om zo water de positie te geven die nodig is. Dat stelden de (kandidaat)-Kamerleden William Moorlag (PvdA), Roelof Bisschop (SGP), Laura Bromet (GroenLinks), Marcel Beukeboom (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) in het BNR Verkiezingsdebat over water.

Lees verder
Herziening Europese Drinkwaterrichtlijn is verbetering, komt nu aan op uitvoering
17 december 2020

De nieuwe EU Drinkwaterrichtlijn is een feit. Op 15 december jl. heeft het Europees Parlement de herziening van de Europese Drinkwaterrichtlijn afgerond, door voor de laatste keer te stemmen over het akkoord dat bijna een jaar geleden bereikt werd met de lidstaten.

Lees verder
Convenant vergemakkelijkt zoektocht gemeenten naar mensen met financiële zorgen
10 november 2020

Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. De NVVK ontwikkelde daarom samen met energieleveranciers en drinkwaterbedrijven, woningcorporaties en zorgverzekeraars een convenant, mede ondersteund door de VNG.

Lees verder
Veel drinkwater gebruikt, geen knelpunten geweest of verwacht
18 augustus 2020

De afgelopen twee weken is er tijdens de hittegolf regionaal fors meer water gebruikt dan normaal. Daarbij was echter geen sprake van een recordverbruik. De vraagtoename naar drinkwater varieerde in de piek tussen de 10% en 53% per dag. Er hebben zich geen knelpunten voorgedaan in de drinkwatervoorziening.

Lees verder
Beduidend hogere drinkwatervraag tijdens hittegolf
10 augustus 2020

Tijdens de hittegolf van de afgelopen dagen was het drinkwaterverbruik in het weekend van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 9 augustus beduidend hoger dan normaal.

Lees verder
Droog en warm: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
5 augustus 2020

Het landelijk neerslagtekort is de afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot. De komende week wordt droog en zeer warm weer verwacht. De afvoer van de Rijn is laag, zal de komende dagen stijgen door neerslag in het stroomgebied, en daarna weer dalen.

Lees verder
Kabinet presenteert aanpak resterende loden drinkwaterleidingen
9 juli 2020

De ministers van Binnenlandse Zaken (BZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Volksgezondheid (VWS) stuurden onlangs een brief naar de Tweede Kamer waarin zij hun aanpak van resterende loden drinkwaterleidingen presenteren. Aanleiding voor deze aanpak zijn rapporten van RIVM en de Gezondheidsraad uit november 2019 waaruit bleek dat loodinname schadelijker was voor de gezondheid dan eerder bekend...

Lees verder
Neerslagtekort stabiliseert, nog geen einde aan de droogte
9 juli 2020

De aanzienlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken heeft voor verdere verlichting van de droogte in grote delen van het land gezorgd. Ook in het stroomgebied van de Rijn en de Maas is neerslag gevallen, waardoor er op dit moment voldoende water Nederland binnenkomt om aan de watervraag te kunnen voldoen. In sommige hoger gelegen gebieden in het land is aanvoer van rivierwater niet mogelijk...

Lees verder
Droogte: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
24 juni 2020

Ondanks het droge voorjaar doen zich vooralsnog geen knelpunten voor in de bronnen (grond – en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater. De verwachting voor de komende dagen is dat de watervraag gaat stijgen als gevolg van warm en droog weer. De drinkwaterbedrijven hebben zich hierop voorbereid en roepen gebruikers op om bewust om te gaan met drinkwater.

Lees verder
Droogte: gevolgen merkbaar, vooralsnog geen knelpunten drinkwatervoorziening
11 juni 2020

De drinkwatersector heeft in het warme Pinksterweekend te maken gehad met lokaal zeer hoge waterafzetten. Dit heeft op een paar plaatsen geleid tot drukverlaging. De watervraag is na het Pinksterweekend gestabiliseerd.

Lees verder
Droogte vooralsnog geen impact op de drinkwaterproductie
27 mei 2020

De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is sinds maandag 25 mei jl. opgeschaald naar de fase 'dreigende watertekorten'. Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden.

Lees verder
Tarievenoverzicht 2020 gepubliceerd
21 april 2020

​Onlangs heeft Vewin het Tarievenoverzicht 2020 gepubliceerd met daarin een bundeling van de tarievenregelingen van alle tien de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Lees verder
Vewin wil overleg met minister over wijziging WACC methodiek
11 november 2019

De minister van IenW heeft voor de periode 2020-2021 de gemiddelde vermogenskostenvoet (weighted average cost of capital, WACC) voor de drinkwaterbedrijven vastgesteld op 2,75%.

