Nieuws

Alle thema's Beveiliging en crisismanagement Consumenten Drinkwaterbronnen Drinkwaterbronnen en landbouw Drinkwaterbronnen en natuur Drinkwaterbronnen en ondergrond Drinkwaterbronnen en opkomende stoffen Drinkwaterkwaliteit Energie & circulaire economie Europese regelgeving Financiën, doelmatigheid en statistiek Infrastructuur Omgevingswet en omgevingsvisies
Overzicht
Drinkwaterbedrijven en waterschappen: water moet hoger op de Europese agenda
4 december 2023

In Nederland hebben we de Tweede Kamerverkiezingen net achter de rug. Toch bereiden de politieke partijen alweer de volgende verkiezingen voor: de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024. De waterschappen en drinkwaterbedrijven hebben samen een aantal punten aangedragen voor de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in aanloop naar deze verkiezingen. Hierin wordt opgeroepen...

Lees verder
Europa mist kans drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen
29 november 2023

Op 22 november stemde het Europees Parlement tegen de voorgestelde EU Verordening duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Vewin betreurt deze uitslag en benadrukt dat Europa hiermee de kans mist drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen.

Lees verder
Vewin roept Europees Parlement op drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen
22 november 2023

Op 22 november stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie voor de verordening duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen. Vewin is voorstander van deze verordening omdat deze een stap in de goede richting is voor de bescherming van drinkwaterbronnen door deze te definiëren als ‘gevoelige gebieden’ (sensitive areas).

Lees verder
Rondje Malieveld met Pieter Grinwis
16 november 2023

In aanloop naar de verkiezingen wandelt Vewin met verschillende Kamerleden een rondje over het Malieveld. Wat is hun visie met betrekking tot de huidige uitdagingen binnen de drinkwatersector? Dit keer spreken we met Pieter Grinwis, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

Lees verder
Rondje Malieveld met Marieke Koekkoek
10 november 2023

In aanloop naar de verkiezingen wandelt Vewin met verschillende Kamerleden een rondje over het Malieveld. Wat is hun visie met betrekking tot de huidige uitdagingen binnen de drinkwatersector? Dit keer spreken we met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt.

Lees verder
Rondje Malieveld met Tjeerd de Groot
8 november 2023

In aanloop naar de verkiezingen wandelt Vewin met verschillende Kamerleden een rondje over het Malieveld. Wat is hun visie met betrekking tot de huidige uitdagingen binnen de drinkwatersector? Dit keer spreken we met Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voorD66.

Lees verder
Verkiezingsdebat Water: Kamerleden in debat over waterkwaliteit
7 november 2023

Op 6 november vond in Nieuwspoort het Verkiezingsdebat Water plaats, georganiseerd door de Unie van Waterschappen en Vewin. Onder grote belangstelling discussieerden diverse (kandidaat) Kamerleden met elkaar over waterkwaliteit.

Lees verder
Rondje Malieveld met Eline Vedder
1 november 2023

In aanloop naar de verkiezingen wandelt Vewin met verschillende Kamerleden een rondje over het Malieveld. Wat is hun visie met betrekking tot de huidige uitdagingen binnen de drinkwatersector? Dit keer spreken we met Eline Vedder, Tweede Kamerlid voor het CDA.

Lees verder
‘Levering drinkwater voor veel bedrijven van levensbelang’
27 oktober 2023

Capaciteitsgebrek maakt het honoreren van aanvragen van zakelijke klanten voor het leveren van drinkwater in bepaalde delen van het land steeds moeilijker – en soms zelfs onmogelijk. Hoe belangrijk is drinkwater voor bedrijven? Gertjan Lankhorst van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) geeft het antwoord.

Lees verder
Onderzoek naar particulier gebruik van bestrijdingsmiddelen en effect op waterkwaliteit
11 oktober 2023

Bestrijdingsmiddelen worden niet alleen ingezet in de landbouw, ook particulieren gebruiken ze om bijvoorbeeld hun tuin onkruidvrij te houden. Een onderzoek van CLM Onderzoek en Advies in opdracht van de provincies Drenthe en Overijssel laat zien hoeveel bestrijdingsmiddelen particulieren gebruiken en wat de risico’s daarvan zijn.

Lees verder
Kamer dringt per motie aan de KRW doelen te halen door gerichte regulering vervuilingsbronnen
5 oktober 2023

De Tweede Kamer onderstreept het belang van het voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) door het aannemen van de motie Bromet-Van Esch op 3 oktober. De Kamer verzoekt de regering met deze motie om vóór 2025 alle relevante onttrekkingen van water en alle relevante vervuilingsbronnen van water in kaart te brengen.

Lees verder
‘Urgentie om waterkwaliteit aan te pakken is enorm: nu doorpakken!’
4 oktober 2023

Directeur Natuur & Milieu Marjolein Demmers over het recente Rli-rapport en het belang van het tijdig halen van de KRW-doelen.

Lees verder
Waterspiegel 3: kwaliteit water en bodem en drinkwater voor bedrijven
28 september 2023

De derde editie van de Waterspiegel van 2023 is uit. In dit nummer aandacht voor de noodzaak van het verbeteren van de waterkwaliteit, het belang van een gezonde bodem en het leveren van drinkwater aan bedrijven. In de serie over de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen leest u over de situatie in Drenthe en Zeeland.

Lees verder
Prinsjesdag 2023: meer ambitie nodig voor veiligstellen drinkwatervoorziening
20 september 2023

De plannen van het demissionaire kabinet die gepresenteerd werden op Prinsjesdag 2023 bevatten geen nieuwe ambities of plannen rondom beschikbaarheid, benutbaarheid of kwaliteit van drinkwaterbronnen. Om de drinkwatervoorziening veilig te stellen en te zorgen voor voldoende en goed water voor het maken van drinkwater, is echter snel actie nodig van overheden.

Lees verder
 Kamerleden stellen bezorgd vragen over halen doelen Kaderrichtlijn Water
15 september 2023

De Tweede Kamer heeft meer dan 70 vragen gesteld aan de minister van IenW over de Kaderrichtlijn Water (KRW). De Kamervragen gaan specifiek over de kabinetsreactie op het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) over de KRW en over de nadere invulling van het KRW Impulsprogramma.

Lees verder
Europees Parlement steunt herziening lijsten van verontreinigende stoffen
14 september 2023

Op 12 september is in het Europees Parlement steun uitgesproken voor de herziening van de lijsten van verontreinigende stoffen voor grond- en oppervlaktewater. Voorgesteld is om een selectie van PFAS stoffen, pesticiden en nieuwe medicijnresten op te nemen in deze stoffenlijsten.

Lees verder
Kabinetsreactie Rli-advies over KRW en invulling van KRW-impulsprogramma: niet controversieel
8 september 2023

Het kabinet Rutte IV is sinds de val op 7 juli demissionair. Dossiers die de Tweede Kamer 'controversieel' verklaart, schuiven daarom door naar een volgende regering. De vaste Commissie Infrastructuur en Waterstaat heeft op 7 september de kabinetsreactie op het Rli-advies over de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de nadere invulling van het KRW-impulsprogramma niet-controversieel verklaard.

Lees verder
Strategisch adviseur Anneke de Groot (PWN) 'Dringend nieuwe bronnen nodig door groeiende vraag naar water.'
27 juli 2023

Uit onderzoek blijkt dat alle drinkwaterbedrijven de komende jaren meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij Waterbedrijf Groningen, Dunea en Vitens is dit zelfs per direct het geval. Maar ook bij de andere bedrijven zijn er knelpunten, zoals bij WML in Limburg en PWN in Noord-Holland. Als er nu geen maatregelen worden genomen, krijgen op termijn alle drinkwaterbedrijven te maken met problemen bij...

Lees verder
‘Overheid heeft zorgplicht voor voldoende drinkwater voor bedrijven’
20 juli 2023

Voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen over de veranderende interpretatie van de leveringsplicht aan zakelijke klanten en het tijdig halen van de KRW-doelen.

Lees verder
Val kabinet: zekerstellen toekomst drinkwatervoorziening duldt geen uitstel
14 juli 2023

Nu het kabinet demissionair is moet met volle kracht wordt doorgewerkt aan het veiligstellen van de toekomst van ons drinkwater. Dit stelt Peter van der Velden, voorzitter van Vewin.

Lees verder
Tweeminutendebat Water
7 juli 2023

Op 6 juli vond het Tweeminutendebat Water plaats. De Tweede Kamerleden vroegen daarbij ook aandacht voor (drink)water en dienden diverse moties in met een relatie met drinkwater.

Lees verder
Relatie tussen (grond)water en bodem moet duidelijker in nieuwe Bodem Monitoringswet
6 juli 2023

Op 5 juli heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor de Soil Monitoring Law (Bodem Monitoringswet). Het doel van deze Bodemrichtlijn is een ‘monitoring framework’ voor alle bodems in Europa op te zetten en de kwaliteit van de bodem te verbeteren.

Lees verder
KRW, leveringszekerheid drinkwater en WACC belangrijke thema's in Commissiedebat Water
9 juni 2023

​Op 7 juni vond het Commissiedebat Water plaats in de Tweede Kamer met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). In het debat gaven Tweede Kamerleden Fahid Minhas (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Laura Bromet (GL) en Eva van Esch (PvdD) aan meer concreetheid te willen zien in de plannen van de minister wat betreft de KRW-impuls, om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen....

Lees verder
Rondetafelgesprek Kaderrichtlijn Water; de tijd dringt
7 juni 2023

Op 1 juni gingen de Vaste Kamercommissies van IenW en LNV (deels) in gesprek met experts, overheden en maatschappelijke organisaties over de stand van zaken wat betreft de Kaderrichtlijn Water. De opkomst van de Kamerleden bij dit rondetafelgesprek was hoog.

Lees verder
Bezoek Kamerleden aan drinkwatersector in teken van zekerstellen toekomst drinkwater
15 mei 2023

Op 12 mei hebben Kamerleden van de Vaste Kamercommissies van Infrastructuur en Waterstaat en van Binnenlandse Zaken een werkbezoek gebracht aan de Nederlandse drinkwatersector, op een productielocatie in Scheveningen. Peter van der Velden (voorzitter Vewin) en Wim Drossaert (directeur Dunea) hebben de Tweede Kamerleden welkom geheten. Bij dit bezoek stond ‘de toekomst van ons drinkwater’ centraal....

Lees verder
Jaarverslag Vewin 2022: Beschikbaarheid en kwaliteit drinkwaterbronnen onder druk
8 mei 2023

Vewin heeft haar jaarverslag gepubliceerd. 2022 was een jaar waarin Vewin de urgente concrete boodschap bracht dat de beschikbaarheid van goed drinkwater niet zonder meer blijvend gegarandeerd is.

Lees verder
‘Regionale ruimtelijke puzzels samen met stakeholders leggen’
2 mei 2023

Voorzitter IPO, Jaap Smit, over wat de provincies nodig hebben om de uitvoering van Rijksprogramma’s zoals NOVEX en NPLG in goede banen te leiden.

De rijksoverheid legt bij de provincies een grote verantwoordelijkheid neer voor de uitwerking en implementatie van rijksbeleid, zoals de woningbouwplannen, de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX) en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG...

Lees verder
Meerderheid Tweede Kamer vraagt om duidelijk plan voor borgen voldoende drinkwaterbronnen
5 april 2023

De Tweede Kamer heeft tijdens de stemmingen afgelopen dinsdag voor een motie gestemd die minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vraagt om met een strategie en uitvoeringsprogramma te komen voor het aanwijzen van, ruimte bieden aan en bescherming van nieuwe drinkwaterbronnen. De motie is vorige week bij het Nota overleg ‘Water en Bodem Sturend’ ingediend door de Kamerleden Harmen...

