Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht 2020
Waterspiegel 5: met onder andere Stientje van Veldhoven, waterwoordvoerders uit de Tweede Kamer en terugblik op het Bestuursakkoord Water
23 december 2020

In dit laatste nummer van Waterspiegel van 2020 veel aandacht voor het terugdringen van chemische stoffen in het milieu, onder meer in het coverinterview met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

Lees verder
Europees Parlement wil drinkwaterbronnen beter beschermen tegen klimaatverandering
18 december 2020

​Het Europees Parlement (EP) heeft deze week een voor de drinkwatersector belangrijke resolutie over klimaatadaptie aangenomen. In de resolutie wordt gepleit voor het beter beschermen van drinkwaterbronnen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Lees verder
Herziening Europese Drinkwaterrichtlijn is verbetering, komt nu aan op uitvoering
17 december 2020

De nieuwe EU Drinkwaterrichtlijn is een feit. Op 15 december jl. heeft het Europees Parlement de herziening van de Europese Drinkwaterrichtlijn afgerond, door voor de laatste keer te stemmen over het akkoord dat bijna een jaar geleden bereikt werd met de lidstaten.

Lees verder
Nieuw platform ondersteunt bij afspraken over kabels en leidingen in particuliere grond
17 december 2020

Netbeheer Nederland (NBNL) en Vewin hebben gezamenlijk het Platform Leg- en ligrechten opgericht dat ondersteunt bij totstandkoming van redelijke voorwaarden bij contracten voor het leggen en beheren van kabels en leidingen in particuliere grond.

Lees verder
Kamer dringt per motie aan op overleg met drinkwatersector over voldoende investeringsruimte
9 december 2020

De Tweede Kamer heeft door het aannemen van de motie Dik-Faber c.s. over de WACC onderstreept dat de regering tijdig in overleg moet treden met de drinkwaterbedrijven en hun aandeelhouders / overheden over een tijdige herziening van de WACC, om zo de continuïteit van de drinkwaterbedrijven en hun kerntaken te kunnen waarborgen

Lees verder
Europese Commisie kondigt verscherping aanpak medicijnresten aan
8 december 2020

Onlangs heeft de Europese Commissie de Farmaceutische Strategie uitgebracht. Tegelijkertijd publiceerde zij een voortgangsrapportage over de vervolgstappen op de Strategische Aanpak van Geneesmiddelen in het Milieu van 2019.

Lees verder
Europarlementariërs eisen meer maatregelen voor verbetering waterkwaliteit
3 december 2020

​De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de implementatie van de EU-waterwetgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De Europarlementariërs doen een vurig beroep op de lidstaten voor meer ambitie en meer maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Lees verder
WGO Water: Tweede Kamer wil voldoende ruimte investeringen  drinkwaterbedrijven
2 december 2020

In het Wetgevingsoverleg Water en Wadden op 1 december jl. kwamen de actuele speerpunten van de drinkwatersector ruimschoots aan bod. Behalve voor thema’s als waterbeschikbaarheid en de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) was er ook veel aandacht voor de WACC-problematiek.

Lees verder
Vewin bepleit snel nieuw verbod op gebruik bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw
1 december 2020

Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 24 november uitspraak gedaan in een hoger beroep dat was ingesteld door Nefyto en Artemis, de belangenorganisaties van producenten van gewasbeschermingsmiddelen

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: drinkwaterbedrijven willen meer ruimte om te investeren
26 november 2020

Vewin vraagt in aanloop naar het Wetgevingsoverleg Water in de Tweede Kamer op 1 december onder andere aandacht voor knelpunten bij de financiering van stijgende investeringen.