Lees verder
Goed dat er aandacht is voor lokale effect lood binnenshuis op kwaliteit kraanwater
6 november 2019

​Het RIVM en de Gezondheidsraad publiceren vandaag beide een rapport over loodinname via kraanwater. Het RIVM heeft berekend dat kraanwater specifiek bij oude loden leidingen en bij nieuwe, niet goed doorgespoelde leidingen, meer bijdraagt aan de totale dagelijkse blootstelling aan lood, dan eerder bekend was.

Lees verder
'Wat hebben we geleerd van de droge zomer van 2018?'
24 juli 2019

Door de klimaatverandering worden de droge perioden in Nederland naar verwachting langer en extremer. Veel onderzoeken voorspellen dat lange perioden van droogte in de toekomst vaker zullen voorkomen. Uiteenlopende partijen hebben daar op verschillende manieren mee te maken of zelfs last van.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven vragen aandacht voor bewust omgaan met water
17 april 2019

​De drinkwatervoorziening in ons land is tijdens de extreem droge periode in de zomer van 2018 zeer robuust gebleken en de klant heeft nauwelijks gevolgen ondervonden van de droogte

Lees verder
Drinkwatersector onderschrijft resultaten Beleidstafel Droogte
5 april 2019

Op 4 april jl. heeft minister Van Nieuwenhuizen van IenW de rapportage met aanbevelingen van de Beleidstafel Droogte, waar Vewin deel van uitmaakt, aan de Tweede Kamer aangeboden. Vewin waardeert het zeer dat zij deel uitmaakt van de Beleidstafel Droogte en dat de drinkwatersector goed betrokken is bij het proces over droogte. De aanbevelingen in de rapportage dragen bij aan de veiligstelling van de...

Lees verder
Inspectie: Drinkwater in Nederland van goede kwaliteit
10 januari 2019

Bij 99,9% van de bijna 620.000 metingen voldoet het drinkwater aan de gestelde normen. Normoverschrijdingen komen over het algemeen weinig voor en de drinkwaterbedrijven pakken de normoverschrijdingen effectief aan.

Lees verder
​Europees Parlement zet volgende stap bij herziening Drinkwaterrichtlijn
4 januari 2019

In februari presenteerden eurocommissarissen Frans Timmermans en Karmenu Vella (Milieu) namens de Europese Commissie de concept­ herziening van de Drinkwaterrichtlijn. Onder leiding van de Franse Europarlementariër Michel Dantin werkte het Europees Parlement sindsdien aan een reactie op dit voorstel. Een overzicht van de stand van zaken.

Lees verder
Gewasbescherming en drinkwaterbronnen centraal in nieuwe Waterspiegel
17 december 2018

In de vijfde Waterspiegel van dit jaar veel aandacht voor een van de bedreigingen voor de bronnen van drinkwater: gewasbeschermingsmiddelen. Verder in dit nummer onder meer een terugblik op het Wetgevingsoverleg Water in de Tweede Kamer en aandacht voor de Green Deal Duurzame Zorg.

Lees verder
Kabinet zet belastingverhoging op drinkwater door
15 november 2018

Vandaag stemde de Tweede Kamer over het belastingplan, waaronder de verhoging van de btw. Amendementen van 50Plus en de SP over het voorkomen van een verdere belastingstijging op drinkwater werden verworpen.

Lees verder
30% Belasting op drinkwater: de maat is echt vol
13 november 2018

Afgelopen vrijdag debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Menno Snel (Financiën) over het Belastingplan. Daarbij kwam ook de btw-verhoging aan bod, en het bezwaar dat de drinkwatersector hiertegen heeft aangetekend. De staatssecretaris bleek niet gevoelig voor dit bezwaar.

Lees verder
50Plus wil afschaffing van Belasting op Leidingwater
6 november 2018

Op maandag 5 november debatteerde de Tweede Kamer over het Belastingplan 2019, onder meer over de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Deze verhoging zorgt ervoor dat de prijs van drinkwater per 1 januari voor bijna een derde uit belastingen bestaat.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven keren zich tegen btw-verhoging op drinkwater
24 oktober 2018

Onder de titel ‘De maat is vol’ spreken de drinkwaterbedrijven zich vandaag in een advertentie in enkele landelijke dagbladen uit tegen de btw-verhoging op drinkwater. De btw-verhoging van 6% naar 9% zorgt ervoor dat de prijs van drinkwater per 1 januari 2019 voor bijna een derde uit belastingen bestaat.