Lees verder
Vewin: RIVM-rapport onderstreept noodzaak snelle actie om drinkwatertekort in 2030 te voorkomen
3 april 2023

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat de drinkwaterbedrijven zonder snelle actie van overheden niet aan de tot 2030 stijgende vraag naar drinkwater kunnen voldoen. Het RIVM heeft in het onderzoek de knelpunten én mogelijke oplossingen voor de drinkwatervoorziening tot 2030 nader onderzocht.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt minister Harbers om strategie en uitvoeringsprogramma voor leveringszekerheid drinkwater
28 maart 2023

Op 27 maart vond in de Tweede Kamer het Nota-overleg Water en bodem sturend plaats, waarbij diverse thema’s die belangrijk zijn voor de drinkwatersector aan bod kwamen. De Tweede amer vroeg het kabinet een strategie en uitvoeringsprogramma uit te werken voor het tijdig en in voldoende mate aanwijzen van drinkwaterbronnen. Ook het beschermen van deze bronnen en het ruimte bieden aan nieuwe drinkwaterbronnen...

Lees verder
Vewin in actie op Wereld Water Dag voor meer waterbewustzijn
22 maart 2023

​Het is vandaag Wereld Water Dag en daarom komt Vewin in actie voor het drinkwater van morgen. Goed drinkwater, 24x7 uit de kraan, het lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Om hier aandacht voor te vragen werden met een speciale Vewin-bakfiets herbruikbare waterflesjes uitgedeeld op een aantal plekken in Den Haag, waaronder bij de Tweede Kamer.

Lees verder
In Handreiking gebiedsprogramma’s meer aandacht nodig voor waterdoelen
17 februari 2023

Begin februari heeft de Ecologische Autoriteit een advies uitgebracht over de concept handreiking voor provinciale gebiedsprogramma’s NPLG. Deze handreiking is opgesteld door de ministeries van LNV, BZK en IenW samen met de provincies. De Ecologische Autoriteit concludeert onder andere dat het nodig is de handreiking aan te vullen en concreter te maken voor de waterdoelen. Dit moet wat Vewin betreft...

Lees verder
‘Bij de inrichting van ons landschap meer rekening houden met water en bodem’
4 januari 2023

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over de rol van water in de ruimtelijke ordening en het halen van de KRW-doelen.

Lees verder
Drinkwatersector slaat alarm: nu actie nodig!
29 december 2022

Uit onderzoek blijkt dat alle drinkwaterbedrijven de komende jaren meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij onder andere Dunea en Vitens is zelfs per direct meer capaciteit noodzakelijk. Maar ook bij de andere bedrijven wordt de situatie de komende jaren nijpender. Als er nu geen maatregelen worden genomen, krijgen alle drinkwaterbedrijven op termijn te maken met knelpunten in het nakomen van de...

Lees verder
‘Ons huidige watersysteem zit tegen zijn grenzen aan’
27 december 2022

‘De maakbaarheid van ons landschap is eindig: water en bodem moeten echt leidend worden bij ruimtelijke ordening.’

Niko Wanders is universitair docent Hydrologie aan de Universiteit Utrecht, en maakt deel uit van het onderzoeksthema Pathways to Sustainability. Zijn werk richt zich op extreme hydrologische gebeurtenissen. Daarbij kijkt hij naar hoe deze de samenleving beïnvloeden én hoe klimaatverandering...

Lees verder
NOVEX: provincies nu aan zet voor zekerstellen drinkwatervoorziening
21 december 2022

Op 12 december heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer de startpakketten van de Nationale Omgevingsvisie Extra (NOVEX), die hij aan de provincies heeft gestuurd, toegelicht. Deze startpakketten bevatten de nationale opgaven die voortvloeien uit nationale programma’s. De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen is daar nadrukkelijk...

Lees verder
Water en bodem centraal in Waterspiegel 4
13 december 2022

De laatste Waterspiegel van dit jaar is verschenen. In nummer 4 veel aandacht voor waterbeschikbaarheid en het principe ‘water en bodem sturend’. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vertelt wat hij onder dit principe verstaat.

Lees verder
Kamer benadrukt  met moties belang waterbeschikbaarheid
30 november 2022

​Op 29 november vonden de stemmingen plaats van de moties die Tweede Kamerleden hadden ingediend bij het Wetgevingsoverleg Water van 21 november. Een flink aantal moties werd aangenomen. Van belang voor Vewin zijn de moties over waterbeschikbaarheid, de KRW, het Bouwbesluit en grondwater.

Lees verder
Uitgangspunten ‘Water en bodem sturend’ nu laten doorwerken in de regio
25 november 2022

Op 25 november hebben de bewindslieden van IenW een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over het programma Water en bodem sturend (WBS). De Kamerbrief beschrijft de invulling van het principe dat water en bodem de ruimtelijke ordening moeten gaan sturen, in de vorm van doelen en ‘structurerende keuzes’.

Lees verder
Veel aandacht voor drinkwater in WGO Water
22 november 2022

Op 21 november vond het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats in de Tweede Kamer. Minister Harbers van IenW debatteerde met maar liefst twaalf fracties. Water blijkt een groot politiek issue te zijn.

Lees verder
Masterclass voor Tweede Kamerleden over de Kaderrichtlijn Water
15 november 2022

Op 9 november jl. organiseerden Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en Vewin een masterclass voor Tweede Kamerleden en fractiemedewerkers over de Kaderrichtlijn Water. Aanleiding voor de Masterclass is het Wetgevingsoverleg Water op 21 november, waar de Tweede Kamerleden met minister Harbers (IenW) zullen spreken. Een onderwerp dat bij waterbeleid hoog op de agenda staat is het bijtijds halen van de...

Lees verder
Waterpoort over Toekomstbestendig (drink)waterbeheer
8 november 2022

Op 7 november vond alweer de derde Waterpoort plaats. Een bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag waar de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen over toekomstbestendig (drink)waterbeheer.

Lees verder
Reactie op RIVM-rapport PFAS in Nederlands drinkwater
19 oktober 2022

Het Nederlands drinkwater voldoet aan de eisen vanuit de Europese Drinkwater Richtlijn voor PFAS, zo concludeert het RIVM-rapport dat de meetgegevens van de drinkwaterbedrijven tussen 2015 en 2021 evalueerde.

Lees verder
Waterspiegel 3: Woningbouwopgave, kwaliteit Maaswater en geothermie
17 oktober 2022

Waterspiegel nummer 3, 2022 is verschenen. In dit nummer aandacht voor de woningbouwopgave in Nederland en de drinkwatervoorziening. Ook gaan we na wat de samenwerking in de Schone Maaswaterketen heeft opgeleverd en maken we nader kennis met Paulien Pistor, directeur PWN.
De ondergrond wordt niet vergeten in een artikel over hoe het boren naar geothermie en de drinkwatervoorziening wel of niet...

Lees verder
Motie Tweede Kamer roept op tot tijdig aanpakken belemmeringen drinkwatervoorziening in Programma Woningbouw
13 oktober 2022

Tweede Kamerlid Peter de Groot (VVD) heeft gisteren in het tweeminutendebat over Wonen een motie ingediend waarmee hij de regering verzoekt de belemmeringen in procedures en regelgeving, waarmee de drinkwaterbedrijven kampen, in kaart te brengen en deze vervolgens aan te pakken bij de bouw van woningen en bedrijven. Deze motie is een reactie op het alarmsignaal van Vewin dat de drinkwatervoorziening...

Lees verder
Waterpoort Woningbouwopgave en (drink)water: hoe dan?
30 september 2022

Op donderdag 29 september organiseerden Vewin en de Unie van Waterschappen de tweede Waterpoort, een debatavond in Perscentrum Nieuwspoort onder leiding van dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen. Het thema van de avond was 'Woningbouwopgave en (drink)water: hoe dan?'

Lees verder
Tweede Kamer stelt tijdens Vragenuur veel vragen over drinkwatervoorziening
28 september 2022

De Tweede Kamer heeft tijdens het Vragenuur van 27 september jl. vragen gesteld aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Dit naar aanleiding van de door de media breed opgepakte Vewin-verkenning naar te verwachten knelpunten in de levering van drinkwater als actie door de overheid uitblijft.

Lees verder
Kabinet moet doorpakken bij beschikbaarheid en bescherming drinkwaterbronnen
21 september 2022

Voor de veiligstelling van de drinkwatervoorziening is het beleid gericht op waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit randvoorwaardelijk. ‘De Prinsjesdagstukken maken vooral duidelijk dat snel cruciale stappen gezet moeten worden’.’ aldus Hans de Groene, directeur Vewin. ‘Het kabinet moet nu doorpakken.’

Lees verder
Vewin Lobby-agenda 2022 – 2023: actie nodig voor de toekomst van ons drinkwater
20 september 2022

Op Prinsjesdag, bij de start van het nieuwe parlementaire jaar, publiceert Vewin haar nieuwe Lobby-agenda. In deze nieuwe editie van 2022 – 2023 roept Vewin overheden op in actie te komen om de drinkwatervoorziening van de toekomst zeker te stellen, want drinkwaterbedrijven kunnen dit niet alleen. Het drinkwater van morgen vraagt vandaag actie.
Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) ontving het...

Lees verder
Oordeel Europese Commissie onderstreept noodzaak extra actie voor verbetering waterkwaliteit
14 september 2022

De Europese Commissie heeft het landenrapport van Nederland van de Evaluatie van de uitvoering van het Milieubeleid (Environmental Implementation Review) gepubliceerd. Het doel van deze terugkerende evaluatieronde is de uitvoering van het milieubeleid van de lidstaten te evalueren. De conclusie van het rapport is dat wat betreft de doelstellingen van de Kaderrichtlijn water (KRW) de staat van de Nederlandse...

Lees verder
‘Alleen gebruiken wat we écht nodig hebben’ Ed Nijpels en Cees Veerman over transities
28 juli 2022

Wat zijn de actuele ontwikkelingen en transities op het gebied van klimaat, energie en landbouw, en hoe verhouden die zich met de door de waterschappen en de drinkwaterbedrijven bepleite watertransitie? We vroegen het de voorzitter van het voortgangsoverleg Klimaatakkoord Ed Nijpels en oud-landbouwminister Cees Veerman.

Lees verder
Verbod gebruik bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw hersteld
22 juli 2022

Het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen door professionals buiten de land- en tuinbouw is met onmiddellijke ingang weer volledig van kracht.
In 2020 deed het Gerechtshof Den Haag in hoger beroep uitspraak dat het verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geen wettelijke grondslag had en daarom niet geldig was.
Op 8 juli van dit jaar heeft de Hoge Raad echter...

Lees verder
‘Urgentie van waterinclusief denken bij ruimtelijke inrichting is hoog’
19 juli 2022

Jelle Hannema (bestuurslid Vewin en directievoorzitter Vitens) en Dirk-Siert Schoonman (lid van het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen en dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta) maken een jaar na het verschijnen van het gezamenlijke pleidooi ‘Water verbindt’ de balans op van deze oproep om water sturend te maken in de ruimtelijke ordening.

Lees verder
Vernieuwde Waterspiegel: watertransitie, ruimtelijke ordening en de toekomst van ons drinkwater
5 juli 2022

Vandaag publiceert Vewin haar geheel nieuwe Waterspiegel.
In deze vernieuwde editie staan de grote maatschappelijke transities centraal en de rol die de watertransitie daar in speelt. Het thema waterbeschikbaarheid kan niet ontbreken in dit nummer, want al vóór 2030 moeten vrijwel alle drinkwaterbedrijven hun productiecapaciteit vergroten waarvoor nieuwe bronnen, vergunningen en financieringsruimte...

Lees verder
Meerderheid Tweede Kamer wil maximale inspanning regering om doelen KRW bijtijds te halen
29 juni 2022

De Tweede Kamer heeft op 28 juni gestemd over moties die waren ingediend bij het tweeminutendebat Water. Hierbij heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken dat de regering zich maximaal zal moeten inspannen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water voor de deadline van 2027 te halen. Vewin is blij met deze uitspraak van de Tweede Kamer, omdat extra inzet hoognodig is.