Lees verder
Brede proef plaszakken tegen contrastmiddelen in water van start
17 november 2020

​​Patiënten van zes Nederlandse ziekenhuizen die een CT-scan ondergaan, krijgen vanaf vandaag een plaszak mee naar huis. De plaszak voorkomt dat er röntgencontrastmiddelen in het milieu terechtkomen. In Nederland komt naar schatting jaarlijks 30 ton contrastvloeistof in het oppervlaktewater terecht

Lees verder
Convenant vergemakkelijkt zoektocht gemeenten naar mensen met financiële zorgen
10 november 2020

Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid. De NVVK ontwikkelde daarom samen met energieleveranciers en drinkwaterbedrijven, woningcorporaties en zorgverzekeraars een convenant, mede ondersteund door de VNG.

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: Meer regie Rijksoverheid nodig voor een robuust watersysteem
5 november 2020

Op woensdag 11 november zal het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaatsvinden in de Tweede Kamer. Er staat dan een breed palet aan onderwerpen op het gebied van waterbeleid geagendeerd om met de minister van IenW, Cora van Nieuwenhuizen, te bespreken.

Lees verder
Verblauwing van GLB moet nu nationaal handen en voeten krijgen
3 november 2020

Het Europees Parlement (EP) en de Europese Landbouwministers in de Raad hebben eindelijk, na veel vertraging, beiden hun positie bepaald op de EC-voorstellen voor het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023. Hoewel het een belangrijke stap in het wetgevingsproces betreft tonen het EP en de lidstaten slechts op enkele vlakken hun duurzame ambities. Zo hebben beide instellingen...

Lees verder
Vewin: Europese Chemicals Strategy is belangrijke stap vooruit
16 oktober 2020

Op 14 oktober heeft de Europese Commissie de eerder aangekondigde Chemicals Strategy gepubliceerd. Deze is onderdeel van de EU Green Deal en vormt een belangrijke stap richting de 'zero pollution ambition'.

Lees verder
Nieuw onderzoek onderstreept bedreiging waterkwaliteit door medicijnresten
13 oktober 2020

Medicijnresten komen voor een deel in het oppervlaktewater terecht en kunnen daar een risico vormen voor de waterkwaliteit en het watermilieu. Dat blijkt uit het rapport 'Medicijnresten en Waterkwaliteit' van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lees verder
Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Duurzame Gewasbescherming: daadkrachtige uitvoering cruciaal
28 september 2020

Tien verschillende partijen uit de land- en tuinbouw, fytopharmacie, watersector en natuur- en milieubescherming slaan samen de handen ineen met overheid en toezichthouders om te werken aan een trendbreuk in gewasbescherming.

Lees verder
Waterspiegel 4: Cybersecurity, het watersysteem en Vewin's Lobby-agenda
25 september 2020

​De vierde editie van de Waterspiegel van 2020 is verschenen. In dit septembernummer onder meer aandacht voor cybersecurity en de beschikbaarheid en kwaliteit van de drinkwaterbronnen. Daarnaast maakt u nader kennis met Joyce Nelissen van WML en staan we stil bij de op Prinsjesdag gepresenteerde nieuwe Vewin Lobby-agenda.

Lees verder
Parlement eist betere aanpak medicijnresten in waterwetgeving
24 september 2020

Met grote meerderheid heeft het Europees Parlement op 17 september een resolutie aangenomen voor een strengere benadering van geneesmiddelen in het milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019.

Lees verder
NOVI: Vewin onderstreept noodzaak doorwerking NOVI in concrete ruimtelijke keuzes
18 september 2020

Op 11 september publiceerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de definitieve Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening is daarmee verankerd als nationaal belang, met daarbij het Rijk als systeemverantwoordelijke. Ook schrijft zij dat bij de inrichting van Nederland waterbeschikbaarheid als uitgangspunt geldt.
Lees verder

Prinsjesdag 2020: duurzame veiligstelling drinkwatervoorziening vraagt meer ambitie
16 september 2020

Op het vlak van water vormen waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit gezamenlijk de rode draad in de gisteren gepresenteerde Prinsjesdagstukken. Vewin is blij met de aandacht voor waterbeschikbaarheid. Belangrijk is dat Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de komende jaren 200 miljoen euro extra investeert in de aanpak van droogte en klimaatadaptatie.