Lees verder
Oproep Vewin aan kabinet: compenseer de btw-verhoging op drinkwater
3 oktober 2018

​De vereniging van waterbedrijven in Nederland Vewin doet een dringend beroep op het kabinet de verhoging van de btw op drinkwater te compenseren door een verlaging van de Belasting op Leidingwater. Vewin heeft hiertoe per brief opgeroepen aan de staatssecretarissen Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Menno Snel (Financiën) en Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Lees verder
Tweede Kamer wil in strijd tegen zwerfafval meer watertappunten
2 oktober 2018

Staatssecretaris Van Veldhoven moet in overleg gaan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de NS en andere partijen om op drukke publieke plaatsen voldoende watertappunten aan te leggen waar mensen gratis hun flesjes kunnen vullen.

Lees verder
Jaarverslag Vewin 2017: aandacht voor verbetering waterkwaliteit blijft urgent
21 juni 2018

Uit het Vewin-jaarverslag over 2017 blijkt de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer in de belangstelling staat. Ook in het afgelopen jaar hebben de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven grote inspanningen verricht om de openbare drinkwatervoorziening 24/7 te garanderen, want schoon en betrouwbaar drinkwater is gewoon, maar niet vanzelfsprekend.

Lees verder
Forse groei productiviteit drinkwatersector
9 april 2018

In de afgelopen decennia is de productiviteit van de netwerksectoren drinkwater, energie en spoorwegen fors toegenomen. Tussen 1980 en 2015 bedroeg de gemiddelde productiviteitsgroei 1,5 à 2 procent per jaar. Vooral de drinkwatersector blijkt goed te presteren.

Lees verder
Evaluatie Drinkwaterwet: stelsel van sturing en toezicht functioneert naar behoren, verbeteringen mogelijk
23 november 2017

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft het rapport 'Evaluatie doelmatigheid Drinkwaterwet' aan de Tweede Kamer gezonden

Lees verder
​Tarievenoverzicht Drinkwater 2017
24 april 2017

Vewin publiceert het Tarievenoverzicht Drinkwater 2017. In samenwerking met de drinkwaterbedrijven is een compleet overzicht samengesteld met daarin opgenomen de per 1 januari 2017 geldende tarieven voor aansluiting en levering van drinkwater in Nederland.

Lees verder
Vewin blij: Eerste Kamer maakt definitief eind aan precariobelasting
21 maart 2017

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel voor afschaffing van de precariobelasting op gas-, water- en elektriciteitsnetten aanvaard door middel van een hamerslag van de voorzitter van de Eerste Kamer.

Lees verder
Netbeheer Nederland en Vewin blij met definitieve afschaffing precariobelasting
21 februari 2017

Netbeheer Nederland en Vewin vinden het een goede zaak dat de Tweede Kamer vandaag na ruim twaalf jaar eindelijk heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de precariobelasting op gas-, water- en elektriciteitsnetten af te schaffen.

Lees verder
Vewin steunt beperking overgangstermijn afschaffen precario
15 februari 2017

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over precario. De Kamerleden Veldman (VVD), Fokke (PvdA) en Amhaouch (CDA) hebben amendementen ingediend waarmee de door de minister gewenste overgangstermijn van tien jaar korter zal duren. Vewin is het met deze Kamerleden eens dat de overgangstermijn verkort moet worden..

Lees verder
ILT: klanttevredenheid drinkwaterbedrijven is hoog
23 januari 2017

De drinkwaterkwaliteit in Nederland is van hoog niveau, de prijs laag en de levering naar tevredenheid. Dat is kort de conclusie van de prestatievergelijking drinkwaterbedrijven 2015. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft begin januari 2017 het eindrapport van de prestatievergelijking drinkwaterbedrijven 2015 aan de Minister van Infrastructuur en Milieu aangeboden. In de aanbiedingsbrief...

Lees verder
Duik in de Week van Ons Water!
10 oktober 2016

De nationale Week van Ons Water van 12 tot 19 oktober 2016 gaat spetterend van start met vijftig kinderen in het Aquarama van Weizigt in Dordrecht. Het motto is: Duik in de Week van Ons Water!