Lees verder
​Commissiedebat Water: Minister IenW belooft gesprek met Vewin en Vitens over waterbeschikbaarheid
8 juni 2022

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft in het Commissiedebat Water van 7 juni de Tweede Kamer toegezegd met Vewin en Vitens in gesprek te gaan over de beschikbaarheid van voldoende bronnen voor drinkwater in Oost-Nederland. Hij zal hierover in de WGO verzamelbrief in het najaar rapporteren aan de Tweede Kamer. De minister zegde dit toe na vragen van Tweede Kamerlid Fahid Minhas...

Lees verder
Kamerlid Laura Bromet neemt opbrengsten dialoogtafels ‘Toekomst van ons drinkwater’ in ontvangst
8 juni 2022

​Goed drinkwater, 24x7 uit de kraan, het lijkt zo vanzelfsprekend maar de toekomst van ons drinkwater is niet zomaar zeker. Daarom vragen de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven samen met Vewin aandacht voor de Toekomst van ons drinkwater!

Lees verder
Dialoogtafel Zuid: Innovaties, de Maas en zoetwaterbeschikbaarheid
2 juni 2022

Op 1 juni vond in het zuiden van het land de derde en tevens laatste dialoogtafel van de 'Toekomst van ons drinkwater' plaats.
De directeuren van de drie drinkwaterbedrijven die in deze regio actief zijn, Brabant Water, WML en Evides, namen plaats aan de blauwe tafel.

Lees verder
Waterpoort: Hoe staan we ervoor met de Kaderrichtlijn Water?
1 juni 2022

Op 30 mei vond de eerste editie van de heropgerichte Waterpoort plaats in Perscentrum Nieuwspoort. Samen met de Unie van Waterschappen, organiseerde Vewin een paneldiscussie over wat er nodig is om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen in 2027.

Lees verder
In heel Nederland de blauwe loper uit voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’
11 mei 2022

De vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – staat op het spel. Vandaag rolden daarom alle drinkwaterbedrijven de blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de ‘Toekomst van ons drinkwater’. Ook Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat was op een van de locaties aanwezig, hij rolde naast de Hofvijver in Den Haag de blauwe loper uit. De minister sprak daarna onder...

Lees verder
Drinkwaterbedrijven gaan dialoog aan over de ‘Toekomst van ons drinkwater’
28 april 2022

De vanzelfsprekendheid van goed drinkwater – nu en later – staat op het spel. De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen staan onder toenemende druk. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag. Vervuiling vanuit landbouw, industrie en huishoudens verslechtert de kwaliteit van de bronnen. Extra maatregelen zijn nodig om de tijdige beschikbaarheid...

Lees verder
Vewin maakt na 100 dagen Rutte-IV de drinkwaterbalans op
20 april 2022

Op 10 januari 2022 ging het kabinet Rutte IV met VVD, D66, CDA en de CU van start. Vewin verwelkomde toen de ambitie in het coalitieakkoord op het vlak van beschikbaarheid van zoet water, van ruimtelijke planvorming gestuurd door water en op het terrein van waterkwaliteit. Nu, op 20 april is het kabinet 100 dagen op stoom. Tijd voor een tussenbalans. Wat is er na 100 dagen Rutte IV al bereikt op het...

Lees verder
Vewin Jaarverslag 2021: Naar een nieuwe kijk op de watervoorziening
5 april 2022

Het Vewin Jaarverslag 2021 is uit met als titel 'Naar een nieuwe kijk op de watervoorziening'. Vewin blikt terug op een jaar waarin zij zich opnieuw vol inzette voor talrijke dossiers binnen de thema's waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en leveringszekerheid.

Lees verder
Waterpoort: initiatief van Vewin en Unie van Waterschappen
24 maart 2022

Vewin en Unie van Waterschappen hebben de Waterpoort heropgericht. De eerste Waterpoort staat gepland op 30 mei in Perscentrum Nieuwspoort met als thema ‘Kaderrichtlijn Water: hoe staan we ervoor?’.

Lees verder
Vewin: kabinet presenteert Nationaal Water Programma; doelen KRW buiten beeld
21 maart 2022

Op 18 maart stemde het kabinet in met het Nationaal Waterprogramma (NWP) 2022-2027 en stuurde minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat het NWP naar de Tweede Kamer. Dit programma omvat de hoofdlijnen van het nationale waterbeleid.

Lees verder
Vewin: 900.000 nieuwe woningen, drinkwater is niet vanzelfsprekend
16 maart 2022

Op 11 maart heeft Minister Hugo de Jonge de Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin kondigt hij aan dat de overheid meer regie gaat nemen ten aanzien van de volkshuisvesting. Het voorgestelde Programma Woningbouw richt zicht op de grote woningbouwopgave, maar stelt daarbij terecht dat er ook op het vlak van water en bodem sprake is van grote opgaven...

Lees verder
Online talkshow ‘Toekomst van ons drinkwater’
4 februari 2022

Op woensdag 2 februari 2022 organiseerde Vewin in de Rode Olifant aan het Haagse Malieveld een online talkshow over de toekomst van ons drinkwater. De Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Fahid Minhas (VVD), Laura Bromet (GroenLinks) en Eva van Esch (PvdD) spraken onder leiding van dagvoorzitter Reinier van den Berg en trendwatcher Lieke Lamb met de voorzitter van Vewin, Peter van der Velden en...

Lees verder
Nieuwe VVD waterwoordvoerder Tweede Kamer bezoekt drinkwatersector
31 januari 2022

De VVD heeft door het aantreden van VVD Kamerleden in het nieuwe kabinet en wisselingen in de fractie een nieuwe woordvoerder gekregen: Fahid Minhas. Op 28 januari heef Minhas, samen met zijn medewerker, kennisgemaakt met de drinkwatersector en met Vewin en haar activiteiten in Den Haag en Brussel.

Lees verder
Waterspiegel 5: WGO Water, bestrijdingsmiddelen en alles over nitraat
23 december 2021

Waterspiegel nummer 5 is uit. In deze laatste editie van het jaar een terugblik op het WGO Water waarin diverse Kamerleden minister Visser nadrukkelijk opriepen alles op alles te zetten om de doelen voor de waterkwaliteit te halen. Verder een mini-dossier over nitraat en de drinkwatervoorziening en onder meer aandacht voor bestrijdingsmiddelen, cybersecurity en innovatie.

Lees verder
Europese Commissie: huidige inzet lidstaten Kaderrichtlijn Water is onvoldoende
22 december 2021

De Europese Commissie heeft op 15 december een rapport gepubliceerd over de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water en haar dochterrichtlijnen door alle EU lidstaten. Hierin komen grote zorgen naar voren over de meeste waterlichamen in de EU. Deze zijn nog steeds niet in een goede toestand. Daarom moeten de lidstaten dringend versneld actie ondernemen.

Lees verder
Vewin: coalitieakkoord goed vertrekpunt voor Nationaal Waterakkoord
16 december 2021

Het nieuwe coalitieakkoord toont ambitie op het vlak van beschikbaarheid van zoetwater, van ruimtelijke planvorming gestuurd door water, en van waterkwaliteit. Vewin vindt dit een goede basis voor verdere uitwerking in een Nationaal Waterakkoord. Die uitwerking is urgent voor de drinkwatersector.

Lees verder
WGO Water: Tweede Kamer wil meer urgentie voor halen waterkwaliteitsdoelen in 2027
24 november 2021

Op 22 november vond in de Tweede Kamer het Wetgevingsoverleg Water plaats. Negen fracties namen deel aan het debat en de aanwezige Kamerleden ruimden een prominente plaats in voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en het (niet) halen van de KRW-doelen in 2027. De Kamerleden bleken het met elkaar eens dat de doelen uiterlijk in 2027 gehaald moeten zijn en spraken hun zorg uit omdat doelbereik met de huidige...

Lees verder
WGO Water 22 november: alles op alles zetten voor halen KRW-doelen 2027
11 november 2021

In aanloop naar het Wetgevingsoverleg Water (WGO) in de Tweede Kamer op maandag 22 november vraagt Vewin de Kamerleden om alles op alles te zetten om de doelen van de Kaderrichtlijn Water uiterlijk in 2027 te halen. Voor het tijdig halen van de KRW-doelen is in de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangegeven dat het voldoende is alle benodigde maatregelen uiterlijk in 2027...

Lees verder
Kamer vraagt aandacht voor wetswijziging gewasbeschermingsmiddelen
8 november 2021

De drinkwaterbedrijven en waterschappen steunen het voorstel van de Tweede Kamer voor het verbod op professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de land- en tuinbouw. Dit verbod was eerder van kracht, maar door een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag was het sinds vorig jaar weer mogelijk buiten de land- en tuinbouw bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De Tweede Kamer wil deze uitspraak...

Lees verder
Watersector steunt wetswijziging gewasbeschermingsmiddelen
27 oktober 2021

Door een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag was het sinds vorig jaar weer mogelijk om buiten de land- en tuinbouw gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De Tweede Kamer wil deze uitspraak met een wetswijziging terugdraaien. De drinkwaterbedrijven en waterschappen steunen dit van harte.

Lees verder
Vewin vraagt met ansichtkaartactie extra inzet  voor de toekomst van ons drinkwater bij opstellers Regeerakkoord
11 oktober 2021

​Vewin heeft vandaag met een ansichtkaart de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees en de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en CU gevraagd om extra actie voor de toekomst van ons drinkwater. Goed drinkwater, 24x7 uit de kraan, lijkt vanzelfsprekend maar is het niet. Drinkwaterbedrijven moeten daarvoor steeds meer inspanningen verrichten.

Lees verder
Vewin-zienswijze op plannen Kaderrichtlijn Water: extra maatregelen nodig voor verbetering waterkwaliteit
23 september 2021

Vewin heeft deze week een zienswijze ingediend op het ontwerp Nationaal Water Programma en bijbehorende Stroomgebiedbeheerplannen voor de periode 2022 – 2027, die ter inzage liggen. De maatregelen in deze plannen moeten, samen met die uit het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn dat tot half oktober ter inzage ligt, het tijdig halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 verzekeren

Lees verder
Vewin: aanpak verbeteren waterkwaliteit kan niet wachten op nieuw kabinet
22 september 2021

Gisteren, op Prinsjesdag 2021 presenteerde het demissionaire kabinet een beleidsarme begroting. Dat is begrijpelijk, maar niet alles kan wachten op de vorming van een nieuw kabinet. Binnenkort moeten de plannen voor de komende vijf jaar voor de verbetering van de waterkwaliteit worden afgerond en ingediend in Brussel. Vewin wijst er daarom op dat er geen tijd te verliezen is en er op korte termijn...

Lees verder
Groeiende watervraag maakt sluiten watercyclus noodzakelijk
7 september 2021

Naast grond- en oppervlaktewater is er een derde bron die in delen van Nederland wordt gebruikt voor de productie van drinkwater: oevergrondwater. Dit gebeurt langs de oevers van de grote rivieren in het westen van het land, met name door drinkwaterbedrijf Oasen.

Lees verder
‘Iedereen moet steentje bijdragen aan de watertransitie’
26 augustus 2021

​Het watersysteem staat onder druk als gevolg van menselijk handelen, de klimaatverandering en de economische groei. Om in de toekomst nog over voldoende water voor alle toepassingen te kunnen beschikken, moet er een aantal dingen gebeuren, aldus directeur Rob van Dongen van Brabant Water.

Lees verder
'We moeten écht anders gaan 'kijken' naar water'
19 augustus 2021

Dunea zet zich dagelijks in voor de productie van goed en betrouwbaar drinkwater, in harmonie met de natuur. Hierdoor kunnen ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland 24 uur per dag rekenen op voldoende en goed kraanwater.