Lees verder
Vewin publiceert Lobby-agenda 2020-2021
15 september 2020

Elk jaar op Prinsjesdag, de start van het nieuwe parlementaire jaar, publiceert Vewin haar Lobby-agenda. Dit jaar met als titel 'Samen aan de slag voor een toekomstbestendige drinkwatervoorziening'. Dat betekent samen aan de slag voor de kwaliteit van de drinkwaterbronnen en de beschikbaarheid van voldoende goede kwaliteit zoetwater in heel Nederland.

Lees verder
Nieuw mestbeleid minister Schouten biedt kansen voor verbeteren waterkwaliteit
11 september 2020

​Minister Carola Schouten van LNV heeft op 8 september een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze de contouren schetst voor de herbezinning op het mestbeleid. Op basis van deze contouren wil de minister een toekomstbestendig mestbeleid neerzetten richting een emissiearme landbouw en kringlooplandbouw. Dit mestbeleid moet ook zorgen voor een reductie van broeikasgas- en stikstofemissies, voor...

Lees verder
Oproep rivierwaterbedrijven onderstreept belang meer internationale samenwerking
8 september 2020

De drinkwaterbedrijven die van de Maas en Rijn afhankelijk zijn maken zich zorgen over verontreinigingen door opkomende stoffen. Ze pleiten voor scherpe bewaking van de waterkwaliteit en intensieve internationale samenwerking om meer inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van rivierwater voor de drinkwatervoorziening in de toekomst en om informatie over lozingsvergunningen centraal toegankelijk...

Lees verder
Interesse uit Europa voor circulaire economie bij waterschappen en drinkwatersector
7 september 2020

Europarlementariër Jan Huitema bracht vrijdag 4 september een werkbezoek aan waterschap Amstel, Gooi en Vecht en watercyclusbedrijf Waternet. Als rapporteur van het Europees Actieplan Circulaire Economie wil hij van waterschappen en drinkwaterbedrijven in Nederland horen wat er nodig is vanuit Europa om belemmeringen weg te nemen op weg naar een circulaire economie.

Lees verder
Bevlogen Guïljo van Nuland stopt na achttien jaar met mooiste baan van de wereld: ‘Brabant Water is nog steeds mijn passie’
27 augustus 2020

​Sinds de oprichting van Brabant Water in 2002 was Guïljo van Nuland algemeen directeur. Een functie die hij altijd met hart en ziel heeft uitgevoerd. Maar na achttien jaar legt hij zijn bestuursfunctie neer. 'Brabant Water is nog steeds mijn passie. Het is de mooiste baan van de wereld met betrokken medewerkers.

Lees verder
Column: Doelmatigheid en kwaliteit
20 augustus 2020

Eind jaren negentig was de overheid bezig met een grote operatie om allerlei sectoren tegen het licht te houden van de productiviteit. Onder de noemer van 'Marktwerking en Regulering' verscheen het ene na het andere rapport hoe concurrentie de prijs-kwaliteitverhouding kon verbeteren

Lees verder
Veel drinkwater gebruikt, geen knelpunten geweest of verwacht
18 augustus 2020

De afgelopen twee weken is er tijdens de hittegolf regionaal fors meer water gebruikt dan normaal. Daarbij was echter geen sprake van een recordverbruik. De vraagtoename naar drinkwater varieerde in de piek tussen de 10% en 53% per dag. Er hebben zich geen knelpunten voorgedaan in de drinkwatervoorziening.

Lees verder
Directeur KWR, Dragan Savić: 'Blijvende aandacht voor bescherming van de bronnen'
18 augustus 2020

Hoogleraar hydroinformatica Dragan Savić staat sinds 1 juli 2018 als CEO aan het roer van KWR Water Research Institute. Hoe ziet deze internationale wetenschapper de Nederlandse drinkwatersector en wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de komende jaren?