Lees verder
Publiekscampagne grondwater beschermingsgebieden
13 september 2016

​​Oasen, de Provincie Utrecht en Vitens zijn een publiekscampagne gestart om mensen bewust te maken van grondwaterbeschermingsgebieden en wat daar wel en niet is toegestaan.

Lees verder
COELO: Afschaffen precariobelasting in tien jaar is onwenselijk lang
31 augustus 2016

Volgens het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden van de Rijksuniversiteit Groningen) zijn de plannen van minister Plasterk om het belastinggebied van gemeenten te herzien een mooie kans om kleine of onzichtbare belastingen af te schaffen. Een voorbeeld van zo’n onzichtbare belasting is de precariobelasting op ondergrondse leidingen.

Lees verder
Grondlegger drinkwaterleiding Van Lennep krijgt standbeeld
25 juli 2016

In 1853 hoefden Amsterdammers geen vervuild water uit putten en grachten meer te drinken. Vanaf dat moment konden zij schoon drinkwater halen bij de Haarlemmerpoort, wat een belangrijke stap voorwaarts was op het gebied van de volksgezondheid.
De aanleg van deze eerste drinkwaterleiding was te danken aan Jacob van Lennep, die begin juli een eigen standbeeld kreeg.

Lees verder
StaatvanOnsWater.nl: nieuwe wijze van presenteren voortgangsrapportage waterbeleid
26 mei 2016

De ‘Staat van Ons Water 2015’ is uitgekomen. De jaarlijkse voortgangsrapportage over de uitvoering van het waterbeleid wordt dit jaar op vernieuwende wijze gepresenteerd: via de website staatvanonswater.nl, met aansprekende infographics en voorbeeldprojecten, zijn de prestaties voor een breed publiek toegankelijk.

Lees verder
Minister Plasterk maakt vaart met wetsvoorstel precarioheffing
3 mei 2016

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de voortgang van de uitvoering van de motie Veldman over afschaffen van de precariobelasting. Deze belasting kan op dit moment nog door gemeenten worden geheven op onder andere kabels en leidingen onder de grond, dus ook waterleidingen. De minister geeft in zijn brief aan dat de forse toename van het aantal gemeenten...

Lees verder
Schoon en gezond water tijdens de Week van Ons Water
20 april 2016

Wij zijn wereldkampioen in water. Tijdens de nationale Week van Ons Water van 1 t/m 8 mei vieren we dit. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water. Oftewel: water als onze vriend. Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Dompel je onder tijdens de Week van Ons Water!

Lees verder
Nieuwe Schijf van Vijf: Duidelijke aanbeveling voor kraanwater
22 maart 2016

Bij een gezond eetpatroon hoort ook het drinken van kraanwater. Deze duidelijke aanbeveling staat in de nieuwe Schijf van Vijf die het Voedingscentrum dinsdag heeft gepubliceerd.

Lees verder
​Tweede Kamer vraagt staatssecretaris Van Dam om Europees verbod glyfosaat
4 maart 2016

Nederland moet in Brussel niet instemmen met de toelating van glyfosaat voor een nieuwe periode van vijftien jaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong hier bij staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) op aan. Maandag 7 maart wordt in Brussel besproken of het middel opnieuw wordt toegelaten in Europa.

Lees verder
Nederlands drinkwater van topkwaliteit, blijkt uit internationaal onderzoek
2 maart 2016

Het Nederlandse drinkwater en ons drinkwatersysteem is beter dan dat in de Verenigde Staten en Groot Brittannië. Dit schrijven onderzoekers deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers zijn afkomstig van Amerikaanse, Britse en Zwitserse universiteiten en onderzoeksinstituten.

Lees verder
Consument betaalt steeds meer onzichtbare gemeentebelasting via energie- en waterrekening
16 november 2015

​Steeds meer gemeenten brengen aanzienlijke bedragen in rekening bij hun burgers via de nota’s van energie en drinkwater. Veel gemeenten heffen al precariobelasting en steeds meer gemeenten willen op korte termijn precariobelasting gaan heffen op energiekabels, energieleidingen en drinkwaterleidingen en dat is volgens Vewin, Netbeheer Nederland en Energie-Nederland zeer ongewenst.

Lees verder