Lees verder
'Het begint bij bewustwording'
5 augustus 2021

Op veel plaatsen in Nederland staat de beschikbaarheid van water onder druk, zo ook in Noord-Nederland. Dat er niet meer vanzelfsprekend altijd voldoende water is voor elke toepassing, werd voor het eerst breed zichtbaar door de 'gele velden' tijdens de droge zomers van de afgelopen jaren.

Lees verder
'Permanente aandacht voor bescherming van onze bronnen'
29 juli 2021

Het Nederlandse kraanwater behoort kwalitatief gezien tot het beste ter wereld. Schone bronnen voor drinkwater zijn daarvoor essentieel. Maar de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater waarmee drinkwater wordt gemaakt, staat onder toenemende druk.

Lees verder
Watersysteem moet weer in balans
27 juli 2021

Droogte, verzilting en toenemende watervraag zijn actuele en urgente thema's in de drinkwatersector. De langdurige droogtes van de laatste jaren markeren een kantelpunt in het denken over het watersysteem in Nederland.

Lees verder
Natuurorganisaties bevestigen: meer prioriteit nodig voor waterkwaliteit in beheerplannen
24 juni 2021

Een coalitie van Europese natuurbeschermingsorganisaties, waaronder het Wereld Natuurfonds en Natuurmonumenten, vindt dat de lidstaten van de EU zich onvoldoende inspannen om de doelen van Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen.

Lees verder
Tweede Kamer benadrukt belang waterkwaliteit en waterkwantiteit in Commissiedebat Water
10 juni 2021

De Tweede Kamer heeft in het Commissiedebat Water van 9 juni breed aandacht gevraagd voor zowel de waterkwaliteit als voor de waterkwantiteit. Dat water een belangrijk thema is voor de Kamer bleek uit het grote aantal Kamerleden dat deelnam.

Lees verder
Waterspiegel 2: Themanummer over de Beleidsnota Drinkwater
4 juni 2021

De tweede editie van de Waterspiegel van 2021 is verschenen. Dit speciale ‘bewaarnummer’ van de Waterspiegel volgt de thematische indeling van de onlangs verschenen Beleidsnota Drinkwater 2021-2026 door in zes hoofstukken aan te geven welke concrete acties de Beleidsnota Drinkwater aankondigt en wat daarbij de inzet van Vewin is.

Lees verder
'Over waterkwaliteit gesproken' boek over 50 jaar waterkwaliteitsbeheer in Nederland
20 mei 2021

Deze week verschijnt het boek “Over waterkwaliteit gesproken – verleden, heden en toekomst”. Aanleiding is de 50 jarige verjaardag van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) en het 20-jarig bestaan van de Kaderrichtlijn water (KRW).

Lees verder
Vewin pleit bij informateur voor Nationaal Waterakkoord
19 mei 2021

Vewin heeft vandaag in een brief aan de informateur Mariëtte Hamer aandacht gevraagd voor de drinkwatervoorziening in Nederland. Goed drinkwater, 24x7 uit de kraan, lijkt vanzelfsprekend maar is het niet. Drinkwaterbedrijven moeten daarvoor steeds meer inspanningen verrichten.

Lees verder
Delta-aanpak waterkwaliteit: extra inzet nodig voor betere kwaliteit drinkwaterbronnen
14 mei 2021

De minister van Infrastructuur en Water (IenW) geeft in haar brief aan de Tweede Kamer van 10 mei aan dat de waterkwaliteit in delen van Nederland nog niet in orde is en dat niet overal alle doelen van de Kaderrichtlijn Water tijdig – dat wil zeggen uiterlijk in 2027 - gehaald zullen worden. Dit laat de Nationale analyse waterkwaliteit van het Planbureau voor de Leefomgeving zien.

Lees verder
Nieuwe Beleidsnota Drinkwater legt basis voor een ambitieuze drinkwateragenda
23 april 2021

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag de Beleidsnota Drinkwater 2021 – 2026 naar de Tweede Kamer gezonden. Vewin heeft waardering voor de Beleidsnota Drinkwater die nu voorligt. De nota benoemt op hoofdlijnen de juiste prioriteiten voor het duurzaam veiligstellen van de openbare drinkwatervoorziening op het vlak van onder andere bescherming en verbetering van kwaliteit en beschikbaarheid...

Lees verder
PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' onderstreept noodzaak watertransitie.
15 april 2021

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in het onlangs gepubliceerde rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte' dat de randvoorwaarden die het water- en bodemsysteem aan ruimtelijke ingrepen stellen, veel meer dan voorheen centraal moeten staan in het omgevingsbeleid.

Lees verder
Waterspiegel 1: Watertransitie, drinkwaterbronnen en bodemenergiesystemen
8 april 2021

Vandaag verschijnt Waterspiegel 1 van 2021. In dit nummer onder andere veel aandacht voor de watertransitie die de waterschappen en drinkwaterbedrijven samen bepleiten. Ook komt de kwaliteit van de drinkwaterbronnen aan bod en wordt beschreven welke invloed warmte-koudeopslag kan hebben voor de drinkwatervoorziening.
Waterbedrijf Groningen bijt het spits af voor de nieuwe rubriek Duurzaamheid...

Lees verder
Afspraken versnellingstafels waterkwaliteit vastgesteld, focus nodig op goede uitvoering
24 maart 2021

De minister van IenW heeft onlangs de afspraken gepresenteerd die voortkomen uit de eind 2018 opgerichte 'Versnellingstafels'. Deze tafels zijn toen ingericht om via concrete maatregelen het tempo te verhogen in de verbetering van de waterkwaliteit. Vewin vindt het belangrijk dat deze afspraken er nu zijn, want Vewin heeft al vanaf het begin gepleit voor een concrete set aan bestuurlijke afspraken...

Lees verder
BNR Verkiezingsdebat over Water: politiek wil water hoog op agenda
2 maart 2021

Bij ruimtelijke plannen, zoals die voor woningbouw, moet voortaan een 'waterstempel' om zo water de positie te geven die nodig is. Dat stelden de (kandidaat)-Kamerleden William Moorlag (PvdA), Roelof Bisschop (SGP), Laura Bromet (GroenLinks), Marcel Beukeboom (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) in het BNR Verkiezingsdebat over water.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven en waterschappen roepen op tot nieuwe kijk op water
25 februari 2021

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het komende kabinet staat voor enorme uitdagingen op het gebied van o.a. de energietransitie, woningopgave, ruimtelijke ordening, stikstof, natuur en klimaat. De verbindende factor in deze opgaven is water.

Lees verder
Waterdebat: Schouders onder schoonwaterakkoord
10 februari 2021

Vewin en de Unie van Waterschappen organiseerden in aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op dinsdag 9 februari het Waterdebat. De organisatoren kunnen terugkijken op een levendig debat waar het grote belang van water door alle deelnemers onderschreven werd.

Lees verder
Politiek mist urgentie watertransitie
28 januari 2021

Binnenkort kiezen we een nieuwe Tweede Kamer. Op het vlak van water is veel te doen, maar in de meeste verkiezingsprogramma's krijgt water verrassend genoeg zeer weinig aandacht. Dat moet iedereen betrokken bij het watersysteem en het waterbeheer zorgen baren.

Lees verder
RIVM:  flinke opgave om toestand bronnen voor drinkwater nu en in de toekomst veilig te stellen
27 januari 2021

​In Nederland wordt drinkwater gemaakt van grond- en oppervlaktewater. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht wat de kwaliteit van het water van deze bronnen is en hoeveel er beschikbaar is om drinkwater van te maken.

Lees verder
Europarlementariërs eisen meer maatregelen voor verbetering waterkwaliteit
3 december 2020

​De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de implementatie van de EU-waterwetgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De Europarlementariërs doen een vurig beroep op de lidstaten voor meer ambitie en meer maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Lees verder
WGO Water: Tweede Kamer wil voldoende ruimte investeringen  drinkwaterbedrijven
2 december 2020

In het Wetgevingsoverleg Water en Wadden op 1 december jl. kwamen de actuele speerpunten van de drinkwatersector ruimschoots aan bod. Behalve voor thema’s als waterbeschikbaarheid en de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) was er ook veel aandacht voor de WACC-problematiek.

Lees verder
Vewin bepleit snel nieuw verbod op gebruik bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw
1 december 2020

Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 24 november uitspraak gedaan in een hoger beroep dat was ingesteld door Nefyto en Artemis, de belangenorganisaties van producenten van gewasbeschermingsmiddelen

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: Meer regie Rijksoverheid nodig voor een robuust watersysteem
5 november 2020

Op woensdag 11 november zal het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaatsvinden in de Tweede Kamer. Er staat dan een breed palet aan onderwerpen op het gebied van waterbeleid geagendeerd om met de minister van IenW, Cora van Nieuwenhuizen, te bespreken.

Lees verder
Prinsjesdag 2020: duurzame veiligstelling drinkwatervoorziening vraagt meer ambitie
16 september 2020

Op het vlak van water vormen waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit gezamenlijk de rode draad in de gisteren gepresenteerde Prinsjesdagstukken. Vewin is blij met de aandacht voor waterbeschikbaarheid. Belangrijk is dat Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de komende jaren 200 miljoen euro extra investeert in de aanpak van droogte en klimaatadaptatie.

Lees verder
Directeur KWR, Dragan Savić: 'Blijvende aandacht voor bescherming van de bronnen'
18 augustus 2020

Hoogleraar hydroinformatica Dragan Savić staat sinds 1 juli 2018 als CEO aan het roer van KWR Water Research Institute. Hoe ziet deze internationale wetenschapper de Nederlandse drinkwatersector en wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de komende jaren?

Lees verder
Van te veel water naar droogte. Klimaatrobuust waterbeheer, wat is dat eigenlijk?
30 juli 2020

Waar staat klimaatrobuust waterbeheer voor? Arjan Budding, programmaleider Duurzaam Waterbeheer bij Wageningen University & Research (WUR) en Suzanne Hulscher, hoogleraar Waterbeheer en Waterbouwkunde aan de Universiteit Twente geven in dit artikel hun visie hierop.

Lees verder
AO Water: Vewin wil regie Rijk op KRW-plannen om kwaliteit drinkwaterbronnen te verbeteren
18 juni 2020

Op maandag 22 juni zal de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer met de minister spreken over het waterbeleid. Voor de drinkwatersector komt dit overleg op een belangrijk moment. In de onlangs gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit en het daarbij horende addendum concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater...

Lees verder
Addendum NAW: kwaliteit drinkwaterbronnen staat onder toenemende druk
27 mei 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft recent een addendum uitgebracht op de in april gepubliceerde Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Het ontbrekende hoofdstuk over de kwaliteit van drinkwaterbronnen is nu toegevoegd aan het eindrapport van de NAW.

Lees verder
Vewin: Nationale Analyse Waterkwaliteit  vraagt om aanvullende maatregelen en meer samenwerking
1 mei 2020

Op 30 april presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn Nationale Analyse Waterkwaliteit (NAW). Belangrijke conclusies zijn dat de waterkwaliteit in Nederland de komende jaren naar verwachting verder zal verbeteren maar dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water zonder aanvullende maatregelen niet (overal) zullen worden gehaald.

Lees verder
Drinkwaterbedrijven: Herstel de natuurlijke balans in het watersysteem
24 april 2020

Vandaag besteedt Trouw aandacht aan een pleidooi van de drinkwaterbedrijven en de waterschappen voor een hervorming van het watersysteem. De drinkwatersector roept op, als partner die bijdraagt, innoveert en investeert om deze gezamenlijk op te pakken.

Lees verder
​​Vewin: Rli-advies over gevaarlijke stoffen verdient serieuze opvolging
30 maart 2020

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) heeft op 11 maart zijn advies 'Greep op gevaarlijke stoffen' aangeboden aan de minister voor Milieu en Wonen. De Raad constateert dat ondanks het huidige beleid de verspreiding van schadelijke stoffen onvoldoende afneemt en het risico op gelijktijdige blootstelling aan een breed scala aan stoffen toeneemt.

Lees verder
Vewin blij met pleidooi Van Veldhoven voor verdergaande zuivering afvalwater
9 maart 2020

Op 5 maart vond de Milieuraad plaats met de milieuministers van de Europese lidstaten. Commissaris Sinkevičius concludeert namens de Europese Commissie dat lidstaten pleiten voor ambitiebehoud van de Europese Waterwetgeving, waaronder de Kaderrichtlijn Water, de commissie rekent op hun steun bij toekomstige voorstellen. Minister Van Veldhoven pleitte in de Milieuraad voor verdergaande zuiveringstechnieken...

Lees verder
Vewin blij met concrete afspraken om waterkwaliteit Rijn te verbeteren
17 februari 2020

Op 13 februari spraken landen in het stroomgebied van de Rijn tijdens de Rijnministersconferentie in Amsterdam af dat de kwaliteit van de Rijn moet verbeteren en microverontreinigingen moeten worden teruggedrongen. Vewin is blij met deze afspraken omdat drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken steeds meer inspanningen moeten verrichten om schoon en gezond drinkwater hiervan te maken.

Lees verder
Vewin wil concrete veiligstelling drinkwatervoorziening in decentraal beleid
17 februari 2020

​Op 19 februari debatteert de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Vewin vraagt in dit licht aandacht voor het doorwerken van het nationale ruimtelijke beleid naar het beleid van provincies en gemeenten, om de openbare drinkwatervoorziening duurzaam te kunnen veiligstellen.

Lees verder
Wat heeft de Kaderrichtlijn Water het drinkwater gebracht?
2 januari 2020

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een richtlijn die als doel heeft de kwaliteit van oppervlaktewater (rivieren, kustwater en meren) en grondwater binnen EU-lidstaten te waarborgen. De KRW geldt sinds 2000. Deze Europese regelgeving wordt per lidstaat vertaald naar nationale wetgeving. Een belangrijk onderdeel van de implementatie, monitoring van de vooruitgang en rapportage over de stand van zaken vanuit...

Lees verder
Vewin positief over aanbevelingen Beleidstafel Droogte
18 december 2019

Vandaag heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW de eindrapportage van de Beleidstafel Droogte naar de Tweede Kamer gestuurd. In de begeleidende brief geeft ze aan de conclusies en aanbevelingen van de Beleidstafel te onderschrijven.

Lees verder
Waterspiegel: Speciale editie over de Kaderrichtlijn Water
13 december 2019

​De laatste editie van de Waterspiegel voor 2019 is een Waterspiegel Special over de Kaderrichtlijn Water (KRW). Aanleiding voor deze special is het feit dat aankomend jaar cruciaal gaat zijn voor de KRW. In 2020 worden de plannen gemaakt om in de laatste planperiode van de KRW (2022-2027) de doelen van de KRW te halen. Het halen van deze doelen is belangrijk voor de waterkwaliteit van het oppervlaktewater...

Lees verder
Vewin steunt pleidooi Europese drinkwaterbedrijven voor ambitieuze implementatie KRW
6 december 2019

De Europese Coalitie van drinkwaterleveranciers (ERM), waaronder RIWA Maas en RIWA Rijn, roept de Europese Commissie (EC) op de bescherming van drinkwaterbronnen meer prioriteit te geven.

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: 'nu of nooit' voor halen doelen Kaderrichtlijn Water
8 november 2019

Op maandag 11 november vindt het Wetgevingsoverleg Water (WGO) plaats in de Tweede Kamer, waar onder andere waterkwaliteit hoog op de agenda staat. Voor drinkwater is het jaar 2020 'nu of nooit' voor de waterkwaliteit. In dit cruciale jaar worden namelijk de plannen gemaakt om in de laatste planperiode van de KRW (2022-2027) de doelen van deze richtlijn te halen.

Lees verder
Kwaliteit van bronnen voor drinkwater steeds meer onder druk
12 september 2019

Het is twee voor twaalf voor de Nederlandse drinkwaterbronnen. Onderzoekers van KWR hebben een samenvattend overzicht opgesteld van beschikbare informatie over de toestand van de bronnen en deze studie levert een zorgelijk beeld op.

Lees verder
'Wat hebben we geleerd van de droge zomer van 2018?'
24 juli 2019

Door de klimaatverandering worden de droge perioden in Nederland naar verwachting langer en extremer. Veel onderzoeken voorspellen dat lange perioden van droogte in de toekomst vaker zullen voorkomen. Uiteenlopende partijen hebben daar op verschillende manieren mee te maken of zelfs last van.

Lees verder
Bestuursovereenkomst aanpak nitraat in grondwater: goed op weg, maar doelbereik nog een uitdaging
19 juli 2019

De gezamenlijke aanpak om de agrarische nitraatuitspoeling in 34 kwetsbare grondwater-beschermingsgebieden terug te dringen, is nu anderhalf jaar van kracht en is goed op weg. Dat concluderen LTO Nederland, Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij...

Lees verder
Deltacommissaris Peter Glas: 'Leven in de delta is niet vanzelfsprekend'
9 juli 2019

Op 1 januari 2019 is Peter Glas begonnen als Deltacommissaris, als opvolger van Wim Kuijken die deze functie bijna 10 jaar vervulde. Glas is bepaald geen onbekende in waterland, met een 36-jarige historie bij het ministerie van (destijds) VROM, Deltares en de waterschappen. De eerste 100 dagen in de nieuwe functie zijn voorbij, dus hoog tijd voor een interview.

Lees verder
Reactie Vewin op Initiatiefnota De Groot en Bromet: Klimaatrobuuste zoetwaterbeschikbaarheid vraagt andere oplossingen
28 juni 2019

Zoetwaterbeschikbaarheid is na de langdurige droogte in 2018 een zeer actueel thema op de politieke agenda, zowel op nationaal regionaal niveau. Zoetwaterbeschikbaarheid komt ook uitgebreid aan bod in de initiatiefnota 'Droge Voeten: Voor een klimaatbestendig Nederland' van Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GL). De initiatiefnota bevat onder andere specifieke voorstellen met...

Lees verder
Droogte en waterkwaliteit in de hoofdrol bij Algemeen Overleg Water
26 juni 2019

Op 20 juni vond in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg (AO) Water plaats met minister Van Nieuwenhuizen en de woordvoerders van VVD, CDA, D66, Groen Links (GL), de Partij voor de Dieren (PvdD) en 50PLUS. Naast zeer uiteenlopende waterthema’s kwamen droogte en waterkwaliteit uitgebreid aan bod.

Lees verder
Vewin steunt de Europese ambities van minister Van Nieuwenhuizen voor waterkwaliteit
18 juni 2019

Minister Van Nieuwenhuizen wil vasthouden aan de ambitie de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 behaald te hebben. Daarna wil zij ambitieus verder kunnen met het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat schrijft zij in een brief over de Europese evaluatie van de KRW aan de Tweede Kamer.

Lees verder
Vewin roept op drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen
6 juni 2019

​Op 6 juni debatteert de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen in een Algemeen Overleg (AO). Gewasbeschermingsmiddelen bedreigen de kwaliteit van de bronnen van drinkwater; grond- en oppervlaktewater. Resten van gewasbeschermingsmiddelen komen in normoverschrijdende concentraties voor in bronnen voor drinkwater. Vewin vraagt om meer duidelijkheid over de stappen die genomen worden om de doelen...

Lees verder
Waterspiegel: Bescherming drinkwaterbronnen en lessen uit de droogte
7 mei 2019

Waterspiegel 2 2019 heeft als hoofdartikel een interview met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Lees verder
Drinkwatersector onderschrijft resultaten Beleidstafel Droogte
5 april 2019

Op 4 april jl. heeft minister Van Nieuwenhuizen van IenW de rapportage met aanbevelingen van de Beleidstafel Droogte, waar Vewin deel van uitmaakt, aan de Tweede Kamer aangeboden. Vewin waardeert het zeer dat zij deel uitmaakt van de Beleidstafel Droogte en dat de drinkwatersector goed betrokken is bij het proces over droogte. De aanbevelingen in de rapportage dragen bij aan de veiligstelling van de...

Lees verder
Vewin steunt pleidooi Natuur en Milieu: extra inzet om doelen Kaderrichtlijn Water te halen nodig
7 maart 2019

Milieuorganisatie Natuur en Milieu waarschuwt in het onderzoeksrapport Waterkwaliteit en Biodiversiteit dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Nederland onvoldoende is.

Lees verder
Debat droogte Tweede Kamer: veel aandacht voor toekomstige drinkwatervoorziening
20 februari 2019

Op 13 februari debatteerde de Tweede Kamer in een plenair debat met de ministers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over omgaan met droogte.

Lees verder
Tweede Kamer debatteert over omgaan met gevolgen langdurige droogte
13 februari 2019

Op 13 februari debatteert de Tweede Kamer over hoe Nederland zich moet voorbereiden op de gevolgen van een volgende langdurige droogteperiode. De zomer van 2018 heeft laten zien dat de drinkwatervoorziening als vitale functie goed op orde is

Lees verder
Samen werken aan schonere drinkwaterbronnen
7 februari 2019

“Met de drinkwaterkwaliteit is het uitstekend gesteld in Nederland, maar oude en nieuwe verontreinigingen vormen wel een bedreiging voor de bronnen van drinkwater” aldus Vewin-directeur Hans de Groene in een interview in een bijlage bij het Financieel Dagblad van vandaag.

Lees verder
Gewasbescherming en drinkwaterbronnen centraal in nieuwe Waterspiegel
17 december 2018

In de vijfde Waterspiegel van dit jaar veel aandacht voor een van de bedreigingen voor de bronnen van drinkwater: gewasbeschermingsmiddelen. Verder in dit nummer onder meer een terugblik op het Wetgevingsoverleg Water in de Tweede Kamer en aandacht voor de Green Deal Duurzame Zorg.

Lees verder
Tweede Kamer vraagt minister Ketenaanpak Medicijnresten uit Water te versnellen
27 november 2018

Op 26 november sprak de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het Deltafonds en het onderdeel ‘Water’ van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees verder
Waterkwaliteit hoog op de agenda Wetgevingsoverleg Water
22 november 2018

Op maandag 26 november vindt het Wetgevingsoverleg Water plaats in de Tweede Kamer. Vewin vraagt in aanloop naar dit WGO bij de woordvoerders water van de Tweede Kamerfracties onder andere aandacht voor waterkwaliteit.

Lees verder
Actualisering maakt Bestuursakkoord Water toekomstbestendig
31 oktober 2018

Vandaag zijn de aanvullende afspraken op het Bestuursakkoord Water (BAW) gepresenteerd, hiermee krijgt het succesvolle samenwerkingsverband een vervolg.

Lees verder
Rapport Planbureau onderstreept noodzaak extra inzet voor waterkwaliteit
26 september 2018

Met het voorgenomen beleid, waaronder de Kaderrichtlijn Water (KRW), het mest- en het gewasbeschermingsbeleid, zullen in de meeste wateren niet alle KRW-doelen voor 2027 worden gehaald.

Lees verder
Opinie: ‘Verblauw’ het grijze Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
4 september 2018

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het landbouwbeleid van de Europese Unie, staat aan de vooravond van een nieuwe beleidsperiode. Afgelopen jaar is gestart met het opstellen van het beleid voor de periode 2021-2027

Lees verder
NOVI: Nationale Omgevingsvisie
27 juli 2018

In de Omgevingswet is bepaald dat het Rijk, provincies en gemeenten ieder afzonderlijk een omgevingsvisie maken: een strategische langetermijnvisie voor de gehele fysieke leefomgeving. Zo'n visie gaat in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed. Een belangrijk onderwerp voor de drinkwatervoorziening dus. Vewin is daarom...

Lees verder
‘Klimaatverandering zal ons land voor uitdagingen stellen’
24 juli 2018

Het Waterpaspoort van…

Jaco Geurts
Leeftijd: 47
Functie: Tweede Kamerlid CDA

Lees verder
‘Werken aan schone bronnen’
20 juli 2018

​Per 1 januari 2018 is Peter van der Velden Cees Veerman opgevolgd als voorzitter van Vewin. Na een periode van wederzijdse kennismaking is hij inmiddels samen met alle drinkwaterbedrijven begonnen aan een Strategische Agenda voor de komende jaren. Hij benadrukt dat dit niet alleen een theoretische exercitie is, maar dat de drinkwatersector ook echt de handen uit de mouwen wil steken.

Lees verder
Drinkwater nationaal belang in Kustpact en Nationale Omgevingsvisie
17 juli 2018

Op 5 juli informeerde minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer over de voortgang van het Kustpact. Dat deed zij mede namens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de kustpactpartners, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
Kwaliteit van meeste wateren in Europa onvoldoende
12 juli 2018

Op 3 juli heeft het Europees Milieu Agentschap (EEA) het rapport ‘European water – assessment of status and pressures 2018’ gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de algehele kwaliteitstoestand van de Europese wateren afgelopen jaren onvoldoende is verbeterd. Lidstaten zijn nog ver weg van het behalen van doelen voor oppervlaktewater en grondwater uit de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Lees verder
Vewin op Aqua Nederland Vakbeurs: betere bescherming drinkwaterbronnen nodig
15 maart 2018

Vewin heeft tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs gepleit voor een betere bescherming van drinkwaterbronnen in relatie tot geneesmiddelen en opkomende stoffen.

Lees verder
Minister Van Nieuwenhuizen wil afspraken in Bestuursakkoord Waterkwaliteit
23 februari 2018

Op 22 februari vond er een plenair debat plaats in de Tweede Kamer over het schoonhouden van drinkwater. Minister van Nieuwenhuizen beantwoordde vragen van Kamerleden over de bescherming van drinkwaterbronnen en de aanpak van lozingen van risicovolle stoffen.

Lees verder
Vewin wil concrete afspraken over verbetering waterkwaliteit in nieuw bestuursakkoord
20 februari 2018

Komende donderdag 22 februari debatteert de Tweede Kamer plenair over het schoonhouden van drinkwater. Het leveren van gezond en veilig drinkwater begint bij bescherming van de kwaliteit van de bronnen: grond- en oppervlaktewater.

Lees verder
Aanpassing waterschapsbelastingen: onvoldoende aandacht voor bescherming drinkwaterbronnen
16 februari 2018

Vewin vindt dat in de voorgestelde plannen voor aanpassing van de belastingen voor de waterschappen te weinig rekening wordt gehouden met de bescherming van drinkwaterbronnen.

Lees verder
Minister Van Nieuwenhuizen bezoekt drinkwatersector
12 februari 2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag op uitnodiging van Vewin nader kennisgemaakt met de drinkwatersector. Van Nieuwenhuizen bezocht een productielocatie van drinkwaterbedrijf Dunea in Brakel.

Lees verder
Achteruitgang grondwaterkwaliteit met prioriteit aanpakken
31 januari 2018

Eind 2017 heeft de Adviescommissie Water (AcW) haar laatste advies uitgebracht. De AcW constateert dat de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater in Nederland onder druk staan en heeft hierover grote zorgen. Zij adviseert minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hoge prioriteit te geven aan een goede bescherming van het grondwater.

Lees verder
​​​​​Meer onderzoek nodig naar risico's van ondergrondse opslag kernafval
31 januari 2018

Ondergrondse eindberging van kernafval vormt volgens Vewin een mogelijk risico voor de bronnen voor drinkwater. De risico's hiervan zijn nog onduidelijk, daarom is volgens Vewin meer onderzoek naar geologische eindberging nodig. Ook andere dieper liggende lagen dan de nu onderzochte Boomse klei moeten daarin volwaardig worden betrokken.

Lees verder
​Vewin benadrukt belang Europese aanpak geneesmiddelen in water
22 januari 2018

Vewin heeft gereageerd op de Europese geneesmiddelenstrategie die de Europese Commissie voorstelt en benadrukt hierbij vooral het belang van een grensoverschrijdende aanpak.

Lees verder
Eurocommissaris Vella kondigt onderzoek adequate aanpak opkomende stoffen aan
19 januari 2018

​Eurocommissaris Karmenu Vella heeft schriftelijke vragen van CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik over de lozingen van perfluoroctaanzuur en GenX beantwoord. Schreijer-Pierik maakt zich zorgen over de gang van zaken bij de lozingen van deze stoffen. De Europarlementariër vraagt in dit kader om duidelijkere regels en meer transparantie.

Lees verder
​​Onderzoek bron GenX-lozing toont noodzaak verbeteren vergunningverlening aan
17 januari 2018

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft in vervolg op de berichtgeving van eind november over het onderzoek naar de aanwezigheid van GenX in het Maaswater op 16 januari een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de oorzaak van de gemeten concentraties GenX in Noord-Brabant.

Lees verder
Tweede Kamer spreekt met experts en belangenorganisaties over 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn
16 januari 2018

Het Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) spreekt vandaag in het kader van een bijzondere procedure met wetenschappers en belanghebbenden over het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Lees verder
Brede samenwerking voor terugdringen nitraat in grondwater-beschermingsgebieden
22 december 2017

LTO, Interprovinciaal Overleg, de vereniging van waterbedrijven Vewin en de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat hebben de handen ineen geslagen en een bestuursovereenkomst gesloten om de uitspoeling van nitraat in grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen. Doel van de overeenkomst is om in ca. 40 grondwaterbeschermingsgebieden de waterkwaliteit zodanig...

Lees verder
​​​Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt Handboek Omgevingswet drinkwatervoorziening
15 december 2017

Op 13 december ontving minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) van Riksta Zwart (bestuurder Vewin) het Handboek Omgevingswet voor een duurzame veiligstelling van de openbare drinkwatervoorziening. Vewin heeft dit handboek opgesteld om drinkwaterbedrijven en overheden te ondersteunen bij het omgaan met de Omgevingswet in de praktijk.

Lees verder
Tweede Kamer neemt moties aan over waterkwaliteit
7 december 2017

De Tweede Kamer heeft op 5 december belangrijke moties aangenomen over waterkwaliteit. Het gaat om de motie van het Kamerlid Kröger (GroenLinks) over het uitfaseren van persistente stoffen. Daarnaast zijn bij het Wetgevingsoverleg Water twee moties over waterkwaliteit aangenomen.

Lees verder
De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is uitstekend
7 december 2017

In het rapport ‘De kwaliteit van het drinkwater in Nederland in 2016’ beoordeelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of het drinkwater in Nederland voldoet aan de gestelde normen.

Lees verder
Vragen in Europees Parlement over Europese strategie aanpak medicijnresten uit water
4 december 2017

Wanneer komt de Europese Commissie met een strategische aanpak van waterverontreiniging door medicijnresten? Deze vraag stelde CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, woordvoerder water en milieu, deze week aan de Commissie. Zij geeft aan dat lidstaten, burgers, producenten en andere belanghebbenden al enkele jaren wachten op de Europese strategische aanpak van waterverontreiniging door farmaceutische...

Lees verder
Wetgevingsoverleg Water: Tweede Kamer wil steviger inzet minister voor beschermen drinkwaterbronnen
29 november 2017

In het Wetgevingsoverleg Water van 27 november vroeg de Tweede Kamer aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om de vergunningverlening van risicostoffen te verbeteren door heldere afspraken te maken in deze vergunningverlening.

Lees verder
Glyfosaatlicentie met vijf jaar verlengd;  Vewin  bepleit aanvullende beschermingsmaatregelen
28 november 2017

De EU-licentie van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag 27 november besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor en negen tegen het verlengingsvoorstel van de Europese Commissie. Afgelopen maanden konden lidstaten het niet eens worden over de verlenging van de glyfosaatlicentie. Duitsland stelde zich afgelopen maanden...

Lees verder
Minister Schouten gaat streng toezien op tegengaan nitraatuitspoeling
21 november 2017

Op 16 november vond het Algemeen Overleg over het ontwerp 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (6e NAP) plaats in de Tweede Kamer, tevens het eerste AO van de nieuwe Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

Lees verder
RIVM-rapport GenX: drinkwater in Nederland veilig
20 november 2017

Het RIVM heeft samen met KWR een rapport opgesteld naar aanleiding van de aanwezigheid van GenX in het drinkwater en drinkwaterbronnen in delen van Nederland. Het onderzoek bevestigt dat het drinkwater in heel Nederland veilig is. Concentraties GenX liggen ruim onder de richtwaarde van het RIVM. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft het rapport vandaag naar de Tweede...

Lees verder
Europees Parlement wil verbod glyfosaat maar nog geen overeenstemming tussen lidstaten
25 oktober 2017

​​Het Europees Parlement heeft op 24 oktober met een aanzienlijke meerderheid gestemd voor een verbod op glyfosaat (355 tegen 204 stemmen). Het parlement wil dat de onkruidverdelger glyfosaat vanaf december 2022 verboden is in de Europese Unie. De Europese Commissie had eerder voorgesteld de licentie voor glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Vewin blij met inzet Rutte III op bescherming drinkwaterbronnen
10 oktober 2017

Vewin is blij dat de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het Regeerakkoord kiezen voor het beter beschermen van de drinkwaterbronnen. De voornemens op het gebied van bodem en ondergrond, opkomende stoffen, landbouw, kustbescherming en vitale infrastructuur zullen bijdragen aan de door de drinkwatersector gewenste impuls voor schoon water in de komende jaren.

Lees verder
Blijvende aandacht voor drinkwatervoorziening nodig bij ontwikkelingen kust
6 oktober 2017

Gisteren vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over het Kustpact. Leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu spraken met vertegenwoordigers van de drinkwatersector, gemeenten, provincies, waterschappen, de recreatiesector en natuurorganisaties.

Lees verder
Kustpact is belangrijk voor bescherming drinkwatervoorziening
5 oktober 2017

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over het Kustpact. Vewin is door de leden van de commissie voor Infrastructuur en Milieu uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek, samen met andere ondertekenaars van het kustpact en experts en belanghebbenden.

Lees verder
Vewin: bescherm drinkwaterbronnen beter tegen glyfosaat
3 oktober 2017

Minister Kamp liet onlangs weten het voorstel van de Europese Commissie te steunen om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
Kamer spreekt zich uit voor transparantie van te lozen stoffen in Chemoursdebat
28 september 2017

Op 21 september debatteerde de Tweede Kamer over de casus Chemours/GenX met Staatssecretaris Dijksma (IenM) en Minister Asscher (SZW, voor het onderwerp veiligheid van werknemers). Kamerleden van verschillende partijen hebben gepleit voor een aanpak gericht op preventie om te voorkomen dat iedere keer weer nieuwe stoffen opduiken.

Lees verder
Industriële lozingen: meer helderheid over stoffen en beter rekening houden met drinkwatervoorziening
18 september 2017

Industriële lozingen: meer helderheid over stoffen en beter rekening houden met drinkwatervoorziening
Deze week debatteert de Tweede Kamer in een plenair debat over de lozing van gevaarlijke stoffen van chemiebedrijf Chemours in het milieu.

Lees verder
Glyfosaat: drinkwaterbronnen verdienen meer bescherming
12 september 2017

Minister Kamp van Economische Zaken steunt het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Lees verder
GenX onderstreept dat harde afspraken nodig zijn voor bescherming van onze drinkwaterbronnen
23 augustus 2017

Vewin vindt dat het nieuwe kabinet harde afspraken moet maken over de bescherming van onze drinkwaterbronnen. De aanwezigheid van hele kleine hoeveelheden GenX in het rivier en drinkwater op een aantal plaatsen in ons land krijgt momenteel terecht veel aandacht

Lees verder
Hans de Groene op NPO Radio1 over GenX
20 juli 2017

​In het Radioprogramma Dit is de Dag sprak Hans de Groene, directeur Vewin, met Kamerlid Cem Lacin (SP) en chemicus Marja Lamoree over de gevolgen van de lozingen van GenX voor het drinkwater in de omgeving van Dordrecht.