Lees verder
Nationale analyse waterkwaliteit. 'De kwaliteit van water is niet alleen een verantwoordelijkheid van overheden'
13 augustus 2020

​De Nationale analyse waterkwaliteit verscheen in april. Frank van Gaalen, een van de auteurs van dit rapport, vertelt over de bevindingen en handelingsopties. Inge van Driezum, die heeft bijgedragen aan het addendum, focust op de kwaliteit van drinkwater.

Lees verder
Sander Mager, UvW: 'We staan samen voor schoon water'
11 augustus 2020

Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is sinds oktober vorig jaar bestuurslid bij de Unie van Waterschappen. Hoe ziet deze ecoloog de doelen wat betreft de waterkwaliteit voor de waterschappen en wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de komende jaren?

Lees verder
Beduidend hogere drinkwatervraag tijdens hittegolf
10 augustus 2020

Tijdens de hittegolf van de afgelopen dagen was het drinkwaterverbruik in het weekend van vrijdag 7 augustus tot en met zondag 9 augustus beduidend hoger dan normaal.

Lees verder
Virginijus Sinkevičius: 'De basis voor mijn mandaat is gelegd'
6 augustus 2020

​Klimaatverandering en bescherming van het milieu staan hoog op de politieke agenda van de Europese Unie (EU). De Europese Commissie speelt hierin een grote rol en heeft onlangs de zogenaamde EU Green Deal als routekaart voor verduurzaming van de Europese economie gepresenteerd.

Lees verder
Droog en warm: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
5 augustus 2020

Het landelijk neerslagtekort is de afgelopen twee weken iets gestabiliseerd, maar is nog steeds relatief groot. De komende week wordt droog en zeer warm weer verwacht. De afvoer van de Rijn is laag, zal de komende dagen stijgen door neerslag in het stroomgebied, en daarna weer dalen.

Lees verder
Nationaal Watertraineeship zet talenten in de schijnwerpers
5 augustus 2020

Het Nationaal Watertraineeship stoomt afgestudeerde hbo- en wo-studenten klaar voor een betekenisvolle carrière in de watersector van de toekomst.

Lees verder
Het waterpaspoort van William Moorlag
4 augustus 2020

'Dat je in Nederland overal zorgeloos goed en veilig drinkwater uit de kraan tapt. Dat is voor heel veel mensen op aarde helaas nog niet weggelegd. Schoon drinkwater moet voor iedereen gewoon en vanzelfsprekend zijn!'

Lees verder
Van te veel water naar droogte. Klimaatrobuust waterbeheer, wat is dat eigenlijk?
30 juli 2020

Waar staat klimaatrobuust waterbeheer voor? Arjan Budding, programmaleider Duurzaam Waterbeheer bij Wageningen University & Research (WUR) en Suzanne Hulscher, hoogleraar Waterbeheer en Waterbouwkunde aan de Universiteit Twente geven in dit artikel hun visie hierop.

Lees verder
Visie minister Carola Schouten Landbouw en water: invloed op kwaliteit en kwantiteit
28 juli 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde onlangs in de Nationale analyse waterkwaliteit dat de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren naar verwachting verder zal verbeteren, maar dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water zonder aanvullende maatregelen niet (overal) zullen worden gehaald.

Lees verder
Nitraatuitspoeling naar grondwater: Op de goede weg, nu doorpakken
22 juli 2020

Vanuit een gezamenlijke aanpak werken agrariërs, drinkwaterbedrijven en overheden aan het verminderen van de uitspoeling van nitraat naar grondwater. De aanpak is belangrijk om de kwaliteit van de bronnen van het drinkwater te beschermen en is in december 2017 bekrachtigd in een bestuursovereenkomst tussen LTO Nederland, Vewin, IPO en de ministeries van LNV en IenW.

Lees verder
Kaderrichtlijn Water niet herzien: focus op implementatie en halen doelen waterkwaliteit
21 juli 2020

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius heeft onlangs besloten om de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet te herzien. De Europese Commissie had eerder al, na een lang evaluatieproces, geconcludeerd dat de KRW in de huidige vorm een cruciaal instrument is om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren en dat het 'fit for purpose' is. Tegelijk is er nog wel een verbeterslag noodzakelijk bij het in daden omzetten...

Lees verder
Nieuwe Waterspiegel: visie minister Carola Schouten en Eurocommissaris Sinkevičius over waterbeleid
16 juli 2020

In de derde Waterspiegel van dit jaar geeft minister Carola Schouten haar visie op landbouw en water en maken we kennis met Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. Guïljo van Nuland, algemeen directeur Brabant Water, legt na achttien jaar zijn bestuursfunctie neer.

Lees verder
Kabinet presenteert aanpak resterende loden drinkwaterleidingen
9 juli 2020

De ministers van Binnenlandse Zaken (BZK), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Volksgezondheid (VWS) stuurden onlangs een brief naar de Tweede Kamer waarin zij hun aanpak van resterende loden drinkwaterleidingen presenteren. Aanleiding voor deze aanpak zijn rapporten van RIVM en de Gezondheidsraad uit november 2019 waaruit bleek dat loodinname schadelijker was voor de gezondheid dan eerder bekend...

Lees verder
Neerslagtekort stabiliseert, nog geen einde aan de droogte
9 juli 2020

De aanzienlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken heeft voor verdere verlichting van de droogte in grote delen van het land gezorgd. Ook in het stroomgebied van de Rijn en de Maas is neerslag gevallen, waardoor er op dit moment voldoende water Nederland binnenkomt om aan de watervraag te kunnen voldoen. In sommige hoger gelegen gebieden in het land is aanvoer van rivierwater niet mogelijk...

Lees verder
Toezichtarrangement Geothermie zorgt voor stevige toetsing  op risico's voor  grondwater
8 juli 2020

Vewin is tevreden over de wijze waarop Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het recent gepubliceerde Toezichtarrangement Geothermie toeziet op de bescherming van grondwater als bron voor drinkwater. Dit Toezichtarrangement is nodig omdat door de energietransitie de komende decennia het aantal projecten met geothermie (aardwarmte) naar verwachting fors zal toenemen

Lees verder
Verruiming PFAS-normen ondanks aangekondigd toetsingskader reden tot zorg Vewin
6 juli 2020

​Op 1 juli heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer een aantal aanpassingen in het tijdelijk handelingskader voor PFAS aangekondigd. De tijdelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de bodem is nu verruimd voor de functies landbouw en natuur. Ook hergebruik van PFAS-houdende grond in oppervlaktewater (diepe plassen) wordt nu mogelijk gemaakt

Lees verder
Droogte: drinkwatersector roept gebruikers op bewust om te gaan met water
24 juni 2020

Ondanks het droge voorjaar doen zich vooralsnog geen knelpunten voor in de bronnen (grond – en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater. De verwachting voor de komende dagen is dat de watervraag gaat stijgen als gevolg van warm en droog weer. De drinkwaterbedrijven hebben zich hierop voorbereid en roepen gebruikers op om bewust om te gaan met drinkwater.

Lees verder
Veel aandacht voor (drink)waterkwaliteit en droogte in AO Water
24 juni 2020

Op 22 juni vond het Algemeen Overleg Water plaats in de Tweede Kamer. Op gepaste afstand debatteerden Kamerleden met minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW. Een heel scala aan wateronderwerpen stond op de agenda, met veel aandacht voor waterkwaliteit, droogte en samenwerking binnen de waterketen.

Lees verder
Waterbeheerders slaan de handen ineen voor het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium
19 juni 2020

Op 17 juni hebben alle waterbeherende partijen en de waterleidingbedrijven een unieke samenwerkingsovereenkomst ondertekend die de verdere ontwikkeling van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) borgt. De partijen hebben de intentie uitgesproken om het instrumentarium gezamenlijk up-to-date te houden en te beheren. Hiervoor is de komende twee jaar vier miljoen euro beschikbaar.

Lees verder
AO Water: Vewin wil regie Rijk op KRW-plannen om kwaliteit drinkwaterbronnen te verbeteren
18 juni 2020

Op maandag 22 juni zal de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer met de minister spreken over het waterbeleid. Voor de drinkwatersector komt dit overleg op een belangrijk moment. In de onlangs gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit en het daarbij horende addendum concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater...

Lees verder
Droogte: gevolgen merkbaar, vooralsnog geen knelpunten drinkwatervoorziening
11 juni 2020

De drinkwatersector heeft in het warme Pinksterweekend te maken gehad met lokaal zeer hoge waterafzetten. Dit heeft op een paar plaatsen geleid tot drukverlaging. De watervraag is na het Pinksterweekend gestabiliseerd.

Lees verder
Samenwerking waterketen levert topresultaten op
4 juni 2020

Kort geleden rapporteerde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de uitvoering van het waterbeleid in de Staat van ons Water. Hierin staan onder andere de resultaten van het Bestuursakkoord Water (BAW) beschreven.

Lees verder
Droogte vooralsnog geen impact op de drinkwaterproductie
27 mei 2020

De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is sinds maandag 25 mei jl. opgeschaald naar de fase 'dreigende watertekorten'. Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden.

Lees verder
Addendum NAW: kwaliteit drinkwaterbronnen staat onder toenemende druk
27 mei 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft recent een addendum uitgebracht op de in april gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Het ontbrekende hoofdstuk over de kwaliteit van drinkwaterbronnen is nu toegevoegd aan het eindrapport van de NAW.

Lees verder
Vewin: 'Van boer tot bord-strategie' inzetten bij behalen doelen Kaderrichtlijn Water
20 mei 2020

De Europese Commissie heeft op 20 mei de 'van boer tot bord-strategie'(Farm to Fork Strategy) gepresenteerd. Doel van de strategie is verduurzaming van de Europese voedselvoorziening.

Lees verder
Nieuwe Waterspiegel: ILT-toezicht, afscheid Marjan van Giezen en veel waterkwaliteit
19 mei 2020

Waterspiegel nummer twee van dit jaar kwam grotendeels tot stand 'vanuit huis' vanwege de corona-maatregelen. In dit nummer leest u daarom, uiteraard, over corona en hoe het drinkwater goed beschermd is tegen dit virus.

Lees verder
Nota-overleg Bodem: SP, 50-PLUS, PvdD en GL willen betere bescherming grondwater tegen PFAS
14 mei 2020

Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Water (IenW) de Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging (INEV's) voor de stoffen PFOS, PFOA en GenX in grond en grondwater afgeleid.

Lees verder
Waterbeschikbaarheid moet leidend zijn bij de nadere uitwerking NOVI
13 mei 2020

Op 23 april informeerde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Tweede Kamer door middel van een brief over 'Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI)'. De ontwerp-Nationale Omgevingsvisie (NOVI) benoemt de duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening als nationaal belang.

Lees verder
Vewin: nieuwe Beleidsnota Drinkwater moet ambitieuze scope hebben en goed doorwerken
11 mei 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Water) heeft de Tweede Kamer onlangs door middel van een brief geïnformeerd over de hoofdlijnen van het drinkwaterbeleid voor 2020 en de jaren erna. Hiermee loopt zij vooruit op de Beleidsnota Drinkwater 2020 die zij naar verwachting eind 2020 naar de Kamer stuurt.

Lees verder
Vewin: Nationale Analyse Waterkwaliteit  vraagt om aanvullende maatregelen en meer samenwerking
1 mei 2020

Op 30 april presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Belangrijke conclusies zijn dat de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren naar verwachting verder zal verbeteren maar dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water zonder aanvullende maatregelen niet (overal) zullen worden gehaald.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven: Herstel de natuurlijke balans in het watersysteem
24 april 2020

Vandaag besteedt Trouw aandacht aan een pleidooi van de drinkwaterbedrijven en de waterschappen voor een hervorming van het watersysteem. De drinkwatersector roept op, als partner die bijdraagt, innoveert en investeert om deze gezamenlijk op te pakken.

Lees verder
Tarievenoverzicht 2020 gepubliceerd
21 april 2020

​Onlangs heeft Vewin het Tarievenoverzicht 2020 gepubliceerd met daarin een bundeling van de tarievenregelingen van alle tien de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt om PFAS-strategie beschermen grondwaterbronnen drinkwatervoorziening
7 april 2020

Tweede Kamerleden William Moorlag (PvdA) en Corrie van Brenk (50PLUS) hebben onlangs een motie ingediend waarin minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) wordt verzocht een strategie te ontwikkelen voor de aanpak en sanering van PFAS-verontreinigingen die grondwaterbronnen voor de drinkwatervoorziening bedreigen.

Lees verder
​​Vewin: Rli-advies over gevaarlijke stoffen verdient serieuze opvolging
30 maart 2020

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft op 11 maart zijn advies 'Greep op gevaarlijke stoffen' aangeboden aan de minister voor Milieu en Wonen. De Raad constateert dat ondanks het huidige beleid de verspreiding van schadelijke stoffen onvoldoende afneemt en het risico op gelijktijdige blootstelling aan een breed scala aan stoffen toeneemt.

Lees verder
​Waterspiegel: PFAS, Beleidstafel Droogte en Europarlementariërs over drinkwater
16 maart 2020

De eerste Waterspiegel van 2020 is verschenen! In dit nummer het laatste deel van het drieluik over de verkiezingen van 2019: het Europees Parlement. Acht Europarlementariërs geven hun visie op drinkwater en op EU-waterwetgeving. Peter Heij, voorzitter van de Beleidstafel Droogte, blikt terug op bereikte resultaten. Verder veel aandacht voor opkomende stoffen met onder andere interviews met Annemarie...

Lees verder
Europees Parlement wijst op noodzaak aanpak medicijnresten in water
11 maart 2020

Op 5 maart heeft de milieucommissie van het Europees Parlement (EP) een resolutie aangenomen over Geneesmiddelen in het Milieu. Deze resolutie is een reactie op de Strategische Aanpak die de Europese Commissie presenteerde in maart 2019. Nederland wordt als een van de voorbeeldlanden aangehaald die de impact van medicijnresten op water al aanpakt; Nederland heeft immers de Ketenaanpak Medicijnresten...

Lees verder
Vewin blij met pleidooi Van Veldhoven voor verdergaande zuivering afvalwater
9 maart 2020

Op 5 maart vond de Milieuraad plaats met de milieuministers van de Europese lidstaten. Commissaris Sinkevičius concludeert namens de Europese Commissie dat lidstaten pleiten voor ambitiebehoud van de Europese Waterwetgeving, waaronder de Kaderrichtlijn Water, de commissie rekent op hun steun bij toekomstige voorstellen. Minister Van Veldhoven pleitte in de Milieuraad voor verdergaande zuiveringstechnieken...

Lees verder
​Vewin: Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging voor PFAS bieden onvoldoende bescherming voor drinkwater
6 maart 2020

​Het RIVM heeft Indicatieve Niveaus voor Ernstige Verontreiniging (INEV’s) voor de stoffen PFOS, PFOA en GenX in grond en grondwater afgeleid. Omdat de nu voorgestelde INEVs voor grondwater voor de drinkwatervoorziening veel hoger zijn dan de eerder afgeleide indicatieve richtwaarden voor PFOA en GenX in drinkwater, ontstaat volgens Vewin het risico dat daarmee het grondwater niet afdoende is beschermd...

Lees verder
​​​Vewin wil betere bescherming drinkwaterbronnen in Stroomgebiedsbeheerplannen
5 maart 2020

​De Europese Commissie heeft aangegeven nu geen concrete maatregelen te zullen nemen om innamestops van rivierwater voor de productie van drinkwater te voorkomen. Dit blijkt uit antwoorden van de Commissie op de oproep om spoedig maatregelen te nemen eind vorig jaar door Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD). Hazekamp deed haar oproep naar aanleiding van het de innamestop in november 2019 van Maaswater...

Lees verder
Vewin steunt ambitie minister Van Veldhoven richting Europees Waterbeleid
26 februari 2020

Minister Stientje Van Veldhoven (Milieu en Wonen) geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat zij van mening is dat het Europees Waterbeleid moet worden gemoderniseerd. Dit blijkt uit de geannoteerde agenda voor de Europese Milieuraad van 5 maart 2020, die zij samen met haar collega minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vewin steunt het pleidooi...

Lees verder
Vewin wil betere bescherming van bronnen van drinkwater tegen PFAS
17 februari 2020

Op 19 februari debatteert de Tweede Kamer over de PFAS-problematiek. PFAS komen wijdverspreid en diffuus voor in het milieu en kunnen een risico vormen voor de drinkwatervoorziening. Bestaande bodemverontreiniging met PFAS, verplaatsing van PFAS-houdende grond en bagger, of PFAS lozingen door de industrie kunnen drinkwaterbonnen bedreigen. Vewin vindt het van belang dat drinkwaterbronnen beter beschermd...

Lees verder
Vewin blij met concrete afspraken om waterkwaliteit Rijn te verbeteren
17 februari 2020

Op 13 februari spraken landen in het stroomgebied van de Rijn tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam af dat de kwaliteit van de Rijn moet verbeteren en microverontreinigingen moeten worden teruggedrongen. Vewin is blij met deze afspraken omdat drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en gezond drinkwater hiervan te maken.

Lees verder
Vewin wil concrete veiligstelling drinkwatervoorziening in decentraal beleid
17 februari 2020

​Op 19 februari debatteert de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Vewin vraagt in dit licht aandacht voor het doorwerken van het nationale ruimtelijke beleid naar het beleid van provincies en gemeenten, om de openbare drinkwatervoorziening duurzaam te kunnen veiligstellen.

Lees verder
Vewin ondersteunt pleidooi RIWA voor een schonere Rijn
13 februari 2020

In aanloop naar de Rijnministersconferentie die vandaag plaatsvindt heeft RIWA-Rijn de ministers opgeroepen om concrete maatregelen te nemen voor het verbeteren van de waterkwaliteit van de Rijn.

Lees verder
Bedrijfsverslagen drinkwaterbedrijven in orde; sector heeft zorg over dalende WACC
10 februari 2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert dat alle tien drinkwaterbedrijven voldoen aan de eisen die de Drinkwaterwet stelt.

Lees verder
​Vewin ondersteunt verbeteren ontsluiting informatie over bodemverontreinigingen
16 januari 2020

In een onlangs aan de Tweede Kamer gezonden brief over bodemverontreinigingen geeft minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) aan dat zij positief staat tegenover het verbeteren van de toegankelijkheid van gegevens over bodemverontreinig-ingen via een uitbreiding van de Basisregistratie Ondergrond (BRO).

Lees verder
Europese Commissie: doelen Kaderrichtlijn Water nog niet in zicht; betere implementatie nodig
8 januari 2020

De Europese Commissie heeft onlangs de uitkomsten van de evaluatie (de 'fitness check') van de Kaderrichtlijn Water (KRW) gepresenteerd. Hierbij zijn ook de bijbehorende dochterrichtlijnen zoals de Prioritaire Stoffenrichtlijn en de Grondwaterrichtlijn tegen het licht gehouden. De Commissie concludeert dat de KRW een cruciaal instrument is om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren en dat hij/zij...

Lees verder
Wat heeft de Kaderrichtlijn Water het drinkwater gebracht?
2 januari 2020

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een richtlijn die als doel heeft de kwaliteit van oppervlaktewater (rivieren, kustwater en meren) en grondwater binnen EU-lidstaten te waarborgen. De KRW geldt sinds 2000. Deze Europese regelgeving wordt per lidstaat vertaald naar nationale wetgeving. Een belangrijk onderdeel van de implementatie, monitoring van de vooruitgang en rapportage over de stand van zaken vanuit...

Lees verder