Wetgevingsoverleg Water: Tweede Kamer eensgezind over belang schoon water, maar weg ernaartoe verschilt
Nieuws - 19 november 2024
Op 2 juli 2024 kwam de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) van de Eerste Kamer samen voor de derde van vier deskundigenbijeenkomsten gefocust op het thema ‘water’. Deze sessie stond in het teken van waterkwaliteit. Onder de genodigde experts bevond zich Pieter Litjens, voorzitter van Vewin, die namens de drinkwatersector sprak. Ook vertegenwoordigers van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren, de Unie van Waterschappen, de Universiteit van Amsterdam en Wageningen University & Research deelden hun inzichten.
Tijdens de bijeenkomst lichtte voorzitter Pieter Litjens toe dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen in Nederland in toenemende mate onder druk staat. Uit verschillende rapporten, zoals de Nationale Analyse Waterkwaliteit (PBL, 2020) en de Staat drinkwaterbronnen (RIVM, 2020), blijkt dat in een groot deel van de winningen voor drinkwaterproductie probleemstoffen in normoverschrijdende concentraties worden aangetroffen. Verontreinigingen afkomstig uit de landbouw, industrie en huishoudens zorgen ervoor dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen eerder slechter dan beter wordt. Dit heeft op sommige plekken al geleid tot innamestops van oppervlaktewater.
Het is duidelijk dat er een stevige inzet nodig is om de waterkwaliteit van drinkwaterbronnen te verbeteren om te kunnen voldoen aan de normen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Voor drinkwaterbronnen is specifiek van belang dat de KRW stelt dat de drinkwaterbronnen zodanig beschermd moeten worden dat de kwaliteit niet verslechtert en de zuiveringsinspanning die nodig is om drinkwater te maken, verlaagd moet kunnen worden. Het tegenovergestelde is nu het geval.