Wetgevingsoverleg Water: Tweede Kamer eensgezind over belang schoon water, maar weg ernaartoe verschilt
Nieuws - 19 november 2024
De tweede Waterspiegel van dit jaar is uit. Het nummer opent met een interview met de Delftse hoogleraar Doris van Halem over de hoognodige ruimte voor drinkwater. Vervolgens vraagt Arno Visser van Bouwend Nederland aandacht voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Rutger van der Brugge van Deltares buigt zich over de vraag wat de impact is van de nieuwe Deltascenario’s op de drinkwatervoorziening.
Hoe ziet hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & zuivering Doris van Halem van de TU Delft de toekomst van de drinkwatervoorziening in Nederland? Wat moet er gebeuren om de levering van voldoende, schoon drinkwater voor de komende 100 jaar veilig te stellen? ‘Er moet geen discussie zijn over prijzen, maar over kwaliteit en kwantiteit. Momenteel heb ik het idee dat nog niet alle betrokken partijen voldoende beseffen dat er echt iets moet worden gedaan, zowel op het gebied van waterkwantiteit, als van de kwaliteit van de bronnen voor de productie van drinkwater.’ aldus Van Halem.
Nederland staat voor een enorme bouwopgave, waaronder 1 miljoen nieuwe woningen en het vervangen en aanleggen van veel infrastructuur. Hoe kijkt Bouwend Nederland aan tegen de rol van water daarbij en de doelen van de Kaderrichtlijn Water? Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland: ‘Onze rol ligt nu vooral in het ‘wakker kussen’ van bestuurders en waterbeheerders en het hoog op de agenda krijgen van dit onderwerp. Wij zouden graag zien dat de politiek en de vergunningverlenende instanties meer aandacht geven aan het bronbeleid voor het voorkomen van verontreiniging van water of bodem.’
Afgelopen voorjaar ontvingen demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en deltacommissaris Co Verdaas de nieuwe Deltascenario’s uit handen van Rutger van der Brugge en Renske de Winter van Deltares. Wat is de impact hiervan op de drinkwatervoorziening? De drinkwaterbedrijven kunnen met de scenario’s per voorzieningengebied kijken welke maatregelen nodig zijn. Van der Brugge: ‘Het gaat om het vinden van een balans tussen vraag en aanbod. Drinkwaterbedrijven kunnen samen met de verantwoordelijke provincies langetermijnstrategieën opstellen voor de regionale drinkwatervoorziening.’
En verder in deze editie onder andere het drinkwaterpaspoort van Geert Gabriëls (Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA, een terugblik op de Waterpoort over de Europese verkiezingen en een nieuwe innovatieve installatie bij Brabant Water om spoelwater terug te winnen.