Lees verder
Reactie Vewin voortgang invulling zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn
7 juli 2017

Staatssecretaris Van Dam (EZ) heeft de Tweede Kamer met een brief over de voortgang van de invulling van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (6e NAP) geïnformeerd.
Het actieprogramma moet zorgen voor schoner grond- en oppervlaktewater voor zover die waterkwaliteit negatief beïnvloed wordt door een teveel aan stikstof en fosfaat afkomstig uit de landbouw.

Lees verder
Grondwateratlas voor bestrijdingsmiddelen beschikbaar
30 juni 2017

Vandaag is de Grondwateratlas voor bestrijdingsmiddelen gepubliceerd. De Grondwateratlas, een database, geeft een beeld van waar en wanneer bestrijdingsmiddelen in het grondwater aangetroffen zijn. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zal de meetresultaten gebruiken bij de toelatingsbeoordeling van bestrijdingsmiddelen.

Lees verder
Rondetafelgesprek mestfraude Tweede Kamer
27 juni 2017

​Op 22 juni vond een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over het huidige en toekomstige mestbeleid en mestfraude. Wetenschappers, deskundigen, toezichthouders, overheden en belangenorganisaties konden hun standpunten toelichten over mestbeleid en mogelijke mestfraude.

Lees verder
Tweede Kamerleden vragen om stevige inzet minister voor waterkwaliteit
23 juni 2017

Op 21 juni spraken de Kamerleden met de minister in het AO Water over een veelheid aan onderwerpen op het gebied van waterkwaliteit en waterveiligheid. Dit was de eerste keer in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen dat de Kamer hierover een Algemeen Overleg (AO) met de minister had. Kamerleden van D66, SP, CDA, Christenunie, PVV, 50-Plus, GroenLinks, PvdD en VVD voerden namens...

Lees verder
Tweede Kamer debatteert 21 juni over waterbeleid
20 juni 2017

De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu debatteert op 21 juni in een Algemeen Overleg (AO) Water over het waterbeleid.

Lees verder
Kamer vraagt aandacht voor effecten glyfosaat op drinkwatervoorziening
9 juni 2017

Op 8 juni debatteerde de Tweede Kamer over de mogelijke verlenging van de toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Het debat werd gevoerd omdat de EU in november een definitief oordeel moet vellen over de verlenging met tien jaar van de EU-licentie van glyfosaat. Hoewel het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) in maart oordeelde dat glyfosaat binnen de EU niet als kankerverwekkend wordt...

Lees verder
Water Matters brengt Europese watersector in beeld
8 juni 2017

In de publicatie Water Matters vat de Europese watersector zijn resultaten en uitdagingen samen. De publicatie is een initiatief van Eureau, de Europese koepel van de drinkwater- en afvalwatersector. De publicatie bevat onder andere een bijdrage van Karmenu Vella, de Eurocommissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij.

Lees verder
Inventarisatie grondwaterkwaliteit onderstreept belang grondwaterbescherming
1 juni 2017

Een landelijke inventarisatie van de kwaliteit van diep en ondiep grondwater toont in driekwart van het grondwater de aanwezigheid aan van bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en overige verontreinigende stoffen. In vrijwel al het ondiepe grondwater zijn deze verontreinigingen aangetroffen.

Lees verder
Beter rekening houden met drinkwatervoorziening bij industriële lozingen
14 april 2017

Industriële lozingen van PFOA en GenX door Chemours en van pyrazool door Chemelot laten zien dat er bij de vergunningverlening geen of te weinig rekening gehouden wordt met de drinkwatervoorziening. Lozingen van industrieel afvalwater kunnen grote risico's opleveren voor de openbare drinkwatervoorziening.

Lees verder
Mestbeleid ontoereikend voor oplossen mestproblemen waterwinning voor drinkwater
31 maart 2017

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft het rapport Evaluatie Meststoffenwet 2016 uitgebracht. Conclusie van het PBL is dat het meststoffenbeleid effect heeft, maar het mestprobleem niet oplost. Vewin ziet de evaluatie als een ondersteuning van haar standpunt dat het huidige mestbeleid niet toereikend is om de mestproblematiek die drinkwaterbedrijven in het oosten en zuiden in het grondwater...

Lees verder
Brief Vewin aan informateur Schippers
29 maart 2017

Vewin heeft een brief gestuurd aan informateur Edith Schippers die de onderhandelingen over het nieuwe kabinet begeleidt.

Lees verder
RIVM: breng milieueffecten medicijnresten beter in kaart
14 maart 2017

Het RIVM heeft onderzocht of het voorschrijven van een minder milieubelastend geneesmiddel met een vergelijkbare werking daadwerkelijk zorgt voor milieuwinst.

Lees verder
Kustpact: bescherming drinkwatervoorziening en natuur
21 februari 2017

Het Kustpact is op 21 februari ondertekend door provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties, recreatieondernemers en de drinkwaterbedrijven Dunea, Evides Waterbedrijf, PWN, Vitens en Waternet. Bij elkaar staan er handtekeningen van bijna 60 partijen onder het Kustpact.

Lees verder
Wetgeving bodemverontreiniging geeft onvoldoende waarborg voor drinkwater
3 februari 2017

Vewin is ontevreden over de wijze waarop de aanpak van bodemverontreiniging in wetgeving wordt vastgelegd. Het wetsvoorstel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) voor een Aanvullingswet Bodem bij de Omgevingswet laat te veel over aan goede bedoelingen en samenwerking tussen overheden, zonder dat sprake is van duidelijke opdrachten en taaktoedelingen.

Lees verder
Aardwarmte-systemen en drinkwatergebieden moeten van elkaar gescheiden zijn
19 januari 2017

De drinkwatersector vindt dat gebieden voor aardwarmte en voorraadgebieden voor de drinkwatervoorziening van elkaar gescheiden moeten zijn. Een nieuw rapport van KWR Watercycle Research Institute stelt dat de aanleg en het gebruik van systemen voor aardwarmte (geothermie) risico’s opleveren voor de kwaliteit van het grondwater.

Lees verder
Bescherming drinkwaterbronnen onvoldoende geborgd in Omgevingswet
16 december 2016

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, plaatst kanttekeningen bij de invoering van de Omgevingswet omdat deze wet de toekomstige bescherming van drinkwaterbronnen en infrastructuur onvoldoende regelt. De regelgeving voor de bescherming van drinkwaterbronnen verandert door de Omgevingswet. Vanuit de Drinkwaterwet geldt een zorgplicht voor de bescherming van de drinkwaterbronnen....

Lees verder
Eerste Kamerlid Barth bezoekt productielocatie drinkwater van Dunea
23 november 2016

Op 21 november was Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, voor een werkbezoek te gast bij Dunea. Op de productielocatie in Scheveningen sprak zij met Wim Drossaert (algemeen directeur Dunea), Arjen Frentz (plaatsvervangend directeur Vewin) en Sabine Gielens (stuurgroepsecretaris Beveiliging en Crisismanagement Vewin).

Lees verder
Schultz tekent Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater
16 november 2016

De kwaliteit van grond- en oppervlaktewater in Nederland moet beter. Daarom heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag samen met betrokken overheden en maatschappelijke partners een ambitieuze verklaring getekend om de waterkwaliteit in Nederland te verbeteren. Vewin is verheugd dat het belang van een goede waterkwaliteit hierdoor nadrukkelijk op de agenda staat. Lees verder

Wetgevingsoverleg Water Tweede Kamer in teken waterkwaliteit
16 november 2016

"Water is van levensbelang", met dit statement trapte Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber het Wetgevingsoverleg water op maandag 14 november af. De aanwezige Kamerleden debatteerden vervolgens de gehele middag met minister Schultz van IenM over diverse wateronderwerpen.

Lees verder
STRONG: functiescheiding  drinkwater en mijnbouw in de ondergrond
11 november 2016

Het Kabinet heeft vandaag ingestemd met de Structuurvisie voor de ondergrond (STRONG). In de structuurvisie staat dat bestaande drinkwaterwinningen beschermd zijn, dat samen met provincies wordt uitgewerkt in welke gebieden voor de toekomst grondwater beschermd moet worden en dat er tot 2023 geen schaliegaswinning plaatsvindt.

Lees verder
Kustpact: bescherming drinkwatervoorziening staat voorop
1 november 2016

​​​Onder leiding van minister Schultz van IenM is er een overeenkomst bereikt over de invulling van het Kustpact. Vewin is blij dat de bescherming van de drinkwatervoorziening en de natuur randvoorwaardelijk is in het voorlopige Kustpact zoals dat er nu ligt, maar houdt de vinger aan de pols bij de regionale uitwerking van het pact.

Lees verder
​Ministerie Economische Zaken neemt routekaart natuur en drinkwater in ontvangst
25 oktober 2016

Op 25 oktober ontving plaatsvervangend directeur generaal Agro en Natuur van Economische Zaken, Aldrik Gierveld, de Routekaart samenwerking natuur, drinkwater en waterbeheer, uit handen van Vewin-directeur Renée Bergkamp. De routekaart is een initiatief van een groot aantal partijen; natuurorganisaties, provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen, gemeenten, het instituut voor natuureducatie en...

Lees verder
Drinkwatersector en de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’
14 oktober 2016

Drinkwaterbedrijven beheren ongeveer 24.000 ha natuurgebied, vaak aangewezen als Natura2000- gebied of onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk. De sector levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de (inter)nationale natuurdoelen. Op 10 oktober heeft een vakjury dertien natuurgebieden genomineerd voor de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. Het publiek kan tot eind oktober...

Lees verder
RIVM-rapport over maatregelen tegengaan bestrijdingsmiddelen in grondwater
11 oktober 2016

Bij een kwart van de grondwaterwinputten zijn restanten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen die potentieel een probleem vormen voor de drinkwatervoorziening. Dat concludeert het RIVM na onderzoek bij circa 200 drinkwaterwinningen. Ook is door het RIVM geïnventariseerd welke maatregelen er voor kunnen zorgen dat er niet langer bestrijdingsmiddelen terechtkomen in het grondwater waaruit drinkwater...

Lees verder
Ketenaanpak medicijnresten blijft belangrijk
7 oktober 2016

De Ketenaanpak Medicijnresten uit Water blijft belangrijk. Geneesmiddelenresten kunnen effecten hebben op de waterkwaliteit en ons milieu.

Lees verder
Onderzoek CLM naar diergeneesmiddelgebruik en mogelijke effecten op waterkwaliteit
5 oktober 2016

De informatie over welke diergeneesmiddelen en welke hoeveelheden gebruikt worden is momenteel niet openbaar. Om inzicht te krijgen in mogelijke ongewenste effecten van diergeneesmiddelen in oppervlakte- en grondwater heeft CLM Onderzoek en Advies, in opdracht van STOWA, enkele provincies, waterschappen en Vewin, het diergeneesmiddelengebruik geïnventariseerd en de mogelijke effecten ervan op de oppervlakte...

Lees verder
​​Onderzoek: dumping synthetisch drugsafval toenemend probleem
29 september 2016

​De nieuwste publicatie van het programma Politie en Wetenschap stelt de dumping en lozing van synthetisch drugsafval centraal. Uit dit onderzoek blijkt dat het dumpen van synthetisch drugsafval toeneemt. Vewin is blij dat nu voor het eerst de toenemende problematiek van illegale dumping van drugsafval onderwerp is van grootschalig onderzoek en hoopt dat door dit onderzoek de aanpak en het voorkomen...

Lees verder
Publiekscampagne grondwater beschermingsgebieden
13 september 2016

​​Oasen, de Provincie Utrecht en Vitens zijn een publiekscampagne gestart om mensen bewust te maken van grondwaterbeschermingsgebieden en wat daar wel en niet is toegestaan.

Lees verder
Europese drinkwaterproducenten pleiten bij de Europese Commissie voor betere bescherming oppervlaktewater
14 juli 2016

De bescherming van oppervlaktewaterbronnen is van vitaal belang voor een aanvoer van schoon en veilig drinkwater voor nu, en voor de toekomstige generaties. Drinkwaterbedrijven streven ernaar om dit te bieden, maar hebben robuuste EU-wetgeving nodig om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te zorgen voor de daadwerkelijke uitvoering van de Kaderrichtlijn Water.

Lees verder
Meer maatregelen nodig voor minder bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater
7 juli 2016

In de recent uitgekomen editie van de Waterspiegel vertelt Tweede Kamerlid Rik Grasshoff (GroenLinks) dat hij staat voor ‘natuur-inclusieve landbouw’; bij alle aspecten van de landbouw rekening houden met randvoorwaarden en kansen voor het milieu, dierenwelzijn, natuur en landschap. Ook is hij helder over chemische gewasbescherming: deze heeft wat hem betreft geen toekomst.

Lees verder
Rapport kwaliteit Maaswater onderstreept belang brede aanpak waterkwaliteit
6 juli 2016

Vlak voor de Tweede Kamer met zomerreces gaat wordt op donderdag 7 juli gedebatteerd over water. Dit debat is een vervolg van het overleg van twee weken geleden, waar veel aandacht was voor de waterkwaliteit en de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Kamerleden spraken toen hun zorg uit over de effecten van bemesting, bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en nieuwe stoffen op de waterkwaliteit...

Lees verder
Adviesrol drinkwaterbedrijven bij vergunningen voor mijnbouw in drinkwatergebieden
1 juli 2016

Afgelopen woensdag debatteerde de Tweede Kamer met minister Kamp van Economische Zaken over de wijziging van de Mijnbouwwet. Tijdens het debat werden diverse amendementen ingediend, door de ChristenUnie, Groen Links, CDA en D66.
De ondergrondse lekkage van diesel en pekel uit een zoutwinput van AkzoNobel bij Enschede, die onlangs bekend werd gemaakt, toont de risico's van mijnbouw voor de omgeving...

Lees verder
Ondergrondse lekkage dieselolie onderstreept belang verbod mijnbouw in drinkwatergebieden
24 juni 2016

Een boorput van AkzoNobel in de gemeente Enschede heeft mogelijk tientallen jaren dieselolie en pekel gelekt naar de omgeving. Het betreft hier een zoutwinning waarbij via een boorput water samen met dieselolie in de in de ondergrond gelegen zoutlaag wordt gepompt. Deze lekkage, die AkzoNobel al in mei 2015 ontdekte, is op 31 mei aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de gemeenten Hengelo en Enschede...

Lees verder
Geen mijnbouwactiviteiten in drinkwatergebieden
22 juni 2016

Volgende week behandelt de Tweede Kamer in een plenair debat de wijziging van de Mijnbouwwet. Deze wijziging maakt het mogelijk om ruimtelijke keuzes te maken voor het gebruik van de ondergrond.m

Lees verder
Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater en Ketenaanpak Geneesmiddelen krijgen brede steun Tweede Kamer
17 juni 2016

Tijdens het Algemeen Overleg Water in de Tweede Kamer op 16 juni was er veel aandacht voor het kustpact, voor waterkwaliteit en de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater. Ook de effecten van bemesting, bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en nieuwe stoffen op de waterkwaliteit kwamen uitvoerig aan bod. In tegenstelling tot vorige jaren was er deze keer beperkt aandacht voor waterveiligheid.

Lees verder
Onderzoek naar gevolgen mestgebruik voor waterwinning
13 juni 2016

De mestproblematiek is voor de drinkwaterbedrijven in het zuiden en oosten van Nederland nog altijd actueel, ondanks een sterke daling van het stikstofgebruik in de agrarische sector sinds de jaren 1990. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Vewin is gedaan door KWR Watercycle Research Institute en het RIVM.

Lees verder
Algemeen Overleg Water: concrete maatregelen nodig verbetering waterkwaliteit
8 juni 2016

De laatste jaren kent de Tweede Kamer twee vaste momenten per jaar waar er over water gedebatteerd wordt: het Wetgevingsoverleg Water in november en het Algemeen Overleg (AO) Water in juni. Zowel onderwerpen op het gebied van waterkwantiteit als waterkwaliteit staan dan op de agenda. Vewin vraagt in aanloop naar het AO, dat dit jaar op 16 juni plaats zal vinden, bij de waterwoordvoerders van de Tweede...

Lees verder
Onderzoek rioolwater, Nederland in top 5 drugsgebruik
1 juni 2016

Net als in voorgaande jaren biedt het Europese Drugsrapport 2016 een actueel overzicht van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van drugs in Europa in de vorm van een geïntegreerd multimediapakket. Dit rapport geeft een actueel en hoogwaardig overzicht van drugsgebruik, drugsgerelateerde problemen en drugsmarkten en combineert deze situatieanalyse met informatie over beleidsmaatregelen...

Lees verder
Brussel: afvalwaterinjecties mogen geen risico’s opleveren voor water en bodem
30 mei 2016

De Europese Commissie (EC) heeft in antwoord op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer- Pierik aangegeven dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat afvalwaterinjecties afkomstig van de winning van aardolie of gas geen gevaar mogen opleveren voor de gezondheid van de mens

Lees verder
Adviescommissie adviseert Minister verantwoordelijkheden scherper te beleggen
25 mei 2016

De Adviescommissie water adviseert aan de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) om in een Nationaal Programma Waterkwaliteit vergaande afspraken te maken over doelen, maatregelen en verantwoordelijkheden.

Lees verder
​  WHO: glyfosaat niet kankerverwekkend, zorg waterkwaliteit blijft
17 mei 2016

Hoewel de Joint Meeting of Pesticide Residues, een groep van internationale experts die onder andere advies uitbrengt aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelt dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, blijft de stof een knelpunt vormen voor drinkwater dat wordt bereid uit oppervlaktewater en grondwater.

Lees verder
Geïntegreerde aanpak gezondheidszorg en milieusector nodig tegen medicijnresten
13 mei 2016

Medicijnresten zijn, naast bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen en emissies uit mest, een bedreiging voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. De hoeveelheid medicijnresten in of bronnen voor drinkwater neemt toe, wat schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, bijvoorbeeld voor vissen. Drinkwaterbedrijven moeten meer zuiveringsstappen en geavanceerdere technieken inzetten om deze...

Lees verder
Congres Kansen voor water in de Omgevingswet
26 april 2016

Tijdens het voorjaarscongres van KNW Waternetwerk van 22 april hebben Arjen Frentz (Vewin) en Harrie Timmer (Oasen) een sessie geleid over de bescherming van de bronnen van drinkwater. De regelgeving voor ‘de bescherming van bronnen’ verandert en de verantwoordelijkheid voor deze bescherming komt bij de regio te liggen. Dit roept de vraag op hoe we de kwaliteit voor de bescherming van de bronnen voor...

Lees verder
Verbod gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen
31 maart 2016

Vanaf 31 maart 2016 is het niet meer toegestaan chemische gewasbeschermingsmiddelen professioneel te gebruiken op verhardingen. Vanaf 1 november 2017 geldt het verbod ook voor het professioneel gebruik op onverharde oppervlakken buiten de landbouw, zoals bijvoorbeeld in plantsoenen.

Lees verder
Eerste Kamer over Omgevingswet:  nationale belangen nationaal regelen
16 maart 2016

De Eerste Kamer behandelde op 15 maart in een plenair debat het wetsvoorstel Omgevingswet van minister Schultz (IenM). De Eerste Kamer heeft nog om meerdere verbeteringen van de Omgevingswet gevraagd aan de minister. Veel partijen hadden nog kritische vragen en opmerkingen.

Lees verder
Tweede Kamer staat op handhaven bescherming kustgebied
16 maart 2016

Begin maart heeft de Tweede Kamer moties aangenomen die de regering vragen de bescherming van de kust te handhaven. Minister Schultz (IenM) was van plan om het verbod op bebouwing in het kustgebied los te laten. Na veel kritiek heeft de minister dit voornemen ingetrokken. Ook is de minister in gesprek gegaan met de belangrijkste stakeholders, waaronder de drinkwatersector.

Lees verder
Motie aangenomen om schaliegas uit te sluiten
9 maart 2016

De Tweede Kamer heeft deze week met brede steun een motie aangenomen die in de structuurvisie ondergrond het winnen van schaliegas op land wil uitsluiten. Die uitsluiting zou in ieder geval moeten gelden voor de looptijd van het huidige Energieakkoord tot 2023.

Lees verder
​Vewin: plannen staatssecretaris voor loslaten fosfaatplafond zijn te voorbarig
8 maart 2016

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken (EZ) heeft op 3 maart met de melkvee- en zuivelsector overeenstemming bereikt over de invulling van het fosfaatrechtenstelsel. Parallel aan het besluit over het fosfaatrechtenstelsel wil staatssecretaris Van Dam in gesprekken met de Europese Commissie inzetten op verlenging van de derogatie en op het laten vervallen van het fosfaatproductieplafond in de...

Lees verder
​Vewin benadrukt nationaal belang drinkwater in Omgevingswet bij Eerste Kamer
7 maart 2016

Op 15 maart staat de Omgevingswet op de agenda in de Eerste Kamer. Deze wet moet een groot aantal bestaande wetten en regels vervangen en zorgen voor meer eenvoud in de ruimtelijke ordening. Vewin vindt het belangrijk dat de drinkwaterbelangen in deze wet en in de bijbehorende bestuursmaatregelen (AMvB's) goed worden geborgd en heeft bij de Eerste Kamer de volgende onderwerpen onder de aandacht gebracht...

Lees verder
Kamerleden: sterkere positie drinkwaterwinning in Structuurvisie ondergrond
29 februari 2016

Onlangs sprak de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg met Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu over de Structuurvisie Ondergrond (STRONG). De ondergrond is cruciaal voor de drinkwatervoorziening, immers, circa 60% van ons drinkwater wordt gemaakt van grondwater. De Tweede Kamer heeft al in juni 2014 een motie aangenomen waarmee drinkwater als nationaal belang is aangemerkt en die oproept om...

Lees verder
Goede afstemming mestbeleid en Kaderrichtlijn Water noodzakelijk voor verbeteren waterkwaliteit
29 februari 2016

Op 10 maart staat in de Tweede Kamer het mestbeleid op de agenda. De invloed van stoffen uit bemesting als stikstof en fosfaat op de waterkwaliteit is groot. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor een betrouwbare drinkwatervoorziening.

Lees verder
PBL: meer inzet nodig om waterkwaliteitsdoelen te halen
18 januari 2016

Volgens een recent uitgekomen rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving is het onwaarschijnlijk dat in de meeste wateren de einddoelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zullen worden bereikt.

Lees verder
Water hoofdthema op bijeenkomst Nederlandse Europarlementariërs
12 januari 2016

Tijdens de zogenaamde 'landbouwborrel', een bijeenkomst die in Brussel wordt georganiseerd door Nederlandse Europarlementariërs die betrokken zijn bij de landbouw heeft de directeur van Vewin, Renée Bergkamp, aangegeven dat klimaatverandering negatief uitwerkt voor de drinkwaterproductie.

Lees verder
Nieuw Nationaal Waterplan: slimmer verbinden van water en ruimte
14 december 2015

Nederland heeft een nieuw Nationaal Waterplan. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) hebben voor de komende 6 jaar vastgelegd hoe Nederland zich verdedigt tegen het water, hoe het water schoner wordt en hoe Nederland klimaatbestendig en waterrobuust wordt ingericht.

Lees